Πώς επιδρά η αφυπηρέτηση στην υγεία;

Ωστόσο, η αφυπηρέτηση δε σχετίζεται με μείωση του κίνδυνου προσβολής από τις κυριότερες χρόνιες ασθένειες όπως τις καρδιοπάθειες, το διαβήτη, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τις αναπνευστικές νόσους.
Το ερώτημα του πως επηρεάζει την υγεία η αφυπηρέτηση είναι ιδιαίτερα επίκαιρο και ενδιαφέρον. Μια μεγάλη δυσκολία για την απάντηση της ερώτησης αυτής, είναι το πως διαχωρίζει κάποιος τις επιδράσεις στην υγεία της αύξησης της ηλικίας από εκείνες που προκαλεί η αφυπηρέτηση.
Πολλές κυβερνήσεις στην Ευρώπη αυξάνουν το όριο ηλικίας αφυπηρέτησης. Ο στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό των εργαζομένων σε σχέση με τους συνταξιούχους.
Η αύξηση της χρονικής διάρκειας κατά την οποία οι άνθρωποι εργάζονται διαμέσου της αύξησης της ηλικίας αφυπηρέτησης, είναι μια σημαντική κοινωνική πρόκληση στην εποχή μας. Το προσδόκιμο επιβίωσης στις ανεπτυγμένες χώρες παρουσιάζει ουσιαστική αύξηση και έτσι οι κυβερνήσεις επιθυμούν να έχουν λιγότερους ηλικιωμένους που να εξαρτώνται από τις συντάξεις.
Αναμφίβολα, η αφυπηρέτηση είναι μια μεγάλη μεταβολή στη ζωή του ανθρώπου. Μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί διάφορες έρευνες για τις επιδράσεις της αφυπηρέτησης στην υγεία αλλά τα αποτελέσματα τους μέχρι σήμερα ήσαν αντικρουόμενα.Τα ισχυρά νέα στοιχεία που τώρα διαθέτουμε για το ζήτημα προέρχονται από μια ευρείας κλίμακας έρευνα που διεξήχθη στη Γαλλία. Συμμετείχαν 11.246 άνδρες και 2.858 γυναίκες που έτυχαν παρακολούθησης και αξιολόγησης για 7 χρόνια πριν την αφυπηρέτηση και 7 χρόνια μετά από αυτήν.
Οι συμμετέχοντες αξιολογούνταν μία φορά κάθε χρόνο. Η περίοδος που καλύφθηκε ήταν από το 1989 έως το 2007. Από τα σημεία που καθιστούν την έρευνα ισχυρή όσον αφορά στα συμπεράσματα της είναι ότι ήταν μακροχρόνια, συμπεριέλαβε μεγάλο αριθμό εργαζομένων και ότι υπήρχαν επαναλαμβανόμενες αξιολογήσεις των εργαζομένων πριν και μετά την αφυπηρέτηση τους για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Ορισμένα στοιχεία από τους συμμετέχοντες είναι ενδιαφέροντα:
- 89% ήταν έγγαμοι
- Οι περισσότεροι βρίσκονταν σε ανώτερα και μεσαία επίπεδα
ιεραρχίας στην εργασία τους
- Όλοι αφυπηρέτησαν με βάση τις νομοθετικές θεσπίσεις, το 72% στις
ηλικίες από 53 έως 57 ετών και όλοι μέχρι την ηλικία των 64 ετών
- Στο χρόνο πριν από την αφυπηρέτηση, 25% των συμμετεχόντων
υπέφεραν από συμπτώματα κατάθλιψης και 7% είχαν διαγνωσθεί με μια ή
περισσότερες από τις ακόλουθες παθήσεις: Καρδιοπάθεια, διαβήτη,
αποπληξία (εγκεφαλικό επεισόδιο), αναπνευστική νόσο
- Οι συμμετέχοντες που δεν ήσαν παντρεμένοι και αυτοί που βρίσκονταν στις χαμηλότερες ιεραρχικές βαθμίδες, είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από σωματική αλλά όχι ψυχική κόπωση
Τα αποτελέσματα έδειξαν:
|
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εξηγούν τα αποτελέσματα τους. Η αύξηση της ηλικίας των εργαζομένων προκαλεί ευκολότερη κόπωση και έτσι η αφυπηρέτηση αφαιρεί την πηγή του προβλήματος.
Επίσης η αφυπηρέτηση επιτρέπει στους ανθρώπους να απολαμβάνουν ένα καλύτερο τρόπο ζωής, με καλύτερο ύπνο, περισσότερη σωματική άσκηση και άλλες ευεργετικές για την υγεία, αναζωογονητικές δραστηριότητες.
Επισημαίνουν ότι ένας από τους πιθανούς λόγους που οδηγεί τους εργαζομένους σε πρόωρη αφυπηρέτηση είναι η σωματική και η ψυχική κόπωση.
Επειδή το ζητούμενο στις σύγχρονες κοινωνίες είναι πιο πολύ η αύξηση της ηλικίας στην οποία να γίνεται η αφυπηρέτηση παρά η πρόωρη αφυπηρέτηση και η αύξηση της παραγωγικότητας, γίνεται εισήγηση για επανασχεδιασμό του τρόπου εργασίας, λήψη πρωτοβουλιών για βελτίωση της υγείας των εργαζομένων με στόχο να βοηθηθούν οι πιο ηλικιωμένοι να συνεχίσουν να προσφέρουν και να απολαμβάνουν την εργασία τους.
-
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
Effect of retirement on major chronic conditions and fatigue: French GAZEL occupational cohort study, British Medical Journal, 2010;341:doi:10.1136/bmj.c6089, 23 Νοεμβρίου 2010.
Is early retirement good for your health?, British Medical Journal, 2010;341:doi:10.1136/bmj.c6089, 23 Νοεμβρίου 2010.
Economic and Social Research Council -
-
-