Ανίχνευση καρκίνου πνεύμονα από την αναπνοή

Ο αέρας της εκπνοής ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, περιέχει πτητικές οργανικές ουσίες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Οι ουσίες αυτές είναι δυνατόν να ανιχνεύονται από ειδική συσκευή την οποία θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε "ηλεκτρονική μύτη".
Η ανίχνευση των πτητικών ουσιών που απελευθερώνει ο καρκίνος του πνεύμονα και που περιέχονται στον αέρα της εκπνοής, θα μπορούσε να αλλάξει καθοριστικά τα δεδομένα και την πρόγνωση της νόσου όπως τα γνωρίζουμε σήμερα.
Η ηλεκτρονική μύτη θα μπορούσε συμβάλλει στο να ανιχνεύεται και να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο καρκίνος αυτός έχει κακή πρόγνωση είναι διότι αργεί να γίνει η διάγνωση. Συνήθως όταν ανακαλύπτεται ο καρκίνος του πνεύμονα στον ασθενή, είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο και τα θεραπευτικά όπλα είναι λιγότερο αποτελεσματικά.Παράλληλα η νέα αυτή τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθά στην παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου, της ανταπόκρισης στις θεραπείες και για την έγκαιρη ανίχνευση υποτροπών της ασθένειας.
Οι ειδικές συσκευές ανίχνευσης και ανάλυσης πτητικών οργανικών ενώσεων χρησιμοποιούνται με επιτυχία στη βιομηχανία τροφίμων, αρωμάτων και κρασιών. Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί και για τη διάγνωση άλλων ασθενειών όπως η φυματίωση, η πνευμονία και άλλες.
Γιατροί από το Οχάιο δοκίμασαν τη νέα ηλεκτρονική μύτη για την ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα σε 14 ασθενείς που είχαν ήδη διαγνωσθεί με τον καρκίνο αυτό και σε 62 υγιείς εθελοντές. Πριν από τη δοκιμή η συσκευή είχε ρυθμιστεί για την αναγνώριση των παθολογικών πτητικών ουσιών σε 14 ασθενείς με καρκίνο πνεύμονα και 45 υγιείς εθελοντές.
Η διαγνωστική δοκιμή έδειξε ότι πράγματι ο αέρας της
εκπνοής των ασθενών με καρκίνο πνεύμονα, είχε ξεχωριστές ιδιότητες.
Η ηλεκτρονική μύτη ανίχνευσε ορθά τον καρκίνο του πνεύμονα σε 71% των ασθενών. Στο 92% των υγιών εθελοντών η συσκευή ορθά βρήκε ότι δεν είχαν καρκίνο. |
Όσο πιο γρήγορα γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, τόσο πιο καλά μπορεί να είναι τα αποτελέσματα της θεραπείας. Όπως είναι η κατάσταση σήμερα, οι πλείστοι ασθενείς εμφανίζονται σε προχωρημένα στάδια και η επιβίωση είναι της τάξης του 10%.
Η άποψη μας είναι ότι η νέα αυτή τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει την άσχημη εξέλιξη που παρατηρούμε σήμερα στους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
Detection of Lung Cancer by Sensor Array Analyses of Exhaled Breath, American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, 2005;171:1286-1291, 1 Ιουνίου 2005.
National Cancer Institute -
-
-