Στρες και καρδιακή προσβολή

Σύμφωνα με την αντίληψη που επικρατεί αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, όμως μέχρι σήμερα οι εργαστηριακές μελέτες απέτυχαν να δείξουν εάν πράγματι συμβαίνουν μοιραία καρδιακά επεισόδια κατά την διάρκεια του ψυχολογικού στρες.
Σε μια μεγάλη έρευνα που αφορούσε 209.908 άτομα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια έψαξαν να δουν εάν πράγματι η θνησιμότητα λόγω καρδίας είναι αυξημένη σε καταστάσεις στρες.
Συγκεκριμένα οι Αμερικανοί που είναι Κινεζικής ή Ιαπωνικής προέλευσης θεωρούν τον αριθμό 4 πολύ άτυχο. Η λέξη "τέσσερα" στην Κινεζική και Ιαπωνική γλώσσα ακούγεται παρόμοια με την λέξη "θάνατος". Οι Αμερικανοί λευκού χρώματος δεν πιστεύουν σ΄ αυτή τη δεισιδαιμονία.
Για το λόγο αυτό, γενικά στους ανθρώπους αυτούς επεκράτησε η δεισιδαιμονική αντίληψη ότι η τέταρτη μέρα του κάθε μήνα φέρνει ατυχία.
Ποια όμως είναι επίδραση της αντίληψης αυτής στην υγεία;Στην έρευνα, οι γιατροί μελέτησαν τα πιστοποιητικά θανάτου από 47 εκατομμύρια λευκούς Αμερικανούς και από τους 209.908 Αμερικανούς Κινεζικής ή Αμερικανικής προέλευσης που αναφέραμε πιο πάνω.
Τα αποτελέσματα τους έδειξαν ότι μεταξύ των
Αμερικανών Κινεζικής και Ιαπωνικής προέλευσης, οι θάνατοι λόγω
καρδιακών επεισοδίων είναι σημαντικά αυξημένοι στην τέταρτη μέρα του
κάθε μήνα.
Είναι κατά 7% περισσότεροι από το μέσο όρο για τις υπόλοιπες μέρες. Στην ανάλυση των άλλων παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν, φάνηκε ότι η διατροφή του ασθενούς, η κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική εξάσκηση ή τα φάρμακα δεν έχουν οποιοδήποτε ρόλο στο ψυχολογικό αυτό φαινόμενο. Επίσης κάτι άλλο αξιοσημείωτο που βρήκαν οι ερευνητές είναι ότι
δεν υπάρχει αυξημένη καρδιακή θνησιμότητα μεταξύ των λευκών
Αμερικανών, κατά την 13η ημέρα του κάθε μήνα. Ο αριθμός δεκατρία
θεωρείται άτυχος από τους λευκούς, όμως η λέξη "δεκατρία" δεν έχει
κάποια σχέση με τη λέξη "θάνατος". |
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι πράγματι υπάρχει αυξημένη θνησιμότητα κάτω από περιστάσεις ψυχολογικού στρες.
Η γενική αντίληψη που επικρατεί για το θέμα αυτό επιβεβαιώνεται στην παρούσα περίπτωση από τις στατιστικές.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
"The Hound of the Baskervilles effect: natural experiment on the influence of psychological stress on timing of death", British Medical Journal, 2001;323:1443-1446, 22 Δεκεμβρίου 2001.
-
-
-