Η ανίχνευση για τον καρκίνο του προστάτη πρέπει να γίνεται νωρίτερα στους άνδρες.

Η μέτρηση αυτή σε συνδυασμό με τα κλινικά συμπτώματα και την κλινική εξέταση (μεταξύ άλλων και δακτυλική εξέταση) μπορούν να επιτρέψουν την έγκαιρη διάγνωση του προστάτη.
Το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι κάποτε το PSA μπορεί να είναι ψηλότερο από το μέσο όρο χωρίς να υπάρχει ακόμη κλινικά εκδηλωμένος καρκίνος του προστάτη. Επίσης το PSA μπορεί να αυξηθεί και για άλλους λόγους.
Το PSA είναι μια ουσία που παράγεται από τον προστάτη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μια ένδειξη για τον καρκίνο του προστάτη όταν είναι ψηλότερο από 4ng/ml.
Σε μια πρόσφατη κλινική μελέτη που έγινε στη Βαλτιμόρη, μελετήθηκαν 351 άνδρες ηλικίας από 40 έως 49,9 ετών και 445 άνδρες ηλικίας από 50 έως 59,9 ετών. Ο στόχος ήταν να διευκρινισθεί ποια είναι η σημασία μιας αύξησης του PSA, μεγαλύτερης από το μέσο όρο για την ηλικία.
Ο μέσος όρος του PSA για τους άνδρες της πρώτης ομάδας (δηλαδή των σαραντάρηδων) βρίσκεται στο 0,6 ng/ml ενώ για εκείνους της δεύτερης ομάδας (οι πενηντάρηδες) είναι 0,7 ng/ml.Τα αποτελέσματα των ερευνητών έδειξαν ότι οι άνδρες που είχαν ψηλότερα επίπεδα του PSA από το μέσο όρο για την ηλικία τους (τα οποία όμως παρέμεναν μέσα στα φυσιολογικές διακυμάνσεις) είχαν 3 έως 4 φορές αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο του προστάτη στα επόμενα 25 χρόνια της ζωής τους.
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι σημαντικά.
Αρχικά, δηλώνουν οι ερευνητές, φαίνεται ότι τα βιολογικά φαινόμενα που οδηγούν στον καρκίνο του προστάτη αρχίζουν νωρίς και μάλιστα ήδη από την ηλικία των 40 ετών.
Στη συνέχεια προκύπτει ότι είναι χρήσιμο να γίνεται η εξέταση για το PSA ήδη από την ηλικία των 40 ετών.
Αυτοί οι οποίοι έχουν επίπεδα ψηλότερα από τον μέσο όρο για την ηλικία τους (έστω και εάν παραμένουν μέσα στις φυσιολογικές διακυμάνσεις) πρέπει να παρακολουθούνται πολύ πιο στενά διότι όπως δείχνει η παρούσα μελέτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο του προστάτη.
Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου αυτού μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα και βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
-
-