Ο καρκίνος είναι ή όχι μεταδοτική νόσος; Γιατί κάποτε υπάρχει οικογενειακή προδιάθεση;

Ο καρκίνος από τι προκαλείται; Η αναζήτηση της αιτιολογίας του καρκίνου αποτελεί προτεραιότητα στις προσπάθειες καταπολέμησης της μάστιγας του καρκίνου. Χωρίς να ξέρουμε το τι προκαλεί τη νόσο είναι αδύνατο να δημιουργήσουμε και να εφαρμόσουμε μια αποτελεσματική στρατηγική πρόληψης.
Παλαιότερα, υπήρχε η φοβία, ότι ο καρκίνος μπορούσε να ήταν μεταδοτική νόσος.
Τι γνωρίζουμε σήμερα για το ζήτημα;
1. Ο καρκίνος δεν είναι μεταδοτική νόσος, όπως η γρίπη ή το κρυολόγημα.
2. Δεν μπορεί κάποιος να πάθει καρκίνο, επειδή είναι με καρκινοπαθή ασθενή.3. Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν, ότι ο καρκίνος δεν μπορεί να θεωρηθεί μεταδοτική νόσος, εκτός μόνο από μερικές περιπτώσεις.
4. Τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να μεταφερθούν από καρκινοπαθή ασθενή σε υγιές άτομο και να του προκαλέσουν καρκίνο.
5. Εάν ο καρκίνος ήταν μεταδοτική νόσος, τότε θα είχαμε επιδημία καρκίνων ιδίας μορφής, όπως για παράδειγμα έχουμε στην εποχή μας επιδημίες γρίπης, κρυολογήματος ή παλιότερα επιδημίες πολιομυελίτιδας, ερυθράς και άλλες. Ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.
6. Σε μερικές οικογένειες μπορεί να υπάρχουν αυξημένα περιστατικά καρκίνου. Αυτό δεν αποδεικνύει, ότι ο καρκίνος μεταδίδεται από το ένα άτομο της οικογένειας στο άλλο. Τα αυξημένα περιστατικά καρκίνου σε μια οικογένεια μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες όπως:
α) Η οικογενειακή προδιάθεση.
β) Η κληρονομικότητα (τα μέλη της οικογένειας έχουν κοινά γονίδια, που δυνατόν να ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου).
γ) Τα μέλη της οικογένειας μπορεί να έχουν κοινές συνήθειες τρόπου ζωής, που ευνοούν τον καρκίνο (κάπνισμα, ανθυγιεινή διατροφή, υπερκατανάλωση αλκοόλ).
δ) Υποβολή των μελών της οικογένειας σε ένα κοινό καρκινογόνο παράγοντα.
7. Ο αυξημένος αριθμός περιστατικών καρκίνου, που παρατηρούνται κατά καιρούς και για ορισμένα χρονικά διαστήματα, σε διάφορες περιοχές, στις πλείστες περιπτώσεις, δεν οφείλονται σε μεταδοτικούς παράγοντες. Συνήθως πρόκειται για τυχαία, μη επαναλαμβανόμενα γεγονότα και πολύ σπάνια εμπλέκεται κάποιος περιβαλλοντικός ή άλλος παράγοντας.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
-
-