Η νάφθα, το κύριο συστατικό της ναφθαλίνης, αποδεικνύεται καρκινογόνος.

Η ναφθαλίνη χρησιμοποιείται ευρέως σε οικιστικές χρήσεις, για τη διαφύλαξη υφασμάτων και προστασίας τους από μικροοργανισμούς και σαν αποσμητικό στα αποχωρητήρια. Επίσης χρησιμοποιείται στην κτηνιατρική για καταπολέμηση της ψείρας, για αντισηπτικούς σκοπούς σε τραυματισμούς ή κοψίματα.
Ο άνθρωπος εκτίθεται στην ουσία αυτή είτε μέσω εισπνοής είτε μέσω της αλυσίδας διατροφής όταν καταναλώνει κρέας από ζώα που έχουν εκτεθεί στην νάφθα.
Οι αρχικές υποψίες για την καρκινογόνο δράση της νάφθας δημιουργήθησαν όταν παρατηρήθηκε ότι Γερμανοί εργάτες που εργάζονταν με τη νάφθα παρουσίαζαν διάφορους καρκίνους όπως καρκίνο του λάρυγγα, του στομαχιού, της ρινικής κοιλότητας και του χοντρού εντέρου.
Τα ζώα υποβλήθηκαν στη νάφθα με τον ίδιο τρόπο στον οποίο υποβάλλονται και οι άνθρωποι στη νάφθα, βασικά δηλαδή βασικά μέσω εισπνοής και σε δόσεις συγκριτικά ανάλογες με αυτές στις οποίες υποβάλλονται οι καταναλωτές και οι εργάτες.
Τα τρωκτικά ( μικροί και μεγάλοι ποντικοί, αρουραίοι ) είναι τα ζώα επιλογής για μελέτες αυτού του τύπου. Η βιολογία τους μοιάζει με την ανθρώπινη, η ανάπτυξη και συντήρηση τους είναι φτηνή, οι ερευνητές τα χρησιμοποιούν για χρόνια τώρα αποκτώντας εμπειρία μαζί τους και τα αποτελέσματα των ερευνών μαζί τους είναι αξιόπιστα.Οι μελέτες αυτές ( 500 περίπου μέχρι σήμερα ) που έγιναν από το ΕΠΤ ήταν πολύ χρήσιμες για ν' αποδείξουν ποιες είναι πραγματικά οι καρκινογόνες ουσίες στον άνθρωπο.
Τα αποτελέσματα αυτά, μαζί με δεδομένα από άλλες έρευνες, θα μελετηθούν από τις αρμόδιες αρχές για να εξαχθούν συμπεράσματα και να εκδοθούν σχετικές οδηγίες για τη σήμανση των προϊόντων, για τους καταναλωτές και για τους επηρεαζόμενους εργαζόμενους.
Είναι πολύ σημαντικό σε μια εποχή που καθημερινά υποβαλλόμαστε στην επιρροή πληθώρας ουσιών, παλαιών και νέων, να παρακολουθούμε τα αποτελέσματα αυτών των μελετών για να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα προστασίας του κοινού από νοσηρούς περιβαλλοντικούς παράγοντες.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
-
-