Ομορφιά, ελκυστικότητα, ικανότητες, μόρφωση και ευφυΐα: Τι μετρά περισσότερο για την εργοδότηση, επαγγελματική ανέλιξη και μισθοδοσία;

Η ομορφιά, η ελκυστικότητα μαζί με το αίσθημα αυτοπεποίθησης που εκπέμπουν μπορεί να συμβάλλουν και να βοηθούν τους υποψήφιους για μια θέση να πείσουν τους εργοδότες να τους διαλέξουν.
Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από έρευνα επιστημόνων του πανεπιστημίου της Φλώριδας που μας πληροφορούν ότι δεν είναι μόνο οι ικανότητες και τα προσόντα αλλά και η ομορφιά και η ελκυστικότητα που μετρούν στην αποτελεσματικότητα σε σημαντικά στάδια της επαγγελματικής ζωής των ανθρώπων.
Πολύ λίγα είναι γνωστά για τους λόγους που εξηγούν τις διαφορές στα εισοδήματα μεταξύ αυτών που έχουν καλή εμφάνιση και αυτών που δεν είναι τόσο όμορφοι αναφέρουν οι ερευνητές. Διαπίστωσαν ότι ακόμη και μετά που έλαβαν υπόψη την ευφυΐα, το αίσθημα αυτοεκτίμησης ενός ατόμου αυξάνεται από το πόσο σωματικά ελκυστικό είναι. Αυτό στη συνέχεια οδηγεί σε μεγαλύτερες απολαβές.
Οι Αμερικανοί ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία 191 ανδρών και γυναικών ηλικίας 25 έως 75 ετών που συμμετείχαν στη μακροχρόνια έρευνα Harvard Study of Health and Life Quality. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το εισόδημα τους, τη μόρφωση και το οικονομικό στρες που βίωναν. Υποβλήθηκαν σε ερωτηματολόγιο τρεις φορές με έξη μήνες διαφορά.
Στη συνέχεια αξιολογήθηκε το πόσο ευτυχισμένοι ή απογοητευμένοι ήταν με τα επιτεύγματα τους μέχρι το στάδιο της κάθε αξιολόγησης. Συμπλήρωσαν διάφορα τεστ ευφυΐας και γνωστικών δυνατοτήτων. Επίσης λήφθηκαν φωτογραφίες τους.Η ελκυστικότητα των συμμετεχόντων εκτιμήθηκε ανάλογα με την ηλικία και το φύλο τους από διάφορα μέλη της ερευνητικής ομάδας. Οι αξιολογούντες ήσαν άνδρες και γυναίκες διαφόρων ηλικιών.
Οι ερευνητές αναλύοντας τα αποτελέσματα βρήκαν ότι η σωματική ελκυστικότητα των συμμετεχόντων έπαιζε σημαντικό ρόλο στο πόσο πληρώνονταν για τη δουλειά τους, στο βαθμό μόρφωσης τους και στο πόσο αξιολογούσαν οι ίδιοι τον εαυτό τους.
Βασικά οι άνθρωποι που είχαν αξιολογηθεί ότι είχαν καλή σωματική εμφάνιση κέρδιζαν περισσότερα λεφτά, ήσαν καλύτερα μορφωμένοι και είχαν περισσότερη αυτοπεποίθηση. Ωστόσο η επίδραση της ευφυΐας ενός ατόμου επι του εισοδήματος του ήταν μεγαλύτερη από αυτήν της ομορφιάς ή της ελκυστικότητας του.
Είναι ανακουφιστικό το γεγονός ότι οι επιδράσεις της γενικής εξυπνάδας ήσαν σημαντικότερες από αυτές της ελκυστικότητας του προσώπου όσον αφορά στο εισόδημα. Δηλαδή, οι έξυπνοι δεν είναι αναγκαστικά σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους όμορφους. Όμως εάν κάποιος διαθέτει και τα δύο τότε είναι ακόμη καλύτερα.
Η έρευνα έδειξε ότι πράγματι οι περισσότερο όμορφοι έχουν τάση να σκέφτονται ότι αξίζουν περισσότερο και ότι έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες ή ικανότητες. Το γεγονός αυτό οδηγούσε σε περισσότερα χρήματα και λιγότερο οικονομικό στρες.
Είναι σημαντικό οι εργοδότες να γνωρίζουν τα εν λόγω στοιχεία. Πράγματι, δεν αποκλείεται η ομορφιά των υποψηφίων προς πρόσληψη να επηρεάζουν το υποσυνείδητο τους και έτσι να ευνοούν τους πιο ελκυστικούς.
Πώς μπορούν οι εργοδότες να αποφεύγουν τις παγίδες της σωματικής εμφάνισης στην αξιολόγηση των υποψηφίων προς πρόσληψη ή των υπαλλήλων τους; Αυτό βέβαια δεν είναι εύκολο και απαιτεί ωριμότητα και προσοχή. Όμως ένας τρόπος για αυτό είναι η αξιολόγηση να βασίζεται σε αντικειμενικά τεστ προσωπικότητας και ικανοτήτων.
Σε τελική ανάλυση οι ερευνητές αναφέρουν ότι η μόρφωση και η ευφυΐα διατηρούν μια μεγαλύτερη επιρροή και προσφέρουν περισσότερα όσον αφορά στο επίπεδο του εισοδήματος των ανθρώπων.
Είναι βέβαια σημαντικότερο να επενδύουμε στη μόρφωση και σε σημαντικές επαγγελματικές ικανότητες παρά στην αναζήτηση της ομορφιάς.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
Does it pay to be smart, attractive, or confident (or all three)? Relationships among general mental ability, physical attractiveness, core self-evaluations, and income, Journal of Applied Psychology, 2009;94(3):742-755, Μάιος 2009.
American Psychological Association
Society for Personality and Social Psychology -
-
-