Δυναμώστε τα οστά σας με δημητριακά, λαχανικά και φρούτα

Η αύξηση της ηλικίας, οι ορμονικές αλλαγές, η διατροφή και η σωματική εξάσκηση είναι μεταξύ των βασικών παραγόντων που επηρεάζουν την οστική πυκνότητα.
Η οστική πυκνότητα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την οστεοπόρωση. Η μείωση της οστικής πυκνότητας συνοδεύεται με αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα σε άτομα με οστεοπόρωση.
Άτομα τα οποία περιλαμβάνουν στη διατροφή τους άφθονα δημητριακά φρούτα και λαχανικά έχουν πιο δυνατά οστά παρά τα άτομα της ίδιας ηλικίας που έχουν μια διατροφή περισσότερο πλούσια σε γλυκά και τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας. |
Είναι γνωστό ότι τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στη διατροφή, επηρεάζουν τα οστά και ιδιαίτερα την οστική πυκνότητα. Τα οστά είναι ένα πολύπλοκο ζωντανό όργανο που συνεχώς μεταβάλλεται.
Τα διάφορα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε διαφόρων ειδών διατροφής που χαρακτηρίζουν το σύγχρονο τρόπο ζωής, επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο τις ανάγκες των οστών για συνεχή ανανέωση.
Μέχρι σήμερα πολύ λίγα είναι γνωστά για την επιρροή που έχουν τα διάφορα θρεπτικά συστατικά πάνω στα οστά. Είναι γνωστό για παράδειγμα ότι το ασβέστιο και η βιταμίνη D βοηθούν στη διατήρηση και ενδυνάμωση των οστών. Όμως για άλλες θρεπτικές ουσίες πολύ λίγα είναι γνωστά.Με βάση τα δεδομένα αυτά, ερευνητές από τη Βοστόνη και το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ερεύνησαν σε 906 άτομα ηλικίας από 69 έως 93 ετών (δηλαδή άτομα που κινδυνεύουν ιδιαίτερα από την οστεοπόρωση), το ρόλο της διατροφής στα οστά.
Συγκεκριμένα μέτρησαν την οστική πυκνότητα στους συμμετέχοντες σε διάφορα χρονικά διαστήματα και τη σύγκριναν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της διατροφής τους.
Τα ευρήματα τους έδειξαν ότι:
|
Τα συμπεράσματα των ερευνητών είναι ότι η διατροφή μπορεί να παίξει ένα σημαντικό και αποτρεπτικό παράγοντα εναντίον της οστεοπόρωσης και του συνολικού αδυνατίσματος των οστών που προκύπτει και που οδηγεί σε εύθραυστα οστά με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.
Η διατροφή πλούσια σε δημητριακά, λαχανικά και φρούτα πιθανόν να προσφέρουν διαφόρων ειδών θρεπτικές ουσίες οι οποίες ενεργούν με συνέργια με αποτέλεσμα τα οστά να διατηρούν μια ψηλή οστική πυκνότητα η οποία αποτρέπει την εγκατάσταση της οστεοπόρωσης.
Το ασβέστιο και η βιταμίνη D μπορούν να βοηθήσουν επιπρόσθετα στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης.
Οι διαπιστώσεις αυτές πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερα υπ' όψη για τα άτομα τα οποία προχωρούν στην ηλικία και για τις γυναίκες κατά και μετά από την εμμηνόπαυση, όπου ο κίνδυνος οστεοπόρωσης και καταγμάτων είναι αυξημένος.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
Bone mineral density and dietary patterns in older adults: the Framingham Osteoporosis Study, American Journal of Clinical Nutrition, 2002;76:245-252, Ιούλιος 2002.
-
-
-