Διάρκεια ζωής και πρόγευμα με δημητριακά ολικής αλέσεως

Άτομα τα οποία έχουν συνήθεια να τρωνε στο πρόγευμα τους δημητριακά ολικής αλέσεως, ζουν περισσότερα χρόνια και έχουν λιγότερο κίνδυνο να προσβληθούν και να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια.
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, δεν τυγχάνουν επεξεργασίας και διατηρούν όλες τις φυσικές, φυτικές τους ίνες. Για παράδειγμα ο φλοιός των κόκκων των δημητριακών δεν αφαιρείται και έτσι το αλεύρι που προκύπτει, διατηρεί το φυσικό του χρώμα που είναι συνήθως πιο σκούρο.
Αντίθετα στα επεξεργασμένα δημητριακά, αφαιρούνται οι φυτικές ίνες για σκοπούς κυρίως καλύτερης εμφάνισης. Για παράδειγμα το άσπρο αλεύρι προκύπτει από κόκκους δημητριακών από τους οποίους έχει αφαιρεθεί ο φλοιός και είναι φτωχό σε φυτικές ίνες.
Σε μια πρωτοποριακή έρευνα που συμπεριέλαβε 86.000 άνδρες γιατρούς, ηλικίας από 40 έως 84 ετών και που διήρκεσε για σχεδόν 6 χρόνια, γιατροί από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, εξέτασαν το ρόλο που παίζουν τα δημητριακά ολικής αλέσεως στη θνησιμότητα.
Τα δεδομένα που αναλύθηκαν αφορούσαν τον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων στην έρευνα, το τι έτρωγαν κατά το πρόγευμα, το κατά πόσο κάπνιζαν ή έπιναν υπερβολικό αλκοόλ. Επίσης καταγράφηκαν οι διάφορες ασθένειες που υπήρχαν στα άτομα αυτά όπως για παράδειγμα διαβήτης, παχυσαρκία, ψηλή χοληστερόλη, ψηλή πίεση και ο βαθμός σωματικής εξάσκησης που διατηρούσαν.Μετά από 5, 5 χρόνια παρακολούθησης της μεγάλης αυτής ομάδας, καταγράφηκαν συνολικά 3.114 θάνατοι. Από αυτούς οι 1,381 οφείλονταν σε καρδιακές παθήσεις.
Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι άνδρες εκείνοι
που στο πρόγευμα τους είχαν ψηλές ποσότητες δημητριακών ολικής
αλέσεως, παρουσίαζαν σημαντικά λιγότερους θανάτους από όλες τις αιτίες
αλλά ακόμη περισσότερο λιγότερους θανάτους λόγω καρδιακής προσβολής
και εγκεφαλικών επεισοδίων. Σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν στο πρόγευμα τους επεξεργασμένα δημητριακά, φτωχά σε φυτικές ίνες, εκείνοι που έτρωγαν δημητριακά ολικής αλέσεως, πλούσια σε φυτικές ίνες είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία και 17% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια. |
Οι διαπιστώσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές. Έχουν άμεσο αντίκτυπο στη Δημόσια Υγεία. Στις περασμένες δεκαετίες υπήρχε μια έντονα διαδεδομένη τάση, επεξεργασίας των δημητριακών και αφαίρεσης του φλοιού τους που γινόταν κυρίως για σκοπούς εμφάνισης. Ένα από τα αποτελέσματα ήταν το αλεύρι να είναι πιο άσπρο. Όμως η διαδικασία αυτή αφαιρούσε τις φυτικές ίνες και συνολικά αυξανόταν η συγκέντρωση των υδατανθράκων στο επεξεργασμένα δημητριακά.
Η πρακτική αυτή είχε μάλιστα ιστορικά και μερικές σοβαρές παρενέργειες. Στην Κίνα το φυσικό ρύζι με το φλοιό του, είναι μια πηγή υδατανθράκων που είναι η βάση της διατροφής του πληθυσμού. Ο φλοιός του ρυζιού είναι πλούσιος σε βιταμίνες τύπου Β και ιδιαίτερα βιταμίνη τύπου Β1. Όταν άρχισε η βιομηχανική επεξεργασία του ρυζιού, ο φλοιός αφαιρούταν, με αποτέλεσμα το ρύζι να γίνεται άσπρο αλλά χωρίς τη βιταμίνη Β και τις φυτικές του ίνες.
Το αποτέλεσμα ήταν πολλοί άνθρωποι, να παρουσιάσουν την ασθένεια Μπέρι-Μπέρι, η οποία οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης Β1. Μια από τις κύριες άλλες πηγές βιταμινών τύπου Β για τον άνθρωπο είναι το κρέας. Επειδή ο πληθυσμός στην Κίνα δεν είχε εύκολα κρέας, η στέρηση του φλοιού του ρυζιού από τη διατροφή, οδήγησε σε σοβαρές ασθένειες.
Συμπερασματικά εμείς θα τονίσουμε τη σημασία που έχουν οι φυτικές ίνες στον οργανισμό μας. Τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες έχουν τεράστια σημασία για την πρόληψη πολλών ασθενειών.
Τώρα νέες έρευνες επιβεβαιώνουν την προστατευτική δράση των φυτικών ινών που προέρχονται από τα δημητριακά. Για το λόγο αυτό και για σκοπούς διαφύλαξης της Δημόσιας Υγείας, δεν πρέπει να αντικαθίστανται τα δημητριακά ολικής αλέσεως με επεξεργασμένα δημητριακά.
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, ιδιαίτερα όταν αποτελούν ένα καθημερινό αναπόσπαστο μέρος του προγεύματος μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και αυξάνουν τη διάρκεια ζωής μειώνοντας σημαντικά τους θανάτους από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
Is intake of breakfast cereals related to total and cause-specific mortality in men?, American Journal of Clinical Nutrition, 2003;77:594-599, Μάρτιος 2003.
European Association for the Study of Obesity
International Food Information Council, R2132003 -
-
-