Γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες: Βασικά σημεία ασφάλειας και προστασίας

Οι γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες πρέπει να γνωρίζουν βασικές συμβουλές ασφάλειας και προστασίας.

Ο αριθμός των γυναικών, που χρειάζεται να ταξιδεύουν μόνες για διάφορους λόγους παρουσιάζει σημαντική αύξηση.

Οι γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε για διακοπές ή τουρισμό έχουν περισσότερες πιθανότητες να συναντήσουν προβλήματα από ότι οι άνδρες σε ορισμένες χώρες και κουλτούρες.

Οι γυναίκες είναι απαραίτητο να προετοιμάζονται για ταξίδια στα οποία θα είναι μόνες με στόχο να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να συμβεί κάτι απρόοπτο που θα τις φέρει σε δύσκολη ή επικίνδυνη κατάσταση.

Η προκαταρκτική μελέτη σχετική με τη χώρα ή τις χώρες προορισμού, η κατανόηση της υπάρχουσας εκεί κουλτούρας, οι αποδεκτές συνήθειες σχετικά με το ντύσιμο, οι ιδιαιτερότητες του τρόπου συμπεριφοράς και πως αυτός ερμηνεύεται σε διαφορετικές χώρες είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που η γυναίκα θα πρέπει να διερευνήσει εκ των προτέρων για να νιώθει πιο σίγουρη και ασφαλής στο ταξίδι της.

Η κάθε χώρα και η κουλτούρα της

Οι αντιλήψεις για το ντύσιμο, την κοινωνική θέση και τη συμπεριφορά των γυναικών διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Ιδιαίτερα σε μερικές μουσουλμανικές και Ασιατικές χώρες επιβάλλονται περιορισμοί στην ελευθερία ενδυμασίας των γυναικών και στους χώρους διακίνησης τους.

Ο σεβασμός των νόμων και εθίμων της κάθε χώρας προορισμού επιβάλλεται έστω και εάν εμείς δεν συμφωνούμε με τις διακρίσεις που γίνονται βάσει φύλου. Η μη τήρηση αυτών των αρχών που ποικίλουν από χώρα σε χώρα μπορεί να θεωρείται παρανομία και να έχει σοβαρές συνέπειες.

Για τους λόγους αυτούς είναι σημαντικό όποτε υπάρχει κάποια αμφιβολία σε σχέση με τη χώρα προορισμού, οι γυναίκες που θα ταξιδεύουν να πληροφορούνται για την κατάσταση που επικρατεί και να προετοιμάζονται ανάλογα.

Επιλογές ενδυμασίας

Ο συντηρητικός τρόπος ντυσίματος και αυτός που δεν τραβά την προσοχή είναι προτιμότερος όταν οι γυναίκες ταξιδεύουν μόνες. Σε ορισμένες χώρες ο ελκυστικός τρόπος ντυσίματος δυνατόν να θεωρείται ακατάλληλος ή ακόμη προκλητικός. Κάποτε μπορεί να είναι αιτία παρενοχλήσεων.

Η επιλογή ενδυμασίας με βάση το τι συνηθίζουν οι γυναίκες στη χώρα προορισμού βοηθά. Επίσης είναι προτιμότερο να αποφεύγονται τα ακριβά κοσμήματα ή οι ιδιαίτερα ακριβές ενδυμασίες διότι αυτό θα μπορούσε να κινήσει πιο εύκολα την προσοχή κλεφτών.

Η ασφάλεια στο ξενοδοχείο

Διαλέγετε για την παραμονή σας ξενοδοχεία που έχουν καλά χαρακτηριστικά ασφάλειας, που είναι περισσότερο κεντρικά παρά απόμακρα και που βρίσκονται κοντά σε δημόσια μέσα μεταφοράς ή από όπου μπορείτε εύκολα να βρίσκετε ταξί.

Η άφιξη την ημέρα αντί τη νύκτα είναι προτιμότερη. Πολλές φορές τη νύκτα, άνθρωποι ή καταστάσεις που είναι ακίνδυνοι μπορεί να δημιουργήσουν άλλες εντυπώσεις. Αποφεύγετε να παίρνετε μαζί σας στο ταξίδι πολύτιμα πράγματα όπως ακριβά κοσμήματα ή επιπρόσθετες πιστωτικές κάρτες.

Στο ξενοδοχείο εάν μπορείτε διαλέγετε δωμάτια που είναι κοντά στον ανελκυστήρα ή στις σκάλες για να αποφεύγετε μακριούς και όχι καλά φωτισμένους διαδρόμους. Στο δωμάτιο σας ελέγξτε ότι οι κλειδαριές στις πόρτες και παράθυρα λειτουργούν σωστά.

Όταν θα χρειάζεται να ανοίγετε την πόρτα του δωματίου σας γιατί κάποιος σας καλεί, είναι καλύτερα πρώτα να κοιτάζετε από την τρύπα που υπάρχει στην πόρτα για να βλέπετε ποιος βρίσκεται έξω και μετά να ανοίγετε.

Μην ξεχνάτε επίσης ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου προσωπικό ξενοδοχείων έκλεψε από δωμάτια πελατών τους. Σε ορισμένες χώρες το πρόβλημα είναι σοβαρότερο. Για αυτό μη μεταφέρετε πολύτιμα πράγματα μαζί σας εκτός και εάν είναι εντελώς απαραίτητο.

Ασφάλεια στο δρόμο και προστασία από παρενοχλήσεις

Προτού βγείτε έξω για περιήγηση κάντε ένα πλάνο και πληροφορηθείτε καλά για τους τόπους που θέλετε να επισκεφτείτε. Διαβάστε σχετικά βιβλία και οδηγούς ή ακόμη μπορείτε να ρωτήσετε τα άτομα στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου σας.

Οι πληροφορίες που θα έχετε έτσι θα σας επιτρέπουν να κινείστε πιο άνετα στο δρόμο με περισσότερη εμπιστοσύνη, λιγότερο ευάλωτες και με τρόπο που να μη γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι είστε ξένες και κατά συνέπεια πιο εύκολα θύματα ενοχλητικών ανθρώπων ή κλεφτών.

Επίσης θα μάθετε έτσι ποιες περιοχές είναι προτιμότερο να αποφεύγετε διότι δεν είναι ασφαλείς. Εάν χαθείτε ή εάν χρειάζεστε κάποια πληροφόρηση προτιμήστε να ρωτήσετε μια οικογένεια ή μια γυναίκα με παιδιά που τυχόν θα δείτε.

Όσο πιο άνετες με αυτοπεποίθηση φαίνεστε στο δρόμο τόσο λιγότερο κινδυνεύετε να γίνετε θύμα παρενόχλησης ή κλοπής. Αποφεύγετε να κρατάτε ένα μεγάλο χάρτη ο οποίος από μακριά δείχνει ότι είστε ξένες. Προτιμήστε κάτι πιο διακριτικό, ένα μικρό χάρτη τσέπης ή ένα μικρό οδηγό τσέπης που να μην τραβά εύκολα την προσοχή.

Εάν σας δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κάποιος σας παρακολουθεί, τότε μπείτε σε ένα κατάστημα ή άλλα ασφαλή χώρο και περιμένετε να δείτε εάν το πρόσωπο που υποψιάζεστε ότι σας παρακολουθεί έχει περάσει. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια εάν νιώσετε ανασφάλεια ή ακόμη τηλεφωνήστε στο ξενοδοχείο σας για βοήθεια.

Προσοχή στα φάρμακα

Εάν χρειάζεται να παίρνετε συστηματικά ή καθημερινά φάρμακα, φροντίστε έτσι ώστε να έχετε αρκετά για όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Όμως πάρτε μαζί σας επιπρόσθετη ποσότητα για να έχετε για τις περιπτώσεις απρόβλεπτων καθυστερήσεων.

Επίσης καλό είναι να έχετε τη συνταγή σας μαζί σας για να μπορείτε να έχετε όλες τις πληροφορίες για να προμηθευτείτε τα ίδια ή ανάλογα σε περίπτωση ανάγκης. Τα φάρμακα να τα διατηρείτε στην αρχική τους συσκευασία όπως τα έχετε αγοράσει.

Αυτό απαιτείται διότι σε αρκετές χώρες υπάρχουν πολύ αυστηροί κανονισμοί για τη διακίνηση ναρκωτικών και έτσι χάπια σε δοχεία χωρίς να αναγράφεται τι είναι δημιουργούν υποψίες που δυνατόν να σας προκαλέσουν προβλήματα.

Ασφάλεια υγείας

Πριν από το ταξίδι σας σιγουρευτείτε ότι έχετε κατάλληλη ασφαλιστική κάλυψη για το ταξίδι και τη χώρα ή χώρες προορισμού σας. Επιπρόσθετα φροντίστε να είστε καλυμμένοι και για έξοδα μεταφοράς με ιατρική κάλυψη για λόγους ασθένειας ή ατυχήματος από το εξωτερικό πίσω στη χώρα διαμονής σας.

Το διαβατήριο, οι θεωρήσεις και η διαδρομή σας

Ελέγξτε εάν το διαβατήριο σας χρειάζεται ανανέωση ή όχι. Εάν ναι κάνετε έγκαιρα τις διαδικασίες ανανέωσης διότι κάποτε είναι χρονοβόρες. Ελέγξτε εάν στη χώρα ή στις χώρες που θα πάτε χρειάζονται θεώρηση ή άλλες διατυπώσεις (εμβολιασμοί, προφυλακτικά φάρμακα για την ελονοσία ή άλλα).

Προτού φύγετε για το ταξίδι σας, ενημερώστε την οικογένεια σας ή άλλα άτομα της εμπιστοσύνης σας λεπτομερώς για τη διαδρομή και τον προορισμό σας. Αφήστε λεπτομέρειες για το όνομα των ξενοδοχείων που θα χρησιμοποιήσετε, τηλέφωνα και διευθύνσεις.

Παράλληλα κάνετε φωτοαντίγραφα των ταξιδιωτικών σας εγγράφων, του διαβατηρίου και της ταυτότητας σας όπως και των εισιτηρίων σας και δώστε τα σε άτομα της οικογένειας ή που εμπιστεύεστε.

Διατηρείτε την επικοινωνία με τους δικούς σας

Εάν ταξιδεύετε μόνοι είναι καλό να έχετε τακτική επαφή με άτομα της οικογένειας σας ή άλλους δικούς σας. Έτσι θα ξέρουν που βρίσκεστε και θα μαθαίνουν και τα νέα για το πώς πάει το ταξίδι σας.

Για υπηκόους μερικών χωρών υπάρχει η δυνατότητα να δηλώνουν το ταξίδι τους διαμέσου της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εξωτερικών του κράτους τους. Αυτό είναι μια χρήσιμη διευθέτηση διότι έτσι η πρεσβεία στη χώρα προορισμού γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος υπήκοος βρίσκεται εκεί και σε περίπτωση προβλήματος ή κρίσης οποιασδήποτε μορφής διευκολύνεται η παροχή βοήθειας και η διαχείριση τυχόν προβλημάτων.

Προνοητικότητα και κοινή λογική

Τα σημεία που χρειάζονται προσοχή για τις γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες είναι πολλά και επιπρόσθετα χρειάζεται προσαρμογή ανάλογα με τον κάθε προορισμό. Σίγουρα δεν είναι δυνατόν κάποιος να τα περιλάβει όλα σε μια σύντομη ενημέρωση.

Ωστόσο εκείνο που είναι σημαντικό είναι η ανάπτυξη μιας συνείδησης και νοοτροπίας παρατήρησης και προσοχής. Για παράδειγμα δεν είναι ανάγκη κάποια να προκαλεί την τύχη της περπατώντας αργά τη νύκτα μόνη σε κακόφημες, ύποπτες περιοχές.

Οι συμβουλές ασφάλειας και προστασίας που σας παρουσιάζουμε βοηθούν τις γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες αλλά είναι επίσης χρήσιμες και για άλλους που ταξιδεύουν.

Γνωρίζοντας μερικά βασικά πράγματα, με τη βοήθεια της κοινής λογικής, την προνοητικότητα και με στοιχειώδη προσοχή είναι δυνατόν να απομακρύνουμε τους περισσότερους κινδύνους, να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες για προβλήματα και να απολαμβάνουμε έτσι τα πολύτιμα ταξίδια μας.