Εκπαίδευση των ασθενών: Μειώνει τη χρήση αντιβιοτικών

Πολύ συχνά, οι ασθενείς που πάσχουν από διάφορες ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος όπως για παράδειγμα οξεία βρογχίτιδα, κοινό κρυολόγημα και γρίπη, πιστεύουν ότι η αντιβίωση μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά το πρόβλημα.
Όμως για τους περισσότερους ασθενείς, η αλήθεια είναι ότι τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να επηρεάσουν καθόλου τη φυσική εξέλιξη των συμπτωμάτων και της ασθένειας.
Είναι επίσης γεγονός ότι η πολύ διαδεδομένη αντίληψη μεταξύ των ασθενών ότι το πρόβλημα είναι μια μόλυνση που μπορεί να γιατρευτεί με μια αντιβίωση, επηρεάζει και τους γιατρούς.
Οι γιατροί φαίνεται ότι μπορεί να επηρεαστούν από τους ασθενείς τους και να δώσουν μια αντιβίωση ακόμα και σε περιπτώσεις που κρίνουν ότι τα αντιβιοτικά πιθανόν να μην είναι απαραίτητα.
Με βάση αυτά τα δεδομένα Βρετανοί γιατροί, προσπάθησαν να δουν κατά πόσο μια εκπαίδευση των ασθενών για τα προβλήματα της θεραπείας με τα αντιβιοτικά, θα μπορούσε να τους επηρεάσει και να μειώσει δραστικά τις συνταγές και τη χορήγηση αντιβιοτικών.Σίγουρα είναι πλέον αποδεδειγμένο, ότι η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών οδηγεί σε ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων.
Η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά θεωρείται σήμερα ως ένας πολύ σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Είναι λοιπόν μέσα σ' αυτό το πλαίσιο που οι γιατροί αναζητούν τρόπους μείωσης της χορήγησης και της χρήσης των αντιβιοτικών, ιδιαίτερα σε ασθένειες όπως η οξεία βρογχίτιδα και άλλες ιογενείς λοιμώξεις, που γιατρεύονται από μόνες τους.
Στην έρευνα τους οι Βρετανοί γιατροί παρακολούθησαν 259 ασθενείς με οξεία βρογχίτιδα. Σε 212 ασθενείς με οξεία βρογχίτιδα (δηλαδή περίπου 4 στους 5) κρίθηκε από τον παθολόγο τους, ότι δεν είχαν ανάγκη από αντιβίωση.
Στους μισούς από αυτούς έγινε προφορική επεξήγηση των κινδύνων της αντιβίωσης και τους δόθηκε και σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικό με τους κινδύνους των αντιβιοτικών. Ταυτόχρονα τους δόθηκε και μια αντιβίωση για να την πάρουν μόνο εάν η κατάσταση τους χειροτέρευε.
Στους υπόλοιπους μισούς δεν δόθηκε η ανάλογη εκπαίδευση αλλά δόθηκε το αντιβιοτικό για να χορηγηθεί σε περίπτωση επιδείνωσης.
Τα αποτελέσματα ήταν ενδεικτικά: Οι ασθενείς οι οποίοι έτυχαν πλήρους ενημέρωσης για τους κινδύνους των αντιβιοτικών, χρησιμοποίησαν σε σημαντικά μικρότερο βαθμό την αντιβίωση από τους υπόλοιπους.
Επίσης φάνηκε ότι το 80% των ασθενών με οξεία βρογχίτιδα και οι οποίοι δεν είχαν πρωτύτερα άλλη υποβόσκουσα νόσο, δεν είχαν ανάγκη από αντιβίωση.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών η εκπαίδευση των ασθενών μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αλόγιστης χορήγησης αντιβιοτικών.
Η συμβολή των γιατρών στην διαφώτιση και εκπαίδευση των ασθενών είναι πολύ σημαντική και μπορεί να οδηγήσει σε μια δραστική μείωση της κατάχρησης των αντιβιοτικών που γίνεται σήμερα.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
"Reducing antibiotic use for acute bronchitis in primary care: blinded, randomised controlled trial of patient information leaflet • Commentary: More self reliance in patients and fewer antibiotics: still room for improvement", British Medical Journal, 324:91-94.
Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy
World Health Organization
Food and Drug Administration
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMEA) -
-
-