Νέα μορφή θεραπείας εναντίον της λευχαιμίας.

Τα κύτταρα αυτά ανήκουν στην οικογένεια των λεμφοκυττάρων τύπου Τ του ανοσοποιητικού συστήματος και έχουν την ιδιότητα να αναγνωρίζουν το ογκογονίδιο WT1 που εκφράζεται σε ορισμένες μορφές λευχαιμίας.
Το γονίδιο WT1 είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση διαφόρων μορφών κακοηθών ασθενειών στα παιδιά όπως λευχαιμιών, καρκίνων του νεφρού (Wilm's tumor). Επίσης το ίδιο γονίδιο βρίσκεται και σε καρκίνους του πνεύμονα και του μαστού.
Η νέα αυτή μέθοδος φαίνεται να υπόσχεται πολλά διότι καταστρέφει επιλεκτικά τα κακοήθη λευχαιμικά κύτταρα χωρίς να επηρεάζει τα υπόλοιπα. Τα κυτταροτοξικά λεμφοκύτταρα τύπου Τ στην προκειμένη περίπτωση είναι ευαισθητοποιημένα με ανοσοποιητικούς μηχανισμούς μόνον εναντίον των ανωμάλων κυττάρων που εκφράζουν το ογκογονίδιο WT1.
Η έρευνα αυτή δημοσιεύεται στο περιοδικό Hammersmith Research. Οι ερευνητές προέρχονται από το Hammersmith Hospital και το Imperial School of Medicine του Λονδίνου.
Η νέα αυτή θεραπεία είναι πρωτοποριακή, μοναδική στο είδος της και φαίνεται να υπόσχεται πολλά. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι ακόμη δεν έχει δοκιμασθεί σε ασθενείς και ότι τα πιο πάνω είναι πειραματικά ευρήματα.Προτού προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε συμπεράσματα είναι αναγκαίο να δούμε τι συμβαίνει όταν χορηγηθεί η θεραπεία αυτή σε ανθρώπους που πάσχουν από λευχαιμία και να εκτιμηθούν η αποτελεσματικότητα, οι επιπλοκές που προκαλεί και κατά πόσο σε τελική ανάλυση αυξάνει ή όχι την συνολική επιβίωση και τα ποσοστά ίασης.
Η διαδικασία της κλινικής θεραπευτικής δοκιμής της θεραπείας αυτής πρόκειται ν' αρχίσει σύντομα. Χρειάζεται ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, σημαντικός αριθμός ασθενών και προσεκτική ανάλυση των αποτελεσμάτων προτού να καταλήξουμε σε συμπεράσματα.
Θα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη της έρευνας αυτής διότι σε περίπτωση που επαληθευτούν οι προσδοκίες τότε θα έχουμε μια ριζική αλλαγή στον τρόπο καταπολέμησης αρκετών λευχαιμιών και άλλων καρκίνων.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
-
-