Οι ψυχοπαθείς εγκληματίες και το αίσθημα του φόβου.

Κάποτε υπάρχουν εγκλήματα τα οποία είναι τόσο αποτρόπαια που μας φαίνεται ότι είναι αδύνατον ένα φυσιολογικός άνθρωπος να μπορεί να φθάσει σε μια τέτοια πράξη.
Η μελέτη του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς των εγκληματιών έχει δώσει και δίνει μέχρι σήμερα αρκετά ενδιαφέροντα δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη καλύτερη κατανόηση των παθολογικών μηχανισμών που οδηγούν ορισμένους συνανθρώπους μας στο να διαπράττουν εγκλήματα, που για τους περισσότερους από εμάς δημιουργούν αποτροπιασμό και φόβο.
Η κατανόηση των ψυχικών παθολογικών μηχανισμών που οδηγούν σε εγκληματικές πράξεις μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την εφαρμογή θεραπευτικών προσεγγίσεων με χαρακτήρα πρόληψης που θα προλαμβάνει μια βίαιη εγκληματική συμπεριφορά. |
Μια περίπτωση στην οποία έχει γίνει μια πρόοδος στην κατανόηση του σοβαρού αυτού προβλήματος είναι τα άτομα που είναι ψυχοπαθείς.
Τα άτομα με ψυχοπαθολογική προσωπικότητα χαρακτηρίζονται από μια αντικοινωνική συμπεριφορά. Έχουν μια διαταραχή του ψυχικού τους κόσμου η οποία δεν τους επιτρέπει να ενταχθούν στην κοινωνική ζωή φυσιολογικά και έχουν μια βίαιη συμπεριφορά.
Μια πρόσφατη έρευνα που έγινε στη Γερμανία μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για ψυχοπαθείς που διέπραξαν εγκλήματα.Οι Γερμανοί γιατροί μελέτησαν 25 ψυχοπαθείς οι οποίοι ήσαν φυλακισμένοι για σοβαρότατα εγκλήματα με δολοφονίες σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.
Εφάρμοσαν εξειδικευμένες μεθόδους για να μπορέσουν να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει στην προσωπικότητα των ψυχοπαθών δολοφόνων και η οποία τους οδηγεί σε φρικτές πράξεις. Ταυτόχρονα έκαναν τις ίδιες δοκιμασίες σε μια ομάδα 24 ανδρών οι οποίοι ήσαν υγιείς και δεν ήσαν φυλακισμένοι για να μπορέσουν να συγκρίνουν τα αποτελέσματα.
Τέλος έκαναν τις ίδιες δοκιμασίες και σε μια άλλη ομάδα, 18 ανδρών, φυλακισμένων για ανάλογα εγκλήματα, οι οποίοι είχαν μια διαφορετική πάθηση του ψυχικού τους κόσμου. Η πάθηση των ανδρών της ομάδας αυτής χαρακτηρίζεται από τον γενικό όρο της οριακής διαταραχής της προσωπικότητας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας για τους ψυχοπαθείς
δολοφόνους έδειξαν τα ακόλουθα:
|
Τα ευρήματα αυτά που χαρακτήριζαν τους ψυχοπαθείς δολοφόνους συγκρίθηκαν με τα ευρήματα των εγκληματιών που είχαν οριακές διαταραχές της προσωπικότητας.
Εκεί τα αποτελέσματα έδειξαν ανάλογα ευρήματα με κάποιες όμως διαφοροποιήσεις. Στην ομάδα αυτή οι εγκληματίες φάνηκε ότι έχουν την ικανότητα να δημιουργήσουν στενές συναισθηματικές σχέσεις με άλλους και είχαν περισσότερη εκφραστικότητα του προσώπου σε καταστάσεις ευχάριστου ή δυσάρεστου περιεχομένου.
Επίσης ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά της ομάδας αυτής ήταν ότι μπορούσαν να γυρίσουν την επιθετικότητα που ένιωθαν εναντίον του ίδιου του εαυτού τους, γεγονός που δεν βρέθηκε στους ψυχοπαθείς.
Συνοπτικά μπορούμε να πούμε ότι οι μελέτες αυτές αποτελούν ένα σημαντικό κλινικό βήμα που επιτρέπει με επιστημονικό και πειραματικό τρόπο να τεκμηριώσει ορισμένα ουσιώδη χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς των ψυχοπαθών δολοφόνων και άλλων εγκληματιών που έχουν ανάλογες διαταραχές.
Η αναγνώριση και κωδικοποίηση των ευρημάτων αυτών θα πρέπει να οδηγήσει τώρα στην κατανόηση των βιοχημικών φαινομένων που συμβαίνουν στον εγκέφαλο, στα καίρια νευρικά κύτταρα του κεντρικού νευρικού συστήματος, τα οποία προκαλούν τις κλινικές και κοινωνικές αυτές σοβαρές ανωμαλίες που οδηγούν σε βίαια εγκλήματα δολοφονίες και αντικοινωνική συμπεριφορά. |
Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να βρεθεί ίσως ένας τρόπος πρόληψης των εγκλημάτων και δολοφονιών από άτομα που παρουσιάζουν ψυχοπαθολογική προσωπικότητα ή ανάλογες παθολογικές διαταραχές της προσωπικότητας.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
"Emotion in criminal offenders with psychopathy and borderline personality disorder", Archives of General Psychiatry, 2001;58:737-745, Αύγουστος 2001.
-
-
-