Print

Τα παιδιά, το μελάνωμα, ο καρκίνος δέρματος και ο ήλιος

Pin It
Ο ήλιος προκαλεί μελάνωμα και τα παιδά είναι πιο ευαίσθητα στην ηλιακή ακτινοβολία.

Προστατέψετε τα παιδιά σας από τον ήλιο. Το εγκαύματα από τον ήλιο, νωρίς στη παιδική ηλικία, αυξάνουν τις πιθανότητες πρόκλησης μελανώματος, αργότερα στη ζωή των παιδιών.

Το μελάνωμα είναι ένας πολύ επικίνδυνος καρκίνος του δέρματος. Έχει την ικανότητα να εξελίσσεται πολύ γρήγορα. Μπορεί να κάνει μεταστάσεις σε διάφορα μέρη του σώματος (λεμφαδένες, πνεύμονες, εγκέφαλο, συκώτι, οστά).

Το μελάνωμα, όταν προχωρήσει, είναι ανθεκτικό στις θεραπείες. Τα αποτελέσματα των θεραπειών για το προχωρημένο μελάνωμα είναι απογοητευτικά, με ψηλό ποσοστό θνησιμότητας.

Τα συμπεράσματα  εργαστηριακής έρευνας, που έγινε στο National Cancer Institute, δείχνουν ότι η ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που χρειάζεται για να προκαλέσει καρκίνο στα μελανοκύτταρα των παιδιών είναι πάρα πολύ λιγότερη από αυτή που χρειάζεται για την καρκινοποίηση μελανοκυττάρων στους ενήλικες.

Σε πειραματόζωα στα οποία έκαναν πειράματα έκθεσής τους στην υπεριώδη ακτινοβολία, βρήκαν ότι σε ενήλικα ζώα χρειαζόταν 30 φορές περισσότερη ακτινοβολία για να προκληθεί η ίδια καρκινική βλάβη.

Η υπεριώδης ακτινοβολία που προέρχεται από τον ήλιο είναι επιβλαβής για το ανθρώπινο δέρμα και ιδιαίτερα για το δέρμα των παιδιών. Τα μελανοκύτταρα, τα οποία παράγουν το μελαψό χρώμα του δέρματος, βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματος.

Η υπεριώδης ακτινοβολία, πιστεύεται ότι προκαλεί βλάβη στο γενετικό υλικό των μελανοκυττάρων με αποτέλεσμα να δημιουργείται το μελάνωμα.

Τα βρέφη και τα νεαρά παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα στην υπεριώδη ακτινοβολία διότι το δέρμα τους, περιέχει επίσης και αρχέγονα ανώριμα μελανοκύτταρα.

Τα κύτταρα αυτά πολλαπλασιάζονται γρηγορότερα όταν υποβάλλονται στην ακτινοβολία αυτή.   Δημιουργούνται έτσι περισσότερες πιθανότητες πρόκλησης βλάβης στο DNA τους με αποτέλεσμα την εγκατάσταση των μηχανισμών εκείνων που οδηγούν στον καρκίνο.

Ακόμη ένας παράγοντας που θεωρείται ότι εξηγεί την ιδιαίτερη ευαισθησία των παιδιών είναι το γεγονός ότι το οι υπεριώδεις ακτινοβολίες επηρεάζουν αρνητικά και το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών.

Το σύστημα άμυνας, λόγω αυτής της αρνητικής επίδρασης δεν αντιδρά σωστά για να εξαλείψει τα πρώτα ανώμαλα κύτταρα που θα οδηγήσουν μελλοντικά στην ανάπτυξη του μελανώματος.

 

Τα συμπεράσματα της ενδιαφέρουσας αυτής μελέτης είναι ξεκάθαρα:

  1. Προστατέψτε τα παιδιά σας από τον ήλιο
  2. Πρέπει με κάθε τρόπο να αποφεύγονται τα εγκαύματα, λόγω ήλιου στα παιδιά
  3. Φορέστε στα παιδιά καπέλο, χρησιμοποιείστε αντηλιακές κρέμες με ψηλό δείκτη προστασίας
  4. Αποφεύγετε αχρείαστες εκθέσεις των παιδιών στον ήλιο.

 

S8-SampleBelowArticle