Ιός γαστρεντερίτιδας: Μετάδοση από πληκτρολόγια, ποντίκια υπολογιστών και άλλες επιφάνειες

Ο νοροϊός (norovirus) είναι από τους συχνότερους ενόχους ιογενούς γαστρεντερίτιδας. Μπορεί να προσβάλλει ανθρώπους όλων των ηλικιών.
Ο νοροϊός προκαλεί γαστρεντερίτιδες με μεγαλύτερη συχνότητα μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου. Σε πολλές χώρες ευθύνεται για επιδημίες και είναι η σημαντικότερη αιτία μολυσματικής γαστρεντερίτιδας.
Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η μόλυνση με νοροϊό, είναι η δεύτερη συχνότερη μολυσματική ασθένεια μετά το κοινό κρυολόγημα.
Η μετάδοση του ιού, γίνεται διαμέσου τροφίμων, από άνθρωπο σε άνθρωπο, από το νερό ή διαμέσου κοινόχρηστων επιφανειών. Η μόλυνση επιφανειών και αντικειμένων, που χρησιμοποιούνται από πολλούς ανθρώπους είναι ένα σοβαρό και συχνό πρόβλημα.
Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν ακόμη και χωρίς θεραπεία. Ωστόσο η πάθηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρή και να απειλεί τη ζωή σε βρέφη, άτομα τρίτης ηλικίας ή ασθενείς με μειωμένη άμυνα.Τα σημεία και συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας από νοροϊό είναι:
- Πυρετός και ρίγος.
- Εμετοί: Η ξαφνική έναρξη εμετών είναι χαρακτηριστικό της νόσου. Είναι σοβαροί και μπορεί να διαρκέσουν για μερικές ημέρες.
- Διάρροια.
- Πόνος στην κοιλιά.
- Πονοκέφαλος.
- Αφυδάτωση: Η αφυδάτωση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη στα βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες με μειωμένη άμυνα.
Ο νοροϊός μεταδίδεται πολύ εύκολα μεταξύ των ανθρώπων. Έχει βρεθεί, ότι πολύ μικρές συγκεντρώσεις του ιού είναι σε θέση να μολύνουν τους ανθρώπους. Ακόμη και ένας ιός είναι δυνατόν να προκαλέσει γαστρεντερίτιδα σε ένα ασθενή και στη συνέχεια επιδημική κατάσταση.
Τα αντικείμενα και οι επιφάνειες, που χρησιμοποιούνται από πολλούς ανθρώπους, βοηθούν στη μετάδοση της νόσου. Η ψηλή μεταδοτικότητα της, ευθύνεται για επιδημίες γαστρεντερίτιδας ιδιαίτερα το χειμώνα, σε σχολεία, χώρους εργασίας, αεροπλάνα και πλοία κατά τη διάρκεια κρουαζιέρων.
Ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες απέδειξαν, ότι τα πληκτρολόγια και ποντίκια υπολογιστών, είναι μέσο μετάδοσης του νοροϊού.
Σε ένα σχολείο με 314 μαθητές και 66 άτομα προσωπικό, αρρώστησαν με γαστρεντερίτιδα λόγω νοροϊού, 79 μαθητές και 24 μέλη του προσωπικού. Για να βρεθεί η πηγή μόλυνσης τους, λήφθηκαν δείγματα από διάφορες επιφάνειες στο σχολείο.
Για πρώτη φορά οι ερευνητές απέδειξαν ότι σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, είχαν νοροϊούς και συνέβαλαν στην έναρξη της επιδημίας που παρατηρήθηκε στο σχολείο.
Ο νοροϊός μπορεί να επιβιώνει μερικές ημέρες σε διάφορες κοινόχρηστες επιφάνειες. Για την πρόληψη των μολύνσεων με τον ιό αυτό, είναι απαραίτητο το πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση αντικειμένων που χρησιμοποιούνται από πολλούς ανθρώπους.
Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνεται με ζεστό νερό και σαπούνι για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Τα πληκτρολόγια και ποντίκια υπολογιστών ή άλλων κοινόχρηστων συσκευών, αντικειμένων ή επιφανειών, πρέπει να απολυμαίνονται τακτικά με αντισηπτικά.
Επίσης, οι ασθενείς με ιογενή γαστρεντερίτιδα πρέπει να μένουν στο σπίτι τους για 1 έως 3 ημέρες μετά το τελευταίο τους σύμπτωμα διότι συνεχίζουν μέχρι τότε να απελευθερώνουν νοροϊούς και να μολύνουν τα κοινόχρηστα αντικείμενα που χρησιμοποιούν στο σχολείο ή στο χώρο εργασίας τους.
Η ιογενής γαστρεντερίτιδα αποκαλείται κάποτε λανθασμένα ως "γρίπη του στομαχιού". Αυτό δεν είναι σωστό διότι η νόσος δεν προκαλείται από τον ιό της γρίπης και δεν προσβάλλει το στομάχι. Εκείνο που προσβάλλεται είναι η βλεννογόνος του λεπτού εντέρου.
Οι βλάβες των κυττάρων της βλεννογόνου προκαλούν διαφυγή νερού από το λεπτό έντερο. Τα συμπτώματα και σημεία της νόσου αρχίζουν σε 1 έως 3 ημέρες από την μετάδοση του νοροϊού.
Οι έντονοι εμετοί και υδαρές διάρροιες είναι χαρακτηριστικά της γαστρεντερίτιδας λόγω νοροϊού. Διαρκούν για 1 έως 2 μέρες αλλά κάποτε και μέχρι 10 μέρες.
Εκτός από τους νοροϊούς, οι άλλοι ιοί που προκαλούν γαστρεντερίτιδα με τη μεγαλύτερη συχνότητα είναι οι ροταϊοί, οι αδενοϊοί και οι αστροϊοί.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
-
-