Μέτρα πρόληψης μετάδοσης της ασθένειας των τρελών αγελάδων από μεταγγίσεις αίματος.

Ο κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας αυτής μέσω μετάγγισης ολικού αίματος είναι θεωρητικός. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet το Σεπτέμβριο 2000 ( Lancet 2000;356:955-9 ) Βρετανοί ερευνητές απέδειξαν πειραματικά ότι η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των προβάτων μπορεί να μεταδοθεί από άρρωστα πρόβατα σε υγιή μέσω μετάγγισης ολικού αίματος.
Μέχρι σήμερα κανένα περιστατικό μετάδοσης της ασθένειας του Creutzfeld-Jakob λόγω μετάγγισης αίματος δεν έχει περιγραφεί στον άνθρωπο. Επιπλέον δεν χρησιμοποιείται σήμερα για σκοπούς μεταγγίσεων το ολικό αίμα παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Χρησιμοποιούνται συνήθως τα παράγωγά του όπως τα συμπεπυκνωμένα ερυθρά, τα αιμοπετάλια και το φρέσκο κατεψυγμένο πλάσμα.
Παρά τα δεδομένα αυτά η Επιστημονική Επιτροπή για την Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια του Βρετανικού Υπουργείου Υγείας συνέστησε να ληφθούν προληπτικά μέτρα για την αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχομένου.
Το βασικό προληπτικό μέτρο που τώρα εφαρμόζεται ευρέως στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η λευκοαφαίρεση απο όλα τα προϊόντα αίματος. Η λευκοαφαίρεση είναι μια διαδικασία που γίνεται στην Τράπεζα Αίματος ή ακόμη και στο κρεβάτι του ασθενούς μέσω φίλτρου κατά την οποία αφαιρούνται πέραν του 95% των λευκών αιμοσφαιρίων.
Πιστεύεται ότι είναι τα λευκά αιμοσφαίρια και ιδιαίτερα τα λεμφοκύτταρα που πιθανόν να είναι υπεύθυνα για την μεταφορά του μολυσματικού παράγοντα.Σύμφωνα με δημοσίευμα του British Medical Journal υπολογίζεται ότι το μέτρο αυτό στοιχίζει ετησίως περίπου 70 εκατομμύρια λίρες. Η λευκαφαίρεση έχει και άλλα θετικά αποτελέσματα όπως η μείωση αντιδράσεων ( πυρετός, αλλεργία ) σε πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς και μείωση μετάδοσης και άλλων μολυσματικών παραγόντων ( ιός CMV ) σε ανοσοκατασταλμένους και βρέφη μικρότερα του ενός έτους.
Υπενθυμίζουμε ότι τα πρώτα κρούσματα της ασθένειας των τρελών αγελάδων και της σχετιζόμενης ασθένειας του Creutzfeld-Jakob συνέβησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ήδη για την προστασία ασθενών που χρειάζονται φάρμακα που προέρχονται από πλάσμα, όπως οι αντιαιμοφιλικοί παράγοντες για τούς ασθενείς που πάσχουν από αιμοφιλία, δεν χρησιμοποιείται πλέον πλάσμα που προέρχεται από τη Βρετανία. Ειδικά για τούς αντιαιμοφιλικούς παράγοντες συστήνεται να χρησιμοποιούνται αυτοί οι οποίοι κατασκευάζονται συνθετικά σε βιομηχανικό επίπεδο.
Είναι αναμφίβολο ότι για το πρόβλημα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας πρέπει να υπάρχει συνεχής εγρήγορση, να εφαρμοστεί εθνικό πρόγραμμα πρόληψης και ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία να παρακολουθεί τις εξελίξεις διεθνώς και να συστήνει ανάλογα μέτρα για την αντιμετώπιση και πρόληψη του σοβαρού και διεθνούς αυτού προβλήματος. Είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευτεί η υγεία του κοινού με ασφάλεια και να μη αναζητούνται ευθύνες εκ των υστέρων.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
The Lancet, 2000;356:955-9
-
-
-