Τα αντιβιοτικά προκαλούν αλλοιώσεις βακτηρίων στο έντερο με απρόβλεπτες συνέπειες

Για την υγεία των ανθρώπων, είναι απρόβλεπτες οι συνέπειες των αλλοιώσεων του πληθυσμού των κανονικών βακτηρίων που προκαλούν τα αντιβιοτικά.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι τα αντιβιοτικά σώζουν ζωές. Όμως όταν δεν τα χρησιμοποιούμε σωστά, θέτουν τη δική μας ζωή αλλά και τη ζωή άλλων σε κίνδυνο.
Δια μέσου τη εξέλιξης τους οι άνθρωποι ανέπτυξαν μια σχέση συμβίωσης με διάφορους πληθυσμούς βακτηρίων. Τα βακτήρια αυτά ζουν στο έντερο των ανθρώπων και δεν προκαλούν προβλήματα υγείας.
Αντίθετα, τα φυσιολογικά βακτήρια του πεπτικού σωλήνα βοηθούν στην πέψη των φαγητών και δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη άλλων παθογόνων μικροοργανισμών. Το τελευταίο μέρος του πεπτικού σωλήνα των ανθρώπων είναι ένα από τα πλέον πολύπλοκα οικοσυστήματα του πλανήτη μας με θετικές επιδράσεις για την υγεία τους.
Οι διαταραχές στο φυσιολογικό οικοσύστημα βακτηρίων του εντέρου των ανθρώπων προκαλούνται σε λίγες ώρες μετά τη λήψη των αντιβιοτικών. Για να επανέλθει το εν λόγω οικοσύστημα στη φυσιολογική του κατάσταση χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα, κάποτε μερικούς μήνες.Τα σημαντικά αυτά συμπεράσματα προέκυψαν από έρευνα διάρκειας 10 μηνών που διεξήγαγαν επιστήμονες του πανεπιστημίου του Στάνφορντ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οι ερευνητές χορήγησαν το αντιβιοτικό σιπροφλοξασίνη σε εθελόντριες γυναίκες και εξέτασαν με μεθόδους μοριακής βιολογίας το DNA των βακτηρίων των κυττάρων πριν και μετά τη λήψη των αντιβιοτικού.
Η επίδραση της σιπροφλοξασίνης στον πληθυσμό των βακτηρίων του εντέρου ήταν πολύ μεγάλη και γρήγορη. Η επιστροφή στην κανονική κατάσταση άρχιζε μετά το τέλος της αντιβίωσης αλλά ήταν πολύ συχνά ελλιπής.
Ο φυσιολογικός πληθυσμός των βακτηρίων του εντέρου των ανθρώπων είναι απαραίτητος για την υγεία τους. Οι αλλοιώσεις των φυσιολογικών βακτηρίων ευθύνονται για προβλήματα υγείας που κάποτε μπορεί να είναι πολύ σοβαρά.
Είναι δυνατόν να αναπτυχθούν στελέχη βακτηρίων που είναι ανθεκτικά σε αντιβιοτικά δημιουργώντας έτσι μεγάλους κινδύνους. Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά των βακτηρίων διευκολύνεται διότι μεταφέρονται τα γονίδια ανθεκτικότητας μεταξύ βακτηρίων.
Τα ανθεκτικά βακτήρια που αναπτύσσονται έτσι σε μερικούς ασθενείς είναι σε θέση να αυξάνουν στο γενικό πληθυσμό τα ανθεκτικά στελέχη. Η γρήγορη διάδοση των ανθεκτικών βακτηρίων μπορεί να έχει σοβαρότατες συνέπειες για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα για τα άτομα μα εξασθενημένη άμυνα του οργανισμού τους.
Τα αλλοιωμένα λόγω αντιβιοτικών βακτήρια του εντέρου παίζουν ρόλο στην παχυσαρκία, σε αυτοάνοσες παθήσεις και στην αλλεργία.
Ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι τα βακτήρια δυνατόν να προκαλούν φλεγμονή και να ευθύνονται για ασθένειες όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος Crohn.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
Incomplete recovery and individualized responses of the human distal gut microbiota to repeated antibiotic perturbation, Proceedings of the National Academy of Sciences
Food and Drug Administration
European Medicines Agency (EMA) -
-
-