Σπόροι κουκουναριού (πινόλια): Μειώνουν την όρεξη

Τα πινόλια (σπόροι κουκουναριών) μειώνουν την όρεξη.

Η συμπερίληψη σπόρων των κουκουναριών (πινόλια) στη διατροφή μας, μπορεί να αποτελεί ένα μέτρο για τη μείωση της όρεξης μας;

Είναι αυτό το μέτρο δίαιτας, σε θέση να μας επιτρέπει να μην προσλαμβάνουμε περιττά κιλά και να διατηρούμε ένα όσο πιο κανονικό γίνεται βάρος σώματος;

Η επιδημία παχυσαρκίας που παρατηρείται, έχει προκαλέσει μια μεγάλη και ενδιαφέρουσα ερευνητική δραστηριότητα για την ανακάλυψη ουσιών που καταστέλλουν την όρεξη.

Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι γνώριζαν καλά τους σπόρους των κουκουναριών τα οποία αποτελούσαν μέρος της διατροφής τους. Υπάρχουν μάλιστα μαρτυρίες ότι και αρχαιότεροι πληθυσμοί εκτιμούσαν τις θρεπτικές ιδιότητες των σπόρων των κουκουναριών.

Οι σπόροι των κουκουναριών είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τους οργανισμούς των φυτοφάγων. Είναι επίσης πλούσιοι σε ψευδάργυρο και ενέργεια. Καταναλώνονται ωμοί ή ψημένοι και χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική.

Στο Μεσαίωνα οι σπόροι των κουκουναριών θεωρούνταν ότι είχαν αφροδισιακές ιδιότητες. Για το λόγο αυτό οι άνθρωποι κατασκεύαζαν ένα είδος μπισκότου με μπόλικα πινόλια που έτρωγαν ως επιδόρπιο για να αυξήσουν τη σεξουαλική τους ορμή και επίδοση.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα πινόλια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος έχει καθοριστικό ρόλο για την ανδρική σεξουαλική ικανότητα. Τα στοιχεία αυτά φαίνεται να επαληθεύουν όσα είχαν διαπιστώσει στην πράξη, οι αρχαίοι και μεσαιωνικοί άνθρωποι.

Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν νέες ιδιότητες, που έχουν τα πινόλια. Φαίνεται ότι περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που καταστέλλουν την όρεξη.

Χορήγησαν σε γυναίκες λάδι που παράχθηκε από σπόρους κουκουναριών πεύκου. Διαπίστωσαν ότι 30 λεπτά μετά, τα επίπεδα 2 ορμονών που καταστέλλουν την όρεξη, αυξάνονταν σημαντικά.

Οι ορμόνες αναστολείς της όρεξης που αυξάνονταν στο αίμα λόγω πινολιών, ήταν η χολεκυστοκινίνη (CCK, αύξηση κατά 60%) και η GLP1 (glucagon-like peptide, αύξηση κατά 25%).

Οι δύο αυτές ορμόνες στέλνουν σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο και μειώνουν την επιθυμία για φαγητό. Το αποτέλεσμα είναι μια σημαντική μείωση της πρόσληψης φαγητού.

Στην ερευνητική αυτή εργασία με 18 παχύσαρκες γυναίκες, φάνηκε επίσης ότι οι λιπαρές ουσίες από τους σπόρους κουκουναριών, προκαλούν μια υποκειμενική αίσθηση μείωσης της όρεξης τουλάχιστον κατά 29%. Η μείωση της πρόσληψης φαγητού ήταν της τάξης του 36%.

Η αύξηση των 2 ορμονών που καταστέλλουν την όρεξη και που παρατηρήθηκε μετά από τις λιπαρές ουσίες των σπόρων κουκουναριών, διαρκούσε για περίπου 4 ώρες. Το ψηλότερο σημείο αύξησης των ορμονών, παρατηρείτο 30 λεπτά μετά από την πρόσληψη των λαδιού των πινολιών.

Τα στοιχεία αυτά είναι κατά τη γνώμη μας ενδιαφέροντα δεδομένου ότι με φυσικό τρόπο, χωρίς φάρμακα, είναι δυνατόν να μειώνουμε την όρεξη μας. Και είναι πράγματι γεγονός ότι σε πολλούς από εμάς σήμερα χρειάζεται τουλάχιστον κάποια καταστολή της όρεξης.

Όμως προσοχή στην υπερκατανάλωση σπόρων κουκουναριών, διότι είναι πολύ πλούσιοι σε θερμίδες. Παράλληλα υπάρχουν πολλών ειδών πεύκα (άγριος, ήμερος, μαύρος, κορεάτικος και άλλοι).

Το περιεχόμενο, σε ευεργετικά για την υγεία πολυακόρεστων λιπών, μπορεί να διαφέρει από είδος σε είδος. Ο κορεάτικος πεύκος περιέχει τα ψηλότερα επίπεδα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και η συγκεκριμένη έρευνα έγινε με τη χρήση κουκουναριών από την εν λόγω ποικιλία πεύκου.

Είναι πολύ πιθανό ότι και οι σπόροι κουκουναριών άλλων ποικιλιών πεύκου, έχουν ανάλογες ιδιότητες. Θα πρέπει να δούμε μελλοντικά έρευνες που να εξετάζουν εάν πράγματι η μακροχρόνια συμπερίληψη τους σε ένα πρόγραμμα δίαιτας και απώλειας περιττών κιλών, μπορεί πράγματι να μειώνει τα ποσοστά παχυσαρκίας σε μεγάλους αριθμούς ανθρώπων.

Μέθοδοι που με φυσικό τρόπο μειώνουν την όρεξη είναι ευπρόσδεκτες και μάλιστα χρειάζονται επειγόντως για την αντιμετώπιση της επιδημίας παχυσαρκίας που σήμερα μαστίζει την ανθρωπότητα.