Η αϋπνία αυξάνει την πίεση και βλάπτει την καρδία

Η αϋπνία έχει γενεσιουργό ρόλο στη γένεση ψηλής πίεσης και καρδιοπαθειών.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από αϋπνία έχουν ψηλότερη πίεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η ψηλή πίεση με τη σειρά της μπορεί να είναι αιτία πρόκλησης παθήσεων στην καρδία.

Η χρόνια αϋπνία έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καρδία ατόμων που κατά τα άλλα είναι υγιή. Σε άτομα που κοιμούνται κανονικά, η πίεση πέφτει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Με τον τρόπο αυτό η καρδία τους έχει χρόνο να ξεκουραστεί.

Η αϋπνία είναι μια χρόνια διαταραχή που δεν αφήνει τον ασθενή να αποκοιμηθεί ή να παραμείνει κοιμισμένος. Η αϋπνία επηρεάζει 48% των ανθρώπων σε κάποια φάση της ζωής τους. Για το λόγο αυτό η σχέση αϋπνίας, πίεσης και καρδιαγγειακών παθήσεων έχει μεγάλη σημασία για τη δημόσια υγεία.

Τα σημαντικά αυτά συμπεράσματα προέκυψαν από έρευνα Καναδών γιατρών του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ. Στην έρευνα συμμετείχαν 13 άτομα με χρόνια αϋπνία που κατά τα άλλα ήσαν υγιείς και 13 άτομα χωρίς πρόβλημα ύπνου.

Article Advertisement 1 CPN
Όλοι οι συμμετέχοντες παρέμειναν για 40 ώρες στο εργαστήριο του ύπνου. Οι δύο πρώτες νύχτες ήσαν για σκοπούς προσαρμογής, μία για παρακολούθηση και η επόμενη για τις μετρήσεις.

Επίσης κατά τη διάρκεια της έρευνας τις νύχτες, γίνονταν ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα και στις δύο ομάδες των συμμετεχόντων. Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα καταγράφει μεταξύ άλλων την ηλεκτρική δραστηριότητα του φλοιού του εγκεφάλου. Το τεστ αυτό παρείχε πληροφορίες για την κατάσταση ενεργοποίησης του εγκεφάλου στα άτομα που έπασχαν από χρόνια αϋπνία και σε αυτά χωρίς πρόβλημα αϋπνίας.     

Οι ερευνητές μέτρησαν την 24ωρη διακύμανση της αρτηριακής πίεσης ασθενών που υπέφεραν από χρόνια αϋπνία. Τις μετρήσεις που προέκυψαν τις συγκρίναν με τις αντίστοιχες από άτομα που κοιμούνταν χωρίς πρόβλημα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στα άτομα με χρόνια αϋπνία, η αυξημένη δραστηριότητα του εγκεφάλου τη νύχτα σχετιζόταν με αυξημένη πίεση κατά τη διάρκεια της νύχτας έστω και εάν κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαν κανονικές πιέσεις.

Οι Καναδοί ερευνητές επισημαίνουν ότι οι κύκλοι διακύμανσης της αρτηριακής πίεσης σχετίζονται κυρίως με τον κύκλο των ωρών που κοιμόμαστε και αυτών που δεν κοιμόμαστε. Επειδή η πίεση υψώνεται σε αυτούς που πάσχουν από αϋπνία, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη ότι στους ασθενείς με καρδιακές παθήσεις υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος επιδείνωσης της καρδιοπάθειας τους εάν ταυτόχρονα παρουσιάζουν και αϋπνία.

Είναι γεγονός ότι επιδημιολογικές έρευνες έδειξαν ότι στους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια αϋπνία υπάρχει συσχετισμός με μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής τους από καρδιαγγειακές παθήσεις. Αναφέρεται μάλιστα συσχετισμός μεταξύ αϋπνίας και μεγαλύτερης θνησιμότητας και νοσηρότητας λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα ευρήματα των γιατρών του Μόντρεαλ δίνουν μια επιστημονική απόδειξη σχετικά με το γενεσιουργό ρόλο της αϋπνίας στη γένεση ψηλής πίεσης και καρδιοπαθειών.   

  

  • S8-SampleBelowArticle
  • Βλέπε σχετικά άρθρα:
    Ύπνος

    Υπέρταση (ψηλή πίεση)

    Καρδία και καρδιολογία
  • Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:

    Nighttime Blood Pressure in Normotensive Subjects With Chronic Insomnia: Implications for Cardiovascular Risk, Sleep, 32(06):760-766.

    Sleep Medicine Reviews

    Circulation

    National Center on Sleep Disorders Research

  • S14-SampleBelowBibliography
  • Διατροφή/Δίαιτα

    Το σκόρδο και η υγεία: Αυτά που πρέπει να γνωρίζετε

    Σκόρδο: Ωμό ή μαγειρεμένο;

    Ο μαϊντανός ή πετροσέλινο: Τι προσφέρει στη διατροφή μας;

  • S12-SampleBelowArticleDietList
  • Πίεση

    Η προστασία της καρδίας μας

    Νηστεία, πίεση, χοληστερόλη και χορτοφαγία

    Πίεση: Πόσο την επηρεάζουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα;