Δυσπεψία, προβλήματα χώνευσης: Αιτίες, συμπτώματα και πρόληψη

Σας έτυχε ποτέ μετά από ένα πλούσιο γεύμα, να νιώθετε ενοχλήσεις στο πάνω μέρος της κοιλιάς σας, φούσκωμα και κάψιμο ιδιαίτερα στην περιοχή του στομαχιού;
Πολύ πιθανόν και εσείς να έχετε βιώσει μια τέτοια κατάσταση, μία ή περισσότερες φορές όπως και οι περισσότεροι άλλοι άνθρωποι.
Οι δυσκολίες χώνεψης δηλαδή η δυσπεψία, είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα. Συνήθως πρόκειται για μια παροδική κατάσταση που υποχωρεί μετά από μερικές ώρες.
Η δυσπεψία δεν είναι μια ασθένεια αλλά περισσότερο ένα σύνολο συμπτωμάτων. Η παροδική της μορφή, που είναι η συχνότερη, μπορεί να προκληθεί από διάφορες συνήθεις αιτίες όπως:
1. Υπερβολική κατανάλωση φαγητών2. Φαγητό πλούσιο σε λιπαρά ή πικάντικες ουσίες
3. Πολύ γρήγορη κατανάλωση του φαγητού
4. Αλκοόλ
5. Στρες.
Οι ενοχλήσεις της δυσπεψίας μπορεί να είναι διαφορετικές από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το φούσκωμα, η καούρα, οι αναγούλες και το ρέψιμο είναι τα συχνότερα συμπτώματα και εκδηλώνονται με διαφορετικούς βαθμούς σοβαρότητας ανάλογα με την αιτία που προκάλεσε τη δυσπεψία.
Υπάρχουν περιπτώσεις που τα συμπτώματα της δυσπεψίας είναι επίμονα, έντονα, δεν υποχωρούν και μπορεί να συνοδεύονται με ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα κλινικά σημεία:
- Απώλεια βάρους
- Εμετούς
- Κόπρανα χρώματος μαύρου όπως την πίσσα
- Πόνο στο στήθος με αντανάκλαση στη σιαγόνα, στο λαιμό και στο βραχίονα
- Δυσκολίες αναπνοής (δύσπνοια).
Όταν υπάρχει μια τέτοια κλινική κατάσταση, τότε είναι αναγκαίο ο ασθενής να ζητά άμεσα συμβουλή από το γιατρό του. Θα πρέπει ο γιατρός να διερευνήσει εάν υπάρχει ή όχι μια σοβαρή πάθηση που ευθύνεται για το πρόβλημα.
Οι παθήσεις που συνοδεύονται από μια επίμονη, μη παροδική δυσπεψία και που συνοδεύεται από άλλα ανησυχητικά σημεία, απαιτούν μια έγκαιρη διάγνωση για επίτευξη όσο το δυνατό καλύτερων θεραπευτικών αποτελεσμάτων.
Ας δούμε μερικές από τις συχνότερες παθήσεις που συνοδεύονται από επίμονη, χρόνια δυσπεψία.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Η πάθηση αυτή οφείλεται σε γαστρικό περιεχόμενο που επανέρχεται προς το κάτω μέρος του οισοφάγου. Προκαλείται φλεγμονή που δημιουργεί αίσθημα καύσου (καούρα, κάψιμο) η οποία αντανακλάται στην περιοχή του κάτω μέρους του στέρνου και του στομαχιού.
Εάν η νόσος αφεθεί να εξελιχθεί χωρίς θεραπεία, δημιουργείται κίνδυνος μετάλλαξης κυττάρων στο κάτω μέρος του οισοφάγου με κίνδυνο καρκίνου. Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία που ανακουφίζει τον ασθενή και αποτρέπει την εξέλιξη προς χειρότερες καταστάσεις.
Η γαστρίτιδα
Η γαστρίτιδα συνοδεύεται από πόνο στο άνω μέρους της κοιλιάς μαζί με αίσθημα καύσου. Οι συχνότερες αιτίες είναι τα αναλγητικά φάρμακα όπως η ασπιρίνη, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ιβουπροφένη, ναπροξένη), η κορτιζόνη, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Η μόλυνση με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού εκτός από γαστρίτιδα μπορεί να προκαλέσει και έλκος στο στομάχι.
Το έλκος στον οισοφάγο, στο στομάχι και στο δωδεκαδάκτυλο
Τα περισσότερα έλκη στο πεπτικό σύστημα προκαλούνται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Το έλκος στο πεπτικό σύστημα είναι αιτία πόνου και αισθήματος καύσου στα άνω μέρος της κοιλιάς και κατά μήκος της περιοχής του στέρνου.
Οι πέτρες στη χολή
Οι πέτρες στη χολή στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλούν συμπτώματα. Κάποτε όμως προκαλούν χρόνια δυσπεψία, πόνο στην κοιλιά, ναυτίες και εμετούς.
Ο καρκίνος στο στομάχι
Ο καρκίνος στο στομάχι εξελίσσεται αθόρυβα. Η διάγνωση γίνεται συνήθως όταν η ασθένεια βρίσκεται σε προχωρημένα στάδια. Τα συμπτώματα που προκαλεί μετά από ένα σημείο εξέλιξης του, είναι ανάλογα με αυτά που προκαλεί το έλκος.
Η πρόληψη της δυσπεψίας
Η συνήθης παροδική δυσπεψία που δεν σχετίζεται με μια άλλη σοβαρή πάθηση που υποβόσκει, μπορεί να αντιμετωπισθεί με επιτυχία. Επιπρόσθετα, απλά μέτρα πρόληψης αποτρέπουν την εκδήλωση επεισοδίων δυσπεψίας.
Για την πρόληψη της δυσπεψίας είναι καλό να θυμάστε τα ακόλουθα:
- Μη γεμίζετε το στομάχι σας με μεγάλες ποσότητες φαγητού
- Τρώτε αργά και μασάτε καλά τις τροφές
- Αποφεύγετε τα πολύ λιπαρά και πικάντικα φαγητά, τα αεριούχα ποτά ή αναψυκτικά
- Πίνετε καφέ και αλκοόλ με μέτρο. Εάν σας ενοχλούν και τα έχετε συσχετίσει με προβλήματα δυσπεψίας, αποφεύγετε τα πλήρως
- Διατηρείτε κανονικό βάρος σώματος διότι η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος είναι αιτίες δυσπεψίας και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
- Να κάνετε τακτική σωματική άσκηση
- Αντιμετωπίστε το στρες στη ζωή σας. Πρέπει να κατανοήσετε τους λόγους του χρόνιου στρες στη ζωή σας και μάθετε να το διαχειρίζεστε σωστά.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
-
-