Γιατί το μαύρο τσάι μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών και αγγειακών παθήσεων;

Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποια είναι η αιτία του φαινομένου αυτού;
Την απάντηση στο ερώτημα προσπάθησαν να απαντήσουν Αυστραλοί ερευνητές. Μελέτησαν 22 υγιείς και μη καπνιστές εθελοντές στους οποίους κατά την πρώτη φάση της μελέτης έδωσαν να πίνουν 5 φλιτζάνια τσάι ημερησίως για 4 εβδομάδες. Στην δεύτερη φάση τους έδωσαν να πίνουν την ίδια ποσότητα ζεστού νερού για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Κατά την διάρκεια της μελέτης μετρούσαν μέσα στο αίμα των εθελοντών διάφορες αιματολογικές παραμέτρους που έχουν σχέση με την πηκτικότητα του αίματος. Οι παράμετροι αυτοί ήταν η συσσώρευση των αιμοπεταλίων, οι παράγοντες πήξεως, οι πρωτεΐνες προσκόλλησης των κυττάρων και άλλα.
Βρήκαν μια σημαντική διαφορά όταν οι εθελοντές έπιναν το τσάι. Η πρωτείνη P-selectin, η οποία είναι μια από τις πρωτείνες προσκόλλησης και αυξάνει την πηκτικότητα του αίματος ήταν μειωμένη όταν έπιναν μαύρο τσάι.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι με τη μείωση της πρωτείνης αυτής μειώνεται και ο κίνδυνος αυξημένης πηκτικότητας και δημιουργίας θρόμβων μέσα στα αγγεία. Η δημιουργία θρόμβων σε στενωμένα αγγεία σταματά την ομαλή κυκλοφορία του αίματος στα όργανα που τροφοδοτούνται από την στενωμένη αρτηρία και μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα και σε εγκεφαλικά επεισόδια.Ο μηχανισμός αυτός μπορεί να εξηγεί τα θετικά αποτελέσματα του τσαγιού. Να προσθέσουμε ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα έχει όχι μόνο το μαύρο τσάι αλλά και το πράσινο όπως και το μείγμα των δύο.
Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι πολυφενόλες που είναι χημικές ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση και που περιέχονται μέσα στο τσάι, έχουν προστατευτική δράση για τα κύτταρα του οργανισμού.
Η επίδραση του μαύρου τσαγιού στην πηκτικότητα του αίματος είναι ένας δυνητικός μηχανισμός που αιτιολογεί τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει το μαύρο τσάι στο καρδιακό και αγγειακό σύστημα στα άτομα που πίνουν συστηματικά τσάι.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
"Effects of regular ingestion of black tea on haemostasis and cell adhesion molecules in humans", European Journal of Clinical Nutrition, 2001;55:881-886, Οκτώβριος 2001.
-
-
-