Έμφραγμα μυοκαρδίου: Θεραπεία με μυελό οστών

Η ανάπλαση της καρδίας μετά οπό τη νέκρωση που υφίσταται λόγω εμφράγματος μυοκαρδίου, φαίνεται ότι είναι πιθανή.
Η θεραπεία με μεταμόσχευση στην καρδία, κυττάρων μυελού των οστών από τον ίδιο ασθενή (αυτόλογη μεταμόσχευση), υπόσχεται να αλλάξει την αντιμετώπιση και την πρόγνωση των ασθενών που παθαίνουν νέκρωση του μυοκαρδίου λόγω εμφράγματος.
Μια πρωτοποριακή έρευνα με μεταμόσχευση κυττάρων μυελού των οστών σε ασθενείς που είχαν υποστεί έμφραγμα, δείχνει πόσο είναι δυνατόν να ευεργετηθούν ασθενείς με μυοκάρδιο που έχει περιοχές νέκρωσης λόγω εμφράγματος.
Γερμανοί γιατροί από πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ, χορήγησαν κατευθείαν στην καρδία 18 ασθενών που είχαν υποστεί παλαιότερα έμφραγμα του μυοκαρδίου, μονοπύρηνα κύτταρα μυελού των οστών που προέρχονταν από τους ίδιους.
Ο χρόνος που είχε συμβεί το έμφραγμα στους ασθενείς αυτούς ήταν κατά μέσο όρο 27 μήνες πριν από την έναρξη της θεραπευτικής δοκιμής.Τα κύτταρα του μυελού των οστών είχαν αυτόλογη προέλευση. Δηλαδή είχαν ληφθεί από τους ίδιους ασθενείς, από οστά της λεκάνης τους. Στον κάθε ασθενή, χορηγείτο στις περιοχές του νεκρωμένου μυοκαρδίου, ποσότητα από μονοπύρηνα κύτταρα του δικού του μυελού οστών.
Για σκοπούς σύγκρισης, συμπεριλήφθηκε στην έρευνα μια δεύτερη ομάδα 18 ασθενών, με ανάλογα καρδιακά προβλήματα λόγω εμφράγματος. Στην ομάδα αυτή δεν έγινε αυτόλογη μεταμόσχευση κυττάρων μυελού οστών.
Τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής αυτής
θεραπείας ήσαν εξαιρετικά:
|
Τα ευρήματα αυτά στηρίζουν τη θέση ότι τα μονοπύρηνα κύτταρα του μυελού των οστών, εγκαθίστανται στην καρδία, διαφοροποιούνται και μετατρέπονται σε κύτταρα του μυοκαρδίου. Είναι επίσης πιθανό ότι τα κύτταρα του μυελού, δραστηριοποιούν άλλα κύτταρα της καρδίας που συμβάλλουν στην αποκατάσταση του νεκρωμένου μυοκαρδίου.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι επειδή τα κύτταρα του μυελού προέρχονταν από τον ίδιο τον ασθενή, δεν υπήρχαν αξιόλογες παρενέργειες.
Βέβαια η κριτική που μπορεί να ασκηθεί είναι ότι πρόκειται για μια πρώτη μελέτη με μικρό αριθμό ασθενών. Εκείνο που χρειάζεται είναι μεγαλύτερες, προοδευτικές θεραπευτικές δοκιμές, διπλά τυφλές, με τυχαιοποιημένη κατανομή της θεραπευτικής μεθόδου. Ήδη υπάρχουν σε εξέλιξη έρευνες με αυτά τα χαρακτηριστικά και θα αναμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα τους.
Τελειώνοντας εμείς θα τονίσουμε ότι διαφαίνεται ότι πιθανόν θα έχουμε στο σύντομο μέλλον, ίσως σε 1 έως 2 χρόνια, μια εξαιρετική νέα θεραπεία ανάπλασης και αποκατάστασης νεκρωμένου μυοκαρδίου λόγω εμφράγματος.
Εάν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για μια τεράστια πρόοδο στην αντιμετώπιση των καρδιακών νοσημάτων με σημαντική μείωση της θνησιμότητας και της νοσηρότητας.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
-
-
-