Κίνδυνος αποβολών λόγω λήψης αντιφλεγμονοδών φαρμάκων κατά την εγκυμοσύνη

Αυτά είναι πολύ σημαντικά συμπεράσματα που πηγάζουν από μια μελέτη που μας έρχεται από τη Δανία και που δημοσιεύεται στο British Medical Journal (BMJ 2001;322:266-270) στις 3 Φεβρουαρίου.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τις επιδράσεις των φαρμάκων που λαμβάνονται κατά την εγκυμοσύνη τόσο πάνω στο έμβρυο αλλά και πάνω στη μητέρα.
Οι γνώσεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα για το θέμα αυτό είναι αρκετά περιορισμένες ιδιαίτερα για τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφένη και το δικλοφενάκ.
Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα δίνονται συχνά στις εγκύους. Τα φάρμακα αυτά ανήκουν στην οικογένεια των καταστολέων της κύκλο-οξυγενάσης και μπορούν να έχουν ανεπιθύμητες επιδράσεις τόσο στο έμβρυο αλλά και στη μητέρα.
Για μερικά φάρμακα της κατηγορίας αυτής, όπως η ασπιρίνη και η ινδομεθακίνη υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι προκαλούν ανωμαλίες στο έμβρυο και χαμηλό βάρος γέννησης.Γι' αυτούς τους λόγους οι Δανοί επιστήμονες ερεύνησαν τις επιπτώσεις και άλλων αντιφλεγμονοδών φαρμάκων κατά την εγκυμοσύνη.
Μελέτησαν 1462 εγκύους που έλαβαν αντιφλεγμονώδη φάρμακα κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των 30 ημερών πριν τη σύλληψη μέχρι τη γέννηση του παιδιού. Επίσης σύγκριναν 4268 γυναίκες που είχαν αποβολές, από τις οποίες 63 είχαν πάρει αντιφλεγμονώδη φάρμακα, με 29750 γυναίκες που είχαν γεννήσει ζωντανά παιδιά.
Βρήκαν ότι υπήρχε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ λήψης αντιφλεγμονοδών και κινδύνου αποβολής. Όμως δεν διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών, χαμηλού βάρους γέννησης ή πρόωρου τοκετού.
Οι συγγραφείς της μελέτης πολύ σωστά τονίζουν ότι τα ευρήματά τους αποτελούν γνώσεις που δεν υπήρχαν πρωτύτερα στο θέμα αυτό και γι' αυτό χρειάζονται οπωσδήποτε και άλλες μελέτες που να επιβεβαιώνουν ή όχι τα ευρήματά τους.
Η μελέτη αυτή είναι πολύ σημαντική διότι μας δίνει νέα δεδομένα για την επίδραση φαρμάκων κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ασφάλεια και προστασία του παιδιού και της μητέρας πρέπει ν' αποτελούν πρωταρχικό μέλημα όλων και ιδιαίτερα των γιατρών ή άλλων που τυχόν να συμβουλεύουν τις εγκύους να παίρνουν φάρμακα.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
British Medical Journal, 2001;322:266-270
-
-
-