Η χρήση φορητού τηλεφώνου δεν συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εγκεφάλου.

Η μελέτη
έγινε σε 5
ιατρικά
ακαδημα'ι'κά
κέντρα των ΗΠΑ
μεταξύ 1994 και1998.
Μελετήθησαν
συνολικά
891 ασθενείς εκ
των οποίων οι 469
ηλικίας 18 έως 80
ετών με
πρωτοπαθή
εγκεφαλικό
καρκίνο και 422
χωρίς
εγκεφαλικό
καρκίνο.
Οι ασθενείς που είχαν καρκίνο χρησιμοποιούσαν το φορητό τους τηλέφωνο κατά μέσο όρο 2,5 ώρες το μήνα ενώ οι άλλοι 2,2 ώρες. τα υπόλοιπα στοιχεία των 2 ομάδων ήταν ανάλογα και συγκρίσιμα.
Τα συμπεράσματα της μελέτης ήταν ότι ότι η χρήση φορητού τηλεφώνου δεν συσχετίζεται με κίνδυνο εγκεφαλικού καρκίνου πλήν όμως είναι αναγκαίο να γίνουν περισσότερες μελέτες για να φανεί εαν παρουσιασθούν μελλοντικά καρκίνοι βραδείας ανάπτυξης οι οποίοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εκδηλωθούν.
Ειναι γεγονός ότι η ολοένα αυξανόμενη χρήση φορητών τηλεφώνων δημιούργησε επανηλημμένα φόβους τόσο στους χρήστες όσο και στους επιστήμονες ότι αυτό μπορεί να είναι αιτία πρόκλησης καρκίνου του εγκεφάλου.
Επι πλέον οι σοβαρές μελέτες που υπάρχουν μέχρι σήμερα για το θέμα είναι πολύ λίγες. Οι αιτίες που προκαλούν καρκίνο στον εγκέφαλο είναι άγνωστες στις περισσότερες περιπτώσεις. Το πρόβλημα αυτό είναι πολύ σοβαρό , αφορά μεγάλες μάζες πληθυσμού και γι' αυτούς τους λόγους ανάλογες μελέτες διεξάγονται και αλλού.Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας Σουηδικής μελέτης φαίνονται να είναι παρόμοια με αυτά της Αμερικανικής μελέτης.
Η γνώμη μας είναι ότι η μελέτη αυτή είναι σημαντική όμως αφορά την κινητή τηλεφωνία που χρησιμοποιά αναλογικό σήμα και εφαρμόζετο κατά την περίοδο της μελέτης.
Ειναι απαραίτητο να γίνουν και μελέτες με ασθενείς κατα την πιο πρόσφατη περίοδο που χρησιμοποιείται ευρέως η ψηφιακή τεχνολογία.
Τέλος για ένα τόσο σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας είναι απαραίτητη η παρακολούθηση για να φανεί ποιά είναι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της επίδρασης των φορητών τηλεφώνων στην ανθρώπινη υγεία και ιδιαίτερα στα παιδιά και στους έφηβους.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
-
-
-