Προστασία καρδίας και εγκεφάλου: Βιταμίνη Β9, φολικό ή φυλλικό οξύ

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν φυλλικό οξύ που προστατεύει την καρδία

Το φολικό ή φυλλικό οξύ, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β (βιταμίνη Β9), μπορεί να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια και βαθιά φλεβική θρόμβωση.

Άτομα τα οποία διατρέχουν ψηλό κίνδυνο για καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως οι διαβητικοί ή αυτοί που πάσχουν από καρδιαγγειακές διαταραχές ή ακόμη όλα τα άτομα άνω των 55 ετών, θα μπορούσαν να ευεργετηθούν από την καθημερινή λήψη φολικού οξέως.

Οι βαρυσήμαντες αυτές διαπιστώσεις προκύπτουν από μεγάλη έρευνα που έγινε από γιατρούς στο Λονδίνο. Συγκεκριμένα έγινε από τους γιατρούς, μια ανάλυση περισσότερων από 100 μελετών σχετικών με τις επιδράσεις του φυλλικού οξέως στον οργανισμό.

Ήδη μέχρι σήμερα, ήταν γνωστό ότι υπήρχε συσχετισμός μεταξύ του φολικού οξέως και των επιπέδων στο αίμα της ομοκυστεϊνης. Η χορήγηση στον ασθενή φολικού οξέως, μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεϊνης.

Article Advertisement 1 CPN
Η ομοκυστεϊνη είναι ένα αμινοξύ, το οποίο όταν βρίσκεται σε ψηλές συγκεντρώσεις στο αίμα, αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις όπως η θρόμβωση των βαθιών φλεβών.

Η λήψη φυλλικού οξέως λόγω της μείωσης που προκαλεί στα επίπεδα της ομοκυστεϊνης, μειώνει παράλληλα και τον κίνδυνο για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η ανάλυση που έγινε από τους γιατρούς του Λονδίνου αποδεικνύει ότι υπάρχει αιτιολογική σχέση μεταξύ αυξημένων επιπέδων ομοκυστεϊνης και αγγειακών καρδιακών και εγκεφαλικών παθήσεων.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, επειδή τα αυξημένα επίπεδα της ομοκυστεϊνης είναι αιτία για αγγειακές παθήσεις του εγκεφάλου και της καρδίας, η καθημερινή λήψη φυλλικού οξέως θα μπορούσε να έχει τα ακόλουθα ευεργετικά αποτελέσματα:

  1. Μείωση κατά 16% των ισχαιμικών παθήσεων της καρδίας
     
  2. Μείωση κατά 24% των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων
     
  3. Μείωση κατά 25% των βαθιών φλεβικών θρομβώσεων.

Η εφαρμογή μιας προληπτικής στρατηγικής που θα βασίζεται στη χορήγηση φολικού οξέως σε όλα τα άτομα που διατρέχουν ψηλό κίνδυνο ή ακόμη σε όλα τα άτομα μεγαλύτερα των 55 ετών θα μπορούσε να σώζει ένα μεγάλο αριθμό ζωών κάθε χρόνο.

Ήδη για τις γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες ή αυτές που είναι έγκυες, συστήνεται η καθημερινή λήψη βιταμίνης Β9. Η προληπτική αυτή μέθοδος μειώνει ουσιαστικά τον κίνδυνο να παρουσιάσουν τα παιδιά, συγγενείς ανωμαλίες του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, που τεκμηριώνουν τις πολύ θετικές δράσεις του φυλλικού οξέως στον οργανισμό αρκετές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο εμπλουτισμού του αλευριού με τη βιταμίνη αυτή.

Ο εμπλουτισμός του αλευριού και άλλων τροφίμων ευρείας κατανάλωσης, θα μπορούσε να προσφέρει άμεσα σε μεγάλες μάζες πληθυσμού, μια αποτελεσματική πρόληψη για παθήσεις που είναι σημαντική αιτία θνησιμότητας και μόνιμων αναπηριών.

Το φυλλικό οξύ ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β. Υπάρχει μέσα στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα δημητριακά, στα φασόλια, στα αβοκάντο, στις μπανάνες, στο χυμό πορτοκαλιού, στα σπαράγγια, στη ζύμη, στα μανιτάρια, στους ξηρούς καρπούς, στα φρούτα και στα όσπρια. Υπάρχει επίσης και σε μορφή χαπιών και άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Συμπερασματικά εμείς θα τονίσουμε ότι επιβεβαιώνεται πλέον ότι, τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεϊνης στο αίμα είναι αιτία παθήσεων για την καρδία, τα αγγεία και τον εγκέφαλο και ότι το φυλλικό οξύ θα μπορούσε να είναι ένας απλός, αποτελεσματικός και ασφαλής τρόπος πρόληψης.

 

  • S8-SampleBelowArticle
  • Βλέπε σχετικά άρθρα:
    Βιταμίνες και συμπληρώματα

    Εγκεφαλικά επεισόδια

    Καρδία και καρδιολογία
  • Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:

    Homocysteine and cardiovascular disease: evidence on causality from a meta-analysis, British Medical Journal, 325:1202-1205.

    Office of Dietary Supplements

    Heart

    Preventive Medicine

    International Journal of Cardiology

  • S14-SampleBelowBibliography
  • Διατροφή/Δίαιτα

    Το σκόρδο και η υγεία: Αυτά που πρέπει να γνωρίζετε

    Σκόρδο: Ωμό ή μαγειρεμένο;

    Ο μαϊντανός ή πετροσέλινο: Τι προσφέρει στη διατροφή μας;

  • S12-SampleBelowArticleDietList
  • Πίεση

    Η προστασία της καρδίας μας

    Νηστεία, πίεση, χοληστερόλη και χορτοφαγία

    Πίεση: Πόσο την επηρεάζουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα;