Παροδικά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια

Τα παροδικά ισχαιμικά επεισόδια μπορεί να είναι ο προπομπός μιας σοβαρότερης ισχαιμικής εγκεφαλικής προσβολής.
Τα παροδικά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια προσβάλλουν ξαφνικά τους ασθενείς και τα σημεία και συμπτώματα μοιάζουν πολύ με την κλινική εικόνα που παρουσιάζουν τα συνηθισμένα εγκεφαλικά επεισόδια.

Η βασική διαφορά είναι ότι τα παροδικά επεισόδια υποχωρούν πλήρως χωρίς να αφήνουν οποιαδήποτε υπολειπόμενη αναπηρία ή άλλο πρόβλημα.

Ο ασθενής ξαφνικά αισθάνεται αδυναμία, μείωση της κινητικότητας ή της αίσθησης στο άνω ή κάτω μέλος του. Μπορεί να υπάρξει παραλυσία στο πρόσωπό του. Ταυτόχρονα είναι πιθανόν να εκδηλωθεί πρόβλημα στην ομιλία ή την όραση με πιθανότητα απώλειάς τους.

Το σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε 24 ώρες όλα υποχωρούν και ο ασθενής ανακάμπτει πλήρως.
 

Ορισμένες κλινικές καταστάσεις όπως η ψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, οι ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού, οι ανωμαλίες ή παθήσεις των βαλβίδων της καρδίας, οι στενώσεις των καρωτίδων, τα αυξημένα λιπίδια στο αίμα μπορούν να υποβοηθήσουν και να προκαλέσουν τα παροδικά, εγκεφαλικά ισχαιμικά επεισόδια.

Είναι σημαντικό όταν εκδηλωθεί μια τέτοια κλινική εικόνα, να γίνουν εξετάσεις που θα έχουν σαν στόχο να βρουν στον ασθενή ποια είναι εκείνη η ανωμαλία που προκάλεσε το πρόβλημα. Για παράδειγμα η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, η μέτρηση της γλυκόζης αίματος, της χοληστερόλης, η γενική ανάλυση του αίματος και του αιματοκρίτη μπορεί να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για την αιτία της πάθησης.

Article Advertisement 1 CPN
Επιπρόσθετα η κλινική εξέταση του ασθενούς, η στηθοσκόπηση της καρδίας, η μέτρηση του σφυγμού και το ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορούν να δώσουν πληροφορίες για προβλήματα του ρυθμού της καρδίας.

Η εξέταση με υπέρηχους της καρδίας μπορεί να δώσει πληροφορίες για την κατάσταση των καρδιακών βαλβίδων ή ακόμη να δείξει άλλες ανωμαλίες της καρδίας.

Η αξονική τομογραφία του εγκεφάλου, η μαγνητική τομογραφία ή ακόμη μια ειδική εξέταση των καρωτίδων με αγγειογράφημα ή με εξέταση doppler, μπορεί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες για το κυκλοφοριακό σύστημα του εγκεφάλου.

Ο στόχος της διεξοδικής διαγνωστικής διερεύνησης είναι να βρει την αιτία που προκάλεσε το παροδικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η θεραπεία θα έχει σαν στόχο να αντιμετωπίσει την αιτία αυτή. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα που μειώνουν την πηκτικότητα του αίματος όπως η ασπιρίνη, το dipyridamole, το clopidogrel και το ticlopidine.

Επίσης στις περιπτώσεις εκείνες που βρεθεί ότι υπάρχει στένωση, μεγαλύτερη από 70%, της καρωτίδας που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο με αίμα, μπορεί να γίνει χειρουργική επέμβαση με αφαίρεση της στένωσης.

Παρά το γεγονός ότι η χειρουργική αυτή επέμβαση έχει ένα μικρό κίνδυνο, της τάξης του 1 έως 3%, για να προκαλέσει μόνιμο εγκεφαλικό επεισόδιο, εντούτοις ο κίνδυνος επαναλαμβανόμενων ισχαιμικών επεισοδίων με πρόκληση μόνιμης βλάβης είναι μεγαλύτερος, σε περίπτωση που δεν γίνει η χειρουργική θεραπευτική αντιμετώπιση.

  • S8-SampleBelowArticle
  • Βλέπε σχετικά άρθρα:
    Εγκεφαλικά επεισόδια

    Νευρολογία
  • Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:

    "Supplement to the Guidelines for the Management of Transient Ischemic Attacks", Stroke, 30:11; 2502-2511 (1999).

    "Guidelines for the Management of Transient Ischemic Attacks" , Stroke, 25:6; 1320-1335 (June 1994).

  • S14-SampleBelowBibliography
  • Διατροφή/Δίαιτα

    Το σκόρδο και η υγεία: Αυτά που πρέπει να γνωρίζετε

    Σκόρδο: Ωμό ή μαγειρεμένο;

    Ο μαϊντανός ή πετροσέλινο: Τι προσφέρει στη διατροφή μας;

  • S12-SampleBelowArticleDietList
  • Πίεση

    Η προστασία της καρδίας μας

    Νηστεία, πίεση, χοληστερόλη και χορτοφαγία

    Πίεση: Πόσο την επηρεάζουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα;