Μαύρο τσάι: Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών αγγειακών επεισοδίων

Το πρόβλημα που παραμένει άλυτο, είναι ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο το τσάι επιδρά στα αγγεία για να τα προστατέψει.
Σήμερα θεωρείται ότι οι αντι-οξειδωτικές ουσίες που
περιέχονται μέσα στο τσάι, οι οποίες ονομάζονται φλαβονοειδείς
ουσίες, επιδρούν στο ενδοθήλιο των αγγείων βελτιώνοντας τη
λειτουργικότητα του. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι με αυτό
τον τρόπο που επωφελούνται σημαντικά από το τσάι, οι καρδιοπαθείς με
στεφανιαία νόσο. |
Σε μια πρόσφατη κλινική έρευνα, γιατροί από το πανεπιστήμιο της Βοστόνης, προσπάθησαν να εξετάσουν την επίδραση της κατανάλωσης του τσαγιού για μικρά και μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Με ένα ειδικό τεστ εξέτασης της λειτουργίας του ενδοθηλίου των αρτηριών (BAendo), μελέτησαν τις επιδράσεις της κατανάλωσης 900 κυβικών εκατοστών (κ.ε.) τσαγιού, σε 66 ασθενείς με στεφανιαία νόσο και σύγκριναν το αποτέλεσμα με αυτό που δημιουργείται από την κατανάλωση νερού κάτω από ανάλογες συνθήκες.
Για να αξιολογήσουν την μακρόχρονη δράση του τσαγιού, έκαναν τις πιο πάνω εξετάσεις για 4 εβδομάδες ενώ για να αξιολογήσουν την βραχυπρόθεσμη δράση έκαναν το ίδιο τεστ 2 ώρες μετά από την κατανάλωση 450 κ.ε. μαύρου τσαγιού.Οι ερευνητές για να μπορέσουν να διαχωρίσουν τη δράση της καφείνης που περιέχεται μέσα στο τσάι από την δράση των υπόλοιπων ουσιών που περιέχονται μέσα σε αυτό, όπως για παράδειγμα οι φλαβονοειδείς ουσίες, χορήγησαν σε άλλη ομάδα ασθενών 200 χιλιοστογραμμάρια καφείνης που ισοδυναμεί με 450 κ.ε. τσαγιού.
Τα αποτελέσματα τους ήσαν ενδεικτικά:
|
Τα συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη κατανάλωση τσαγιού, βελτιώνει σημαντικά τη λειτουργία του ενδοθηλίου των αρτηριών, ιδιαίτερα στους ασθενείς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο.
Τα ευρήματα αυτά μπορούν τουλάχιστο εν μέρει να εξηγήσουν τα αποτελέσματα επιδημιολογικών ερευνών που δείχνουν την ευεργετική δράση του τσαγιού στο καρδιακό και αγγειακό σύστημα.
Συμπερασματικά εμείς θα συγκρατήσουμε τα δεδομένα που υποστηρίζουν την ευεργετική δράση του μαύρου τσαγιού στο καρδιακό αγγειακό σύστημα και κατά συνέπεια στους καρδιοπαθείς με στεφανιαία νόσο, ενώ η καφείνη δεν έχει μια τέτοια επίδραση.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
"Short- and long-term black tea consumption reverses endothelial dysfunction in patients with coronary artery disease", Circulation, 2001;104:151-156, 10 Ιουλίου 2001.
-
-
-