Καρκίνος προστάτη: Σύγκριση διαφόρων μεθόδων θεραπείας

Ο κίνδυνος θανάτου ενός ανδρός από τον καρκίνο του προστάτη είναι χαμηλός, μόνο 3%. Όμως λόγω των θεραπειών που χορηγούνται δημιουργείται μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών παρενεργειών.
Για το καρκίνο του προστάτη που δεν έχει κάνει μεταστάσεις, δηλαδή είναι περιορισμένος στο όργανο, προσφέρονται διάφορες θεραπείες. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποια από αυτές τις θεραπείες είναι η περισσότερο αποτελεσματική και που ταυτόχρονα προκαλεί τις λιγότερες παρενέργειες.
Πρόσφατα μια ομάδα ειδικών εντεταλμένη από το Υπουργείο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, διενήργησε μια εκτεταμένη και περιεκτική ανασκόπηση των ερευνών που εξέτασαν τις διάφορες θεραπείες που χορηγούνται για εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη. Οι γιατροί εξέτασαν τα αποτελέσματα από 592 έρευνες που δημοσιεύτηκαν για το θέμα.
Στις έρευνες εξετάστηκαν η αποτελεσματικότητα και οι παρενέργειες των ακόλουθων θεραπειών ή μεθόδων που χρησιμοποιούνται για εντοπισμένο στο όργανο, χωρίς μεταστάσεις, καρκίνο του προστάτη:
- Χειρουργικές θεραπείες: Ανοικτή προστατεκτομή, λαπαροσκοπική
προστατεκτομή, ρομποτική προστατεκτομή
- Εξωτερική ακτινοθεραπεία
- Ακτινοθεραπεία με εμφύτευση ραδιενεργών στοιχείων στον καρκίνο (βραχυθεραπεία)
- Κρυοθεραπεία
- Θεραπεία με υπερήχους υψηλής έντασης
- Αντιανδρογονικές θεραπείες: Τα αντιανδρογόνα είναι φάρμακα που
εξουδετερώνουν τα ανδρογόνα. Το ίδιο μπορεί να επιτευχθεί με την
ορχιδεκτομή
- Προσεκτική, στενή παρακολούθηση του ασθενούς: Αναμονή χωρίς χορήγηση θεραπείας αλλά περιοδικές βιοψίες και τεστ αίματος (PSA, ειδικό προστατικό αντιγόνο) για παρακολούθηση της εξέλιξης του καρκίνου και χορήγηση θεραπείας μόνο σε περιπτώσεις όπου υπάρχει προοδευτική επιδείνωση της νόσου
Ακόμη ένα στοιχείο που δυσκόλεψε την ανασκόπηση ήταν ότι πολλές έρευνες είχαν γίνει πριν από την εποχή της συστηματικής μέτρησης του PSA . Έτσι τότε, σε πολλούς άνδρες, η διάγνωση γινόταν μόνο λόγω εμφάνισης συμπτωμάτων ή κατά την κλινική εξέταση από το γιατρό. Δηλαδή η διάγνωση γινόταν σε πιο προχωρημένα στάδια από ότι συμβαίνει σήμερα.
Σήμερα εξαιτίας του τεστ μέτρησης του PSA, ο καρκίνος του προστάτη ανιχνεύεται σε πολύ αρχικά στάδια. Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος για τον οποίο στα τελευταία 20 χρόνια, έχει καταγραφεί αύξηση της τάξης του 20% στις περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη.
Παρά το γεγονός ότι η διάγνωση γίνεται σε πιο αρχικά στάδια, το ποσοστό θνησιμότητας παραμένει πάντοτε χαμηλό της τάξης του 3%. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό δείχνει ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό πρώιμων ανιχνεύσεων. Αυτό πιθανόν να οδηγεί σε περισσότερες από ότι πρέπει θεραπείες και σε πρόκληση, αχρείαστων και σοβαρών παρενεργειών.
Επειδή το ποσοστό θανάτων λόγω καρκίνου του προστάτη είναι χαμηλό, οι ειδικοί δυσκολεύτηκαν να βρουν από τις αναλύσεις τους εάν μια θεραπεία προσέφερε μεγαλύτερη επιβίωση από κάποια άλλη. Μάλιστα δεν μπόρεσαν να συμπεράνουν εάν οποιαδήποτε από τις θεραπείες που χρησιμοποιήθηκαν προσέφερε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιβίωσης από ότι η μέθοδος της στενής και προσεκτικής παρακολούθησης.
Μεταξύ των συμπερασμάτων περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
|
Δυστυχώς βλέπουμε ότι η μεγάλη και περιεκτική αυτή ανασκόπηση δεν μας δίνει σαφείς οδηγίες για την καλύτερη δυνατή θεραπευτική προσέγγιση για τους ασθενείς που παρουσιάζονται με καρκίνο του προστάτη που εντοπίζεται μόνο στο όργανο και δεν έχει κάνει μεταστάσεις.
Αυτό δείχνει ότι απαιτούνται μεγάλες τυχαιοποιημένες προοδευτικές έρευνες για να συγκριθούν οι διάφορες μέθοδοι αντιμετώπισης του εν λόγω καρκίνου.
Ωστόσο βλέπουμε ότι η έρευνα καθησυχάζει διότι επιβεβαιώνει ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του προστάτη είναι χαμηλός ανεξάρτητα από το ποια θεραπεία θα ακολουθηθεί.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
Systematic Review: Comparative Effectiveness and Harms of Treatments for Clinically Localized Prostate Cancer, Annals of Internal Medicine, 2008;148(6), 18 Μαρτίου 2008.
Comparative Effectiveness of Therapies for Clinically Localized Prostate Cancer, Agency for Healthcare Research and Quality, U.S. Department of Health & Human Services -
-
-