Η σωματική άσκηση βελτιώνει την καρδία μετά από αγγειοπλαστική επέμβαση.

Η καρδιακή λειτουργία βελτιώνεται, δημιουργούνται λιγότερες νέες στενώσεις, χρειάζονται λιγότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο, η συχνότητα θανάτων μειώνεται και βελτιώνεται η ποιότητα ζωής.
Η στένωση των στεφανιαίων αρτηριών της καρδίας μπορεί ν' αντιμετωπισθεί είτε με χειρουργική επέμβαση με αορτοστεφανιαία παράκαμψη (το γνωστό by-pass) είτε με την αγγειοπλαστική μέθοδο η οποία διανοίγει την αρτηρία με την τοποθέτηση εντός αυτής ενός ειδικού εξαρτήματος (stent).
Η αγγειοπλαστική μέθοδος είναι ευκολότερη να γίνει, δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, έχει λιγότερο οικονομικό κόστος και έχει πολύ καλά αποτελέσματα.
Το πρόβλημα με την αγγειοπλαστική μέθοδο είναι ότι οι ασθενείς παρουσιάζουν συχνότερα νέα στένωση της αρτηρίας στην περιοχή που είχε αρχικά διορθωθεί. Το αποτέλεσμα είναι να χρειάζεται νέα διάνοιξη της στενωμένης αρτηρίας.
Στη μελέτη που παρουσιάζουμε σήμερα, Ιταλοί και Αμερικανοί γιατροί μελέτησαν 118 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε αγγειοπλαστική.Στους μισούς ασθενείς ζητήθηκε ν' ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα μέτριας έντασης σωματικής εξάσκησης το οποίο γινόταν υπό την επίβλεψη καρδιολόγου, 3 φορές την εβδομάδα για 6 μήνες.
Στους υπόλοιπους μισούς ζητήθηκε να κάνουν μια ήρεμη ζωή.
Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι στην πρώτη ομάδα, με την σωματική άσκηση, σημειώθηκε βελτίωση της καρδιακής και αναπνευστικής λειτουργίας. Επίσης πολύ σημαντικό η ομάδα αυτή παρουσίασε λιγότερη ταχύτητα ανάπτυξης νέας στένωσης παρά η άλλη ομάδα.
Επιπρόσθετα οι ασθενείς που υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα σωματικής εξάσκησης είχαν λιγότερα νέα καρδιακά επεισόδια, λιγότερες νέες αγγειοπλαστικές ή αορτοστεφανιαίες επεμβάσεις και λιγότερους θανάτους.
Το συμπέρασμά τους είναι ότι είναι σημαντικό όπως οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε αγγειοπλαστική θεραπεία να ακολουθούν ένα πρόγραμμα πρόληψης και αποκατάστασης που να περιλαμβάνει ένα καλά μελετημένο πρόγραμμα μέτριας έντασης σωματικής εξάσκησης υπό την επίβλεψη ειδικών.
Με αυτό τον τρόπο μειώνονται οι κίνδυνοι των νέων στενώσεων, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής και πρόγνωσης των ασθενών αυτών.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
-
-