Η πρόληψη της αυτοκτονίας στους νέους

Η αυτοκτονία σε νέους παρουσιάζεται με σημαντικά αυξημένη συχνότητα σε πολλές χώρες κατά τα τελευταία χρόνια.
Είναι απαραίτητο να κατανοηθούν οι λόγοι της αύξησης των αυτοκτονιών, για να μπορέσουν να εφαρμοστούν έγκαιρα αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης.
Οι νέοι που αυτοκτονούν έχουν συνήθως αλλά όχι πάντοτε, ένα προσωπικό ιστορικό ψυχικής ασθένειας, όπως επίσης και ένα οικογενειακό ιστορικό ψυχικής ασθένειας ή συμπεριφοράς που χαρακτηρίζεται από τάσεις αυτοκτονίας.
Άλλοι παράγοντες που βρίσκονται συχνά στο ιστορικό των νέων που αυτοκτονούν είναι η κακή λειτουργία της οικογένειας, το διαζύγιο στους γονείς και οι κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες.
Παρά τις διαπιστώσεις αυτές, μέχρι σήμερα, δεν έχουν κατανοηθεί με επάρκεια η επιρροή των παραγόντων που πηγάζουν από το οικογενειακό ιστορικό, πάνω στη συχνότητα των αυτοκτονιών στους νέους.Με βάση την έλλειψη ικανοποιητικών στοιχείων για τους παράγοντες που μπορεί να είναι υπεύθυνοι για την αύξηση των περιστατικών αυτοκτονίας στους νέους, ερευνητές από τη Δανία μελέτησαν για 16 χρόνια περίπου 24.850 νέους ηλικίας, από 10 έως 21 ετών.
Τα ευρήματα τους έδειξαν τα ακόλουθα:
- Ο πιο ισχυρός παράγοντας κινδύνου, που όταν υπάρχει συνδέεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας στους νέους, ήταν η ύπαρξη ψυχικής ασθένειας στο νέο ή σε ένα από τα αδέλφια του
- Επίσης ο κίνδυνος αυτοκτονίας ήταν αυξημένος σε νέους που είχαν γονείς που είχαν αυτοκτονήσει
- Η κακή λειτουργία της οικογένειας, οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες όπως η ανεργία, το χαμηλό εισόδημα και η κακή σχολική εκπαίδευση φάνηκαν ότι συμβάλλουν στην εκδήλωση αυτοκτονίας στους νέους αλλά έπαιζαν λιγότερο σημαντικό ρόλο.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι για την καλύτερη δυνατή πρόληψη της αυτοκτονίας στους νέους πρέπει να γίνεται έγκαιρη διάγνωση των ψυχικών ασθενειών στους νέους και να αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η αναγνώριση στο ιστορικό του νέου των παραγόντων κινδύνου με τη σχετική τους σημασία, όπως τους περιγράφουν οι Δανοί ερευνητές, η ανίχνευση και αντιμετώπιση μιας ψυχικής ασθένειας, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση μιας στρατηγικής πρόληψης με στόχο να καταπολεμηθεί η μάστιγα της αυτοκτονίας στους νέους που παρατηρείται στην εποχή μας.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
Familial, psychiatric, and socioeconomic risk factors for suicide in young people: nested case-control study, British Medical Journal, 325:74.
American Academy of Child and Adolescent Psychiatry
American Association of Suicidology
Archives of General Psychiatry
Depression and Bipolar Support Alliance -
-
-