Αντισυλληπτικά χάπια: Ποια η σχέση τους με πρόκληση καρκίνων;

Μάλιστα, οι περισσότερες γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια, πιθανόν να επωφελούνται διότι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο.
Ωστόσο, για γυναίκες που λαμβάνουν τα εν λόγω φάρμακα για περισσότερο από 8 χρόνια, πιθανόν ο κίνδυνος για καρκίνο να αυξάνεται.
Τα σημαντικά αυτά συμπεράσματα προέκυψαν από έρευνα που άρχισε το 1968 και κάλυψε περίοδο 36 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Αμπερτήν μελέτησαν και αξιολόγησαν τα στοιχεία από 46.000 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας 29 ετών.
Περίπου οι μισές από τις γυναίκες αυτές χρησιμοποίησαν αντισυλληπτικά χάπια ενώ οι υπόλοιπες, δεν χρησιμοποίησαν ποτέ τα χάπια αυτά. Ανά εξάμηνο, ο γιατρός της κάθε γυναίκας, έδινε στο κεντρικό αρχείο της έρευνας, πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας της.
Σε περίπτωση θανάτου ή καρκίνου που προσέβαλλε μια γυναίκα, αυτό γνωστοποιόταν έστω και εάν η γυναίκα έφευγε και δεν παρακολουθείτο πλέον από τον αρχικό θεράποντα ιατρό της. Αυτό ήταν εφικτό χάρις σε ένα κεντρικό αρχείο σήμανσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου που κάλυπτε το 75% των γυναικών.Λόγω της μεγάλης διάρκειας της έρευνας και των μετακινήσεων των γυναικών, τα συμπεράσματα βασίστηκαν σε δύο ομάδες δεδομένων. Η πρώτη ομάδα δεδομένων ήταν αυτή με λεπτομερείς εκθέσεις από τους θεράποντες γιατρούς για γυναίκες που έτυχαν συνεχούς διαχρονικής παρακολούθησης από τον ίδιο αρχικό γιατρό. Η δεύτερη και μεγαλύτερη ομάδα, ήταν αυτή που προερχόταν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου όπου καταγράφονταν οι καρκίνοι και οι θάνατοι που συνέβαιναν σε συμμετέχουσες που δεν παρακολουθούνταν πλέον από τον αρχικό θεράποντα γιατρό.
Ας δούμε τα βασικά ευρήματα των ερευνητών:
|
Το συμπέρασμα των γιατρών είναι ότι, με τα δεδομένα της χώρας τους, τα αντισυλληπτικά χάπια δεν αυξάνουν το συνολικό κίνδυνο προσβολής των γυναικών από καρκίνο. Προσθέτουν μάλιστα ότι, σε τελική ανάλυση η χρήση των φαρμάκων αυτών, είναι θετική για τη δημόσια υγεία.
Επισημαίνεται ότι τα επίπεδα μείωσης καρκίνων που μπορεί να παρατηρηθούν σε άλλες χώρες, εξαρτώνται από παράγοντες όπως τα επίπεδα χρήσης των εν λόγω φαρμάκων, τη διάρκεια λήψης τους, το είδος, την ηλικία διακοπής χρήσης τους και τη συχνότητα με την οποία εμφανίζονται σε διάφορες χώρες του κόσμου τα διαφορετικά είδη καρκίνου.
Πρέπει να τονίσουμε ότι στην έρευνα που σας παρουσιάζουμε, το 80% των αντισυλληπτικών χαπιών που έπαιρναν οι γυναίκες, είχαν ψηλό περιεχόμενο σε οιστρογόνα (≥50 μg οιστρογόνου). Δεν είναι σίγουρο εάν θα βρεθούν τα ίδια αποτελέσματα με χαμηλότερες δόσεις οιστρογόνων.
Έτσι είναι απαραίτητο να γίνουν και σε άλλες χώρες ανάλογες έρευνες για να διαφανεί ποια είναι η κατάσταση με τις γυναίκες, τα αντισυλληπτικά χάπια και τον καρκίνο σε άλλους πληθυσμούς.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
Cancer risk among users of oral contraceptives: Cohort data from the Royal College of General Practitioners’ oral contraception study , British Medical Journal, 2007;335:651, doi:10.1136/bmj.39289.649410.55, 27 Σεπτεμβρίου 2007.
British Gynaecological Cancer Society
Contraception -
-
-