Μεταμόσχευση ενηλίκων λευχαιμικών με κύτταρα ομφάλιου λώρου

Γιατρός με δείγμα αίματος
Τα κύτταρα του ομφάλιου λώρου από νεογνά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεταμόσχευση μυελού των οστών σε ασθενείς με λευχαιμία.

Η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε ασθενείς που δεν έχουν συμβατό δότη.

Η εφαρμογή της μεταμόσχευσης με κύτταρα του ομφάλιου λώρου στα παιδιά δεν παρουσιάζει πρόβλημα όσον αφορά την ποσότητα του μοσχεύματος.

Όμως στους ενήλικες ασθενείς οι ποσότητες κυττάρων που περισυλλέγονται από τον ομφάλιο λώρο, είναι πολύ λίγες και δεν αρκούν για μια επιτυχή μεταμόσχευση.

Διάφορες μελέτες μέχρι σήμερα έδειξαν ότι όταν ο αριθμός των πολυδύναμων αρχεγόνων κυττάρων που περιέχονται μέσα τον ομφάλιο λώρο είναι μεγαλύτερες, τότε και το αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης είναι καλύτερο.

Για πρώτη φορά, σε μια πρωτοποριακή εργασία που έγινε πρόσφατα, γιατροί από πανεπιστημιακά κέντρα της Ουάσινγκτον κατάφεραν να πολλαπλασιάσουν μέχρι 100 φορές τα αρχέγονα κύτταρα.

Article Advertisement 1 CPN
Το γεγονός αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία διότι θα επιτρέπει τη χρήση των μοσχευμάτων αυτών και σε ενήλικες ασθενείς.

Οι επιστήμονες τοποθέτησαν τα κύτταρα σε καλλιέργειες μαζί με μια ειδική πρωτεΐνη που ονομάζεται Δέλτα-1. Η πρωτεΐνη αυτή προκάλεσε τον αυτόματο πολλαπλασιασμό των αρχεγόνων κυττάρων.

Στη συνέχεια τα κύτταρα μεταμοσχεύτηκαν σε πειραματόζωα, κάτω από συνθήκες ανάλογες με αυτές που υπάρχουν σε λευχαιμικούς ασθενείς.

Η διαδικασία ήταν επιτυχής με δημιουργία όλων των στοιχείων του αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η κριτική που εξέφρασαν ορισμένοι άλλοι ερευνητές για το θέμα, είναι ότι πιθανόν το δυναμικό ανανέωσης των κυττάρων αυτών να μειώνεται λόγω της προηγηθείσας επεξεργασίας που έτυχαν.

Παρά το γεγονός ότι το ερώτημα αυτό μπορεί να απαντηθεί με κλινικές δοκιμές, οι γιατροί που έκαναν την έρευνα τονίζουν ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί εάν ένα μέρος των κυττάρων του ομφάλιου λώρου δεν υποβληθεί στην προκαταρκτική επεξεργασία.

Το μέρος που θα υποβληθεί στην πρωτείνη Δέλτα-1 είναι αρκετό για να δημιουργήσει ικανοποιητικό αριθμό κυττάρων για την επιτυχία της μεταμόσχευσης.

Συμπερασματικά, εμείς θα τονίσουμε το γεγονός ότι η νέα αυτή μέθοδος, θα επιτρέπει σε ένα μεγάλο αριθμό ενήλικων ασθενών που πάσχουν από λευχαιμία ή άλλη κακοήθη νόσο να προχωρούν στην αλλογενή μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Η θεραπεία αυτή σε πολλές περιπτώσεις είναι η μοναδική ελπίδα σωτηρίας και ίασης που έχουν.

  • S8-SampleBelowArticle
  • Βλέπε σχετικά άρθρα:
    Καρκίνος, γενικά

    Λευχαιμία

    Λευχαιμία παιδιών

    Μεταμόσχευση μυελού των οστών
  • Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:

    Delta-1 enhances marrow and thymus repopulating ability of human CD34+CD38– cord blood cells, Journal of Clinical Investigation, 2002; 110:1165-1174, 15 Οκτωβρίου 2002.

  • S14-SampleBelowBibliography
  • Διατροφή/Δίαιτα

    Το σκόρδο και η υγεία: Αυτά που πρέπει να γνωρίζετε

    Σκόρδο: Ωμό ή μαγειρεμένο;

    Ο μαϊντανός ή πετροσέλινο: Τι προσφέρει στη διατροφή μας;

  • S12-SampleBelowArticleDietList
  • Πίεση

    Η προστασία της καρδίας μας

    Νηστεία, πίεση, χοληστερόλη και χορτοφαγία

    Πίεση: Πόσο την επηρεάζουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα;