Ο απογευματινός ύπνος (σιέστα): Μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα;

Το ερώτημα είναι εύλογο δεδομένου ότι στις χώρες που η σιέστα είναι συνήθης, παρατηρείται χαμηλότερη συχνότητα στεφανιαίας νόσου της καρδίας. Επίσης προηγούμενες μελέτες εξέτασαν το συσχετισμό σιέστας και καλύτερης καρδιακής υγείας αλλά έδωσαν αντιφατικά αποτελέσματα.
Για να δώσουν αντικειμενικές απαντήσεις στο πολύ ενδιαφέρον αυτό ερώτημα, Έλληνες ερευνητές εξέτασαν το ζήτημα σε 23.681 κατοίκους της Ελλάδας, ηλικίας 20 έως 86 ετών. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου το 50% του πληθυσμού καταφέρνει να κοιμάται το απόγευμα.
Η μελέτη έχει μεγάλη αξία όχι μόνο εξαιτίας του εύρους της αλλά και λόγω του ότι ήταν προοδευτική. Αυτό σημαίνει ότι στην έναρξη της έρευνας, οι συμμετέχοντες δεν είχαν ιστορικό στεφανιαίας νόσου της καρδίας, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρκίνου και έτυχαν παρακολούθησης κατά μέσο όρο για τα 6,3 χρόνια που ακολούθησαν. Κατά τη διάρκεια της, απεβίωσαν 793 άτομα εκ των οποίων 133 λόγω καρδιακών παθήσεων.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη προοδευτική μελέτη ανθρώπων που ήσαν υγιείς στην αρχή και στην οποία ελέγχθηκαν με λεπτομέρεια παράγοντες κινδύνου όπως η διατροφή και η σωματική άσκηση.
Τα αποτελέσματα μας προσφέρουν πολύτιμες
πληροφορίες:
|
Είναι γνωστό ότι το στρες έχει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες βλαβερές επιδράσεις τόσο στη συχνότητα όσο και στη θνησιμότητα της στεφανιαίας νόσου της καρδίας. Το γεγονός ότι ο συσχετισμός σιέστας και καλύτερης καρδιακής υγείας ήταν ισχυρότερος στους εργαζόμενους άνδρες από ότι στους συνταξιούχους, είναι ενδεικτικό των διαφορετικών επιπέδων στρες που βιώνουν αυτές οι δύο ομάδες.
Ο βαθμός μείωσης του κινδύνου θανάτου λόγω σιέστας είναι ανάλογος με αυτόν που προσφέρει η σωματική άσκηση. Πρόκειται για ένα σημαντικό όφελος που επιτυγχάνεται με την ευχάριστη εμπειρία ενός καλού ύπνου.
Επισημαίνεται ότι τώρα απαιτούνται και άλλες έρευνες, ανάλογου εύρους και εγκυρότητας, για επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων αυτών. Εάν επιβεβαιωθούν, τότε η σιέστα θα μπορούσε να αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον όπλο για την καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων που αποτελούν μάστιγα για την ανθρωπότητα. Φυσικά η σιέστα δεν πρέπει να είναι αιτία μείωσης της σωματικής άσκησης των ανθρώπων.
Εμείς θα συγκρατήσουμε ότι είναι προτιμότερο να παίρνουμε ένα απογευματινό υπνάκο κάθε φορά που μπορούμε.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
Siesta in Healthy Adults and Coronary Mortality in the General Population, Archives of Internal Medicine, 2007;167:296-301, 12 Φεβρουαρίου 2007.
Sleep Medicine Reviews
National Sleep Foundation -
-
-