Επικίνδυνο αντιβιοτικό μέσα στη διατροφή

Η χλωραμφενικόλη είναι ένα ισχυρό αντιβιοτικό,
ευρέως φάσματος το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα
παλαιότερα, στον άνθρωπο και στα ζώα. Υπάρχουν ακόμη σήμερα χώρες
που το χρησιμοποιούν στην κτηνοτροφία και στην παραγωγή ψαριών και
άλλες υδατικές καλλιέργειες. Η χλωραμφενικόλη έχει αξιολογηθεί αρκετές φορές και είναι αποδεκτό σήμερα, ότι είναι τοξικό για το γενετικό υλικό. Μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο DNA με πιθανό αποτέλεσμα να οδηγήσει στον καρκίνο. Επίσης είναι γνωστό ότι η χλωραμφενικόλη μπορεί να προκαλέσει σε
άτομα που το λαμβάνουν μια εξαιρετικά σοβαρή αλλά σπάνια ασθένεια που
ονομάζεται απλαστική αναιμία. |
Πρόσφατα η FAO διαπίστωσε ότι υπήρχαν στην Ευρώπη μέσα σε τρόφιμα υπολείμματα χλωραμφενικόλης που προέρχονταν από αντιβιοτικά που χορηγήθηκαν σε ζώα.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε φόβους και ώθησε την FAO να εκδώσει την έκκληση για αποφυγή του αντιβιοτικού αυτού στην αλυσίδα παραγωγής της διατροφής παρά το γεγονός ότι οι πλείστες χώρες έχουν απαγορεύσει τη χρήση της χλωραμφενικόλης στην κτηνοτροφία και ιχθυοτροφία.
Επειδή δεν υπάρχει υπολειμματικό επίπεδο του φαρμάκου που μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές για τον άνθρωπο, η ειδική επιτροπή για τα πρότυπα των τροφίμων, η Codex Alimentarius Commission, αποφάσισε ότι το αντιβιοτικό αυτό πρέπει να απαγορευτεί εντελώς για χρήση στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων.Δυστυχώς τονίζει, υπάρχουν ακόμη χώρες που χρησιμοποιούν το αντιβιοτικό αυτό για την κτηνοτροφία. Πρόσφατα βρέθηκαν υπολείμματα χλωραμφενικόλης σε μοσχάρι από τη Γερμανία.
Υπάρχουν εναλλακτικές και ασφαλείς λύσεις για την
καταπολέμηση των βακτηριδίων στην κτηνοτροφία και ιχθυοτροφία.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται περισσότερη βοήθεια για να
βελτιώσουν τους τρόπους παραγωγής και ελέγχου των τροφίμων τους όπως
επίσης και για τη γεωργία, κτηνοτροφία και ιχθυοκαλλιέργειές τους. |
Η FAO με τη βοήθεια πλουσιοτέρων, περισσότερο αναπτυγμένων χωρών και με τις γνώσεις εμπειρογνωμόνων, έχει εκπαιδεύσει κρατικούς λειτουργούς, κτηνίατρους και προσωπικό των βιομηχανιών διατροφής σε πολλά μέρη του κόσμου.
Όμως υπάρχουν ακόμη ανάγκες για εκπαίδευση σε εργαστηριακές μεθόδους, για μηχανισμούς ελέγχου και εποπτείας όπως επίσης και εφαρμογής των διεθνών προτύπων σε θέματα τροφίμων.
Η FAO εισηγείται όπως σε όλες τις χώρες, να δημιουργηθούν Εθνικά Κέντρα για τον έλεγχο και πρόληψη των ασθενειών που προέρχονται από τη διατροφή όπως και για τον έλεγχο των παραγόντων που μολύνουν με διάφορους τρόπους τα κάθε μορφής τρόφιμα.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
-
-
-