Πίεση και στρες στην εργασία αυξάνουν κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Είναι γεγονός ότι στη σύγχρονη επαγγελματική ζωή, η πίεση των χρονοδιαγραμμάτων, το έντονο στρες, ο αυξημένος φόρτος εργασίας, η ανασφάλεια εργοδότησης, ο συνεχώς αυξανόμενος ανταγωνισμός, προκαλούν αρνητικές ψυχολογικές καταστάσεις που βλάπτουν την υγεία μας.
Για να μελετήσουν με λεπτομέρεια τη σχέση μεταξύ εμφράγματος μυοκαρδίου από τη μια και γεγονότων στην εργασία από την άλλη, Σουηδοί ερευνητές εξέτασαν τα γεγονότα που συνέβηκαν σε 1.400 ασθενείς ηλικίας 45-70 ετών, κατά την περίοδο που προηγήθηκε ενός πρώτου επεισοδίου καρδιακής προσβολής που είχαν υποστεί και επιβίωσαν.
Σύγκριναν τα στοιχεία που προέκυψαν με εκείνα που συνέλεξαν από άλλους 1.700 ανθρώπους που δεν είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο. Όλοι οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν και έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με το τι τους συνέβηκε στους 12 μήνες που προηγήθηκαν της ασθένειας τους. Επίσης καταγράφηκαν τα γεγονότα σε σχέση με τη δουλειά τους κατά τις λίγες μέρες πριν από το έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Τα αποτελέσματα της ενδιαφέρουσας αυτής έρευνας
είναι διαφωτιστικά και θα πρέπει να μας προβληματίσουν:
|
Βλέπουμε λοιπόν ότι το στρες στην εργασία, η έντονη ψυχολογική πίεση για διάφορους λόγους που νιώθουν οι εργαζόμενοι σήμερα, αποτελούν ένα πραγματικό και άμεσο κίνδυνο για την υγεία τους.
Είναι γεγονός ότι προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι ψυχολογικές καταστάσεις όπως ο έντονος θυμός, το συναισθηματικό στρες, η σεξουαλική δραστηριότητα, μπορούν να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων. Επίσης σε άλλη εργασία βρέθηκε ότι τη Δευτέρα ο κίνδυνος εμφράγματος είναι αυξημένος.Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι η ψυχολογική κατάσταση έχει επιδράσεις στην υγεία της καρδίας. Το σημαντικό και ανησυχητικό σημείο που προσθέτει στις γνώσεις μας η έρευνα των Σουηδών, είναι η αμεσότητα του κινδύνου μετά από βραχυπρόθεσμη αυξημένη πίεση και στρες στην εργασία μας.
Τα συμπεράσματα που δείχνουν ότι γεγονότα σε σχέση με την εργασία που προκαλούν έντονο στρες, μπορούν να είναι το έναυσμα για έμφραγμα του μυοκαρδίου πρέπει να μας προβληματίσουν.
Ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσουμε να βλέπουμε τα πράγματα με μια άλλη προοπτική, πιο ήρεμα και πιο χαλαρά, για να προστατεύουμε την καρδία και την ποιότητα της ζωής μας.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
Work related stressful life events and the risk of myocardial infarction. Case-control and case-crossover analyses within the Stockholm heart epidemiology programme (SHEEP), Journal of Epidemiology and Community Health, 2005;59:23-30, Ιανουάριος 2005.
-
-
-