Ο θηλασμός και η εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζουν το σχήμα του μαστού;

Οι ευεργετικές επιδράσεις του θηλασμού τόσο για το παιδί όσο και για τη μητέρα είναι αδιαμφισβήτητες. Ωστόσο πολλές νέες μητέρες, επιλέγουν να μη θηλάζουν το παιδί τους διότι φοβούνται αλλοιώσεις και πτώση των μαστών τους.
Ο μύθος αυτός που έχει επικρατήσει κάνοντας πολλές γυναίκες να πιστεύουν ότι η πτώση των μαστών τους οφείλεται στο θηλασμό, καταρρίπτεται από μια πρώτη στο είδος της έρευνα. Πλαστικοί χειρουργοί εξέτασαν τις περιπτώσεις 132 γυναικών που αποτάθηκαν κοντά τους για επανόρθωση ή αύξηση του μεγέθους των μαστών τους κατά τη χρονική περίοδο 1998 έως 2006.
Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών αυτών ήταν 39 ετών. Από αυτές το 93% είχαν τουλάχιστον μία εγκυμοσύνη. Από όσες έγιναν μητέρες, το 58% είχε θηλάσει τουλάχιστον ένα παιδί. Η διάρκεια του θηλασμού κυμαινόταν από 2 έως 25 μήνες με μέσο όρο 9 μήνες.
Οι γιατροί στην έρευνα τους, αξιολόγησαν επίσης το ιατρικό ιστορικό των ασθενών, το δείκτη μάζας σώματος, το νούμερο του στηθόδεσμου τους πριν από την εγκυμοσύνη και τέλος το κατά πόσο ήσαν καπνίστριες ή όχι.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπήρχε διαφορά στο βαθμό πτώσης των μαστών μεταξύ των γυναικών που είχαν θηλάσει και αυτών που δεν είχαν θηλάσει. Το ιστορικό θηλασμού, ο αριθμός των παιδιών που θηλάστηκαν, η διάρκεια θηλασμού κάθε παιδιού, το βάρος σώματος που κέρδισε μια γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη της, δεν βρέθηκε ότι είχαν σημαντική σχέση με τις πιθανότητες να παρουσιάσει μια γυναίκα πτώση των μαστών.Ωστόσο οι ερευνητές βρήκαν ότι υπάρχουν άλλοι παράγοντες που προκαλούν πτώση των μαστών.
Οι παράγοντες που βρέθηκε ότι προκαλούν πτώση των μαστών ήταν:
|
Το κάπνισμα καταστρέφει μια πρωτεΐνη του δέρματος που ονομάζεται ελαστίνη. Η ελαστίνη δίνει στο δέρμα τη νεανική του εμφάνιση και προσφέρει στήριξη στους μαστούς. Η καταστροφή της από το κάπνισμα, επηρεάζει αρνητικά τους μαστούς αλλοιώνοντας το σχήμα και προκαλώντας την πτώση τους.
Τα νέα αυτά δεδομένα, μπορούν να ανακουφίζουν τις μητέρες που θέλουν να θηλάσουν τα παιδιά τους αλλά φοβούνται λόγω του αβάσιμου μύθου, μήπως χάσουν τη νεανικότητα των μαστών τους. Έτσι θα θηλάζουν τα παιδιά τους γνωρίζοντας ότι αυτό δεν αλλοιώνει τους μαστούς τους.
Οι γυναίκες χωρίς προβλήματα υγείας, πρέπει να προσπαθούν να θηλάζουν τα παιδιά τους για τουλάχιστον τους 6 πρώτους μήνες της ζωής τους.
Ο μητρικός θηλασμός, προσφέρει πολλά στο παιδί. Περιέχει τον κατάλληλο συνδυασμό θρεπτικών συστατικών που θα το βοηθήσουν στο να αναπτυχθεί, να είναι υγιές και δυνατό. Μερικά από τα συστατικά του μητρικού γάλακτος, βοηθούν επίσης στην προστασία του παιδιού από κοινές παιδικές ασθένειες και μολύνσεις.
Επιπρόσθετα, ο θηλασμός βοηθά την ίδια τη γυναίκα. Μερικά είδη καρκίνου μπορεί να προσβάλλουν σπανιότερα γυναίκες που θήλαζαν τα παιδιά τους.
Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι προτιμότερο μια γυναίκα να μη θηλάζει το βρέφος της. Γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS ή από φυματίωση, δεν πρέπει να θηλάζουν διότι είναι δυνατόν να μεταδώσουν τη νόσο στο παιδί τους.
Επίσης το αλκοόλ, ορισμένα φάρμακα και ναρκωτικά, εισέρχονται στο μητρικό γάλα και μετά περνούν στο παιδί. Για τους λόγους αυτούς χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και συμβουλή του γιατρού για την προστασία του βρέφους.
Θα συγκρατήσουμε λοιπόν ότι ο θηλασμός προσφέρει αδιαμφισβήτητα οφέλη στο βρέφος και ότι καταρρίπτεται ο αβάσιμος μύθος που καταλογίζει στο θηλασμό την πτώση των μαστών. Τώρα οι μητέρες θα μπορούν να θηλάζουν τα παιδιά τους χωρίς να φοβούνται ότι αυτό προκαλεί πτώση των μαστών τους.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
The Effect of Breastfeeding Upon Breast Aesthetics, American Society of Plastic Surgeons, 2007, Annual conference, 26-31 Οκτωβρίου
-
-
-