Η βιταμίνη C φαίνεται ότι μπορεί να προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις συμπεριλαμβανομένης και της στεφανιαίας νόσου.
Παρά το γεγονός, ότι θεωρητικά τουλάχιστο, η βιταμίνη C έχει τις δυνατότητες να προστατεύει την καρδία από βλάβες, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν έρευνες οι οποίες να τεκμηριώνουν επαρκώς τις ευεργετικές και προστατευτικές της δράσεις για τον καρδιακό ιστό και τα στεφανιαία αγγεία.
Ας δούμε τα δεδομένα, που έχουν προκύψει για την επίδραση της βιταμίνης C στην καρδία, από μια μεγάλη έρευνα που διήρκεσε για 16 χρόνια και συμπεριέλαβε 85.118 νοσηλεύτριες. Η έρευνα, που έγινε από γιατρούς του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, εξέτασε στις νοσηλεύτριες την κατανάλωση που είχαν σε βιταμίνη C και άλλα θρεπτικά συστατικά. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 1356 γυναίκες παρουσίασαν καρδιακές παθήσεις.
Οι γιατροί αφού έλαβαν υπ' όψη όλους τους άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος προσβολής από καρδιακή πάθηση μειωνόταν με την αύξηση της κατανάλωσης της βιταμίνης C.
Μάλιστα βρήκαν ότι οι γυναίκες που έπαιρναν χάπι βιταμίνης
C είχαν 28% λιγότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιακή πάθηση σε σύγκριση με τις γυναίκες, που δεν έπαιρναν ένα τέτοιο χάπι.
Παράλληλα διαπίστωσαν και κάτι το οποίο προκαλεί προβληματισμό. Η ποσότητα βιταμίνης C που καταναλωνόταν από τη διατροφή δεν έπαιζε σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
Υπάρχει το ενδεχόμενο το γεγονός αυτό να οφείλεται στο ότι τα άτομα που παίρνουν καθημερινά χάπι βιταμίνης C, να είναι άτομα που γενικά έχουν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Για να μπορέσει να απαντηθεί καλύτερα το πρόβλημα απαιτείται τυχαιοποιημένη έρευνα, όπου οι συμμετέχοντες θα παίρνουν είτε χάπι βιταμίνης C είτε ένα εικονικό φάρμακο. Η διαχρονική παρακολούθηση ασθενών κάτω από αυτές τις συνθήκες θα μπορέσει να δείξει τελεσίδικα κατά πόσο το χάπι της βιταμίνης C προστατεύει την καρδία.
Η βιταμίνη C αποτελεί αντικείμενο συνεχών ερευνών από τους ειδικούς από το 1932. Ήδη πρωτύτερα είχε διαπιστωθεί, ότι κάτι μέσα στα εσπεριδοειδή προστάτευε τους ναυτικούς από το σκορβούτο. Το σκορβούτο είχε σκοτώσει περίπου 2 εκατομμύρια ναυτικούς από το 1500 έως το 1800.
Σίγουρα η βιταμίνη C παίζει ρόλο στην καταπολέμηση των μολύνσεων. Για τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο, για τον καταρράκτη και για τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας του ματιού, τα δεδομένα που υπάρχουν δεν είναι ακόμη αρκετά για να πούμε ότι η βιταμίνη C συμβάλλει στην πρόληψη των ασθενειών αυτών.
Η βιταμίνη C είναι βοηθά τον οργανισμό στην παραγωγή του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι απαραίτητο στοιχείο για υγιή οστά, δόντια, ούλη και αιμοφόρα αγγεία.
Η καθημερινή ποσότητα βιταμίνης C που συνιστάται είναι 90 mg για τους άνδρες και 75 mg για τις γυναίκες. Για τους καπνιστές χρειάζονται 35 mg περισσότερα.
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν σήμερα, ότι οι πολύ ψηλές δόσεις της βιταμίνης C βοηθούν την υγεία. Οι έρευνες συνεχίζονται και αναμένοντας φαίνεται ότι μια καθημερινή ποσότητα της βιταμίνης C της τάξης των 200 έως 300 mg καθημερινώς, είναι ένας καλός στόχος.
Η διατροφή μπορεί να μας δώσει την απαραίτητη ποσότητα που χρειαζόμαστε. Πολύ καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους, τα μούρα, τα πράσινα και κόκκινα πιπέρια, οι ντομάτες, το μπρόκολο και το σπανάκι.