Η θνησιμότητα των νεογνών είναι μικρότερη στα μεγάλα νοσοκομεία.

Το συμπέρασμα αυτό προέρχεται από έρευνα Νορβηγών γιατρών οι οποίοι συνέλεξαν και ανάλυσαν τα στοιχεία για όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν στη Νορβηγία από το 1967 έως το 1996. Συνολικά μελετήθηκαν 1,7 εκατομμύρια παιδιά.
Στην έρευνα τους οι γιατροί κοίταξαν τα στοιχεία από κέντρα στα οποία γεννιούνται κάθε χρόνο από 100 παιδιά ή λιγότερο μέχρι και τα μεγάλα νοσοκομειακά κέντρα στα οποία γεννιούνται περισσότερο από 3.000 παιδιά το χρόνο.
Ο κίνδυνος θανάτου του νεογνού μειωνόταν όταν η
γέννηση γινόταν σε μεγαλύτερα νοσοκομεία.
Σε περιοχές όπου υπήρχαν νοσοκομεία που είχαν περισσότερες από 3000 γεννήσεις ετησίως, η πιθανότητα θανάτου ενός νεογνού λόγω επιπλοκών κατά τον πρώτο μήνα της ζωής μειωνόταν σημαντικά, κατά 20%, σε σχέση με άλλα κέντρα που είχαν λιγότερες γέννες. |
Η έρευνα δεν είχε σαν στόχο να βρει τους λόγους για τους οποίους υπάρχει αυτή η διαφορά. Εκείνο το οποίο όμως φάνηκε είναι ότι η μείωση της θνησιμότητας είναι ένα ανεξάρτητο γεγονός από άλλους παράγοντες, βιολογικούς, οικονομικούς ή κοινωνικούς.
Ένα σημαντικό ερώτημα που προκύπτει είναι αυτό που αφορά τους λόγους για τη διαφορά που βρέθηκε στη μεγάλη αυτή έρευνα.Οι γιατροί που έκαναν την μελέτη πιστεύουν ότι ορισμένοι λόγοι που πιθανόν να εξηγούν τη μειωμένη θνησιμότητα των νεογνών σε μεγάλα κέντρα σε σχέση με άλλα που έχουν λιγότερες γέννες είναι:
- Γρηγορότερη πρόσβαση σε επεμβατικά μέσα κατά τη διάρκεια του τοκετού με αποτέλεσμα να υπάρχει καλύτερη φροντίδα
- Καλύτερη ανάνηψη του νεογνού
- Καλύτερη αναγνώριση και αντιμετώπιση του νεογνού με διάφορα προβλήματα, προβλεπτά και απρόβλεπτα, που μπορεί να προκύψουν κατά τον τοκετό και κατά τον πρώτο μήνα ζωής
- Μεγαλύτερη ομάδα για την αντιμετώπιση προβλημάτων του τοκετού και του νεογνού, περισσότερο εξειδικευμένο προσωπικό και καλύτερη τεχνική υποδομή και τεχνογνωσία υπηρεσιών υποστήριξης
Τα δεδομένα που προκύπτουν από την έρευνα σε συνάρτηση με άλλα στοιχεία που ήδη υπάρχουν για το θέμα, πρέπει να ληφθούν υπ' όψη για τον προγραμματισμό και οργάνωση των υπηρεσιών υγείας σχετικών με τη μητέρα και το παιδί, τον τοκετό και την νεογνική περίοδο.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
BJOG, An International Journal of Obstetrics and Gynaecology, 2001;108:904-909, το Σεπτέμβριο 2001.
-
-
-