Καλύτερη πληροφόρηση για τα φάρμακα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Επιστημών των Η.Π.Α., National Academy of Sciences,  κάθε χρόνο,  είναι πιθανόν ότι πεθαίνουν περίπου 98.000 Αμερικανοί από ιατρικά λάθη.

Η Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων της χώρας αυτής, Food and Drug Administration ( FDA ), μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας που γίνεται για να μειωθεί η συχνότητα ιατρικών λαθών αποφάσισε να εφαρμόσει ένα νέο τρόπο παροχής πληροφόρησης για τα φάρμακα προς τους γιατρούς.

Το ένθετο δελτίο πληροφόρησης που συνοδεύει κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα θεωρείται βασικό μέσο παροχής πληροφόρησης στους γιατρούς για τις ενδείξεις, δοσολογίες, επιπλοκές και κινδύνους του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Μελέτες που έγιναν από το FDA έδειξαν ότι οι γιατροί βρίσκουν τα δελτία αυτά πολύπλοκα, μακροσκελή και δύσκολα στη χρήση τους.


Η νέα μορφή των δελτίων πληροφόρησης θα επιτρέπει άμεσα στους γιατρούς να βρίσκουν πολύ πιο εύκολα τις ουσιώδεις και σημαντικές πληροφορίες για τα φάρμακα. Θα περιλαμβάνει και ένα τμήμα που θα παρουσιάζει με υπερτονισμένο τρόπο τις πληροφορίες που χρειάζονται πιο συχνά  και θεωρούν πιο σημαντικές οι γιατροί.

Η νέα αυτή στρατηγική έχει σαν στόχο τη μείωση των λαθών που μπορεί να γίνονται κατά την συνταγογράφηση ενός φαρμάκου και κατά την εφαρμογή μιας συγκεκριμένης θεραπείας.

Το FDA σε ανακοίνωσή του της 21.12. 2000 τονίζει ότι το έργο διεκπεραίωσης και εφαρμογής της απόφασης αυτής είναι δύσκολο και θα απαιτήσει πολύ χρόνο. Οι πρώτες εφαρμογές θα γίνουν για νέα και λιγότερο γνωστά φάρμακα και σταδιακά θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα.

Η παροχή με καλύτερο τρόπο των πληροφοριών για τα φάρμακα προς τους γιατρούς αναμένεται ότι θα μειώσει το χρόνο που χρειάζονται για να βρουν τη χρήσιμη πληροφόρηση, ότι θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και ότι θα μειώσει τον αριθμό των ιατρικών λαθών που μπορεί να προληφθούν.  

Article Advertisement 1 CPN
  • S8-SampleBelowArticle
  • Βλέπε σχετικά άρθρα:
    Φάρμακα
  • Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:

    Food and Drug Administration

  • S14-SampleBelowBibliography
  • Διατροφή/Δίαιτα

    Το σκόρδο και η υγεία: Αυτά που πρέπει να γνωρίζετε

    Σκόρδο: Ωμό ή μαγειρεμένο;

    Ο μαϊντανός ή πετροσέλινο: Τι προσφέρει στη διατροφή μας;

  • S12-SampleBelowArticleDietList
  • Πίεση

    Η προστασία της καρδίας μας

    Νηστεία, πίεση, χοληστερόλη και χορτοφαγία

    Πίεση: Πόσο την επηρεάζουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα;