Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες από δημητριακά ολικής αλέσεως: Προσφέρει μακροζωία με καλύτερη υγεία

Οι φυτικές ίνες προστατεύουν την υγεία και προσφέρουν μακροζωία.

Θέλετε να μειώνετε τον κίνδυνο να προσβληθείτε, από σοβαρές ασθένειες και να αυξήσετε τη διάρκεια της ζωής σας, με υγεία;

Εάν ναι, πώς θα το κάνετε;

Για να το πετύχετε είναι σημαντικό, μεταξύ άλλων, να ξέρετε ότι η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώνει κατά 22% τις πιθανότητες που έχετε για να αποβιώσετε από καρδιοπάθειες, ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, μολύνσεις και οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Είναι οι φυτικές ίνες από τα δημητριακά ολικής αλέσεως (από κόκκους δημητριακών) που βρέθηκε ότι μειώνουν τη θνησιμότητα και όχι οι φυτικές ίνες από φρούτα.  

Επιπλέον, για τα άτομα που τρώνε άφθονες φυτικές ίνες, οποιασδήποτε προέλευσης, διαπιστώθηκε ότι έχουν:

1. Μειωμένο κίνδυνο να προσβληθούν από καρδιακές παθήσεις
 
2. Λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από μερικές μορφές καρκίνου
 
3. Μειωμένες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη ή παχυσαρκία
 
4. Καλύτερη κίνηση του εντέρου και χαμηλότερο κίνδυνο για δυσκοιλιότητα
 
5. Χαμηλότερες τιμές στο αίμα για τη χοληστερόλη και το ζάχαρο (γλυκόζη)
 
6. Μείωση της φλεγμονής
 
7. Καλύτερες τιμές αρτηριακής πίεσης με τις φυτικές ίνες να βοηθούν κατά της υπέρτασης
 
8. Καλύτερη ρύθμιση του βάρους σώματος με τις φυτικές ίνες να βοηθούν στην απώλεια περιττών κιλών

Τα πολύ ενδιαφέροντα αυτά συμπεράσματα και ευρήματα προέκυψαν από μεγάλη έρευνα σε 388,122 άνδρες και γυναίκες, που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Οι ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της εν λόγω χώρας, είχαν θέσει ως στόχο να εξετάσουν την επίδραση της διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες, στη συνολική θνησιμότητα και στη θνησιμότητα από διάφορες αιτίες.

Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση διατροφικών φυτικών ινών, θεωρήθηκε ως παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου της καρδίας, διαβήτη και μερικών τύπων καρκίνου. Όμως, πολύ λίγα είναι γνωστά για το πόσο επιδρά η εν λόγω διατροφή, στη συνολική θνησιμότητα και στους θανάτους που προκαλούνται από επιμέρους αιτίες.

Για τους λόγους αυτούς, οι Αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν το μεγάλο αυτό αριθμό ανθρώπων για 9 χρόνια. Στην χρονική αυτή περίοδο απεβίωσαν 20.126 άνδρες και 11.330 γυναίκες.

Η ανάλυση των στοιχείων που συλλέχθηκαν, επέτρεψαν την εξαγωγή των πιο πάνω συμπερασμάτων και συσχετισμών, σχετικά με τις ισχυρές ευεργετικές επιδράσεις των φυτικών ινών στην υγεία μας. 

Η ποσότητα φυτικών ινών που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες στην έρευνα κυμαινόταν για τους άνδρες από 13 έως 19 γραμμάρια και για τις γυναίκες από 11 έως 26 γραμμάρια ημερησίως.

Επισημαίνεται ότι οι αρμόδιοι επίσημοι οργανισμοί, συστήνουν την τακτική καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως και κόκκους δημητριακών, πριν ή μετά από ολική άλεση.

Η σύσταση είναι για κατανάλωση 14 γραμμαρίων φυτικών ινών για κάθε 1.000 θερμίδες που καταναλώνουμε, που αντιστοιχεί περίπου με πρόσληψη 25 γραμμαρίων φυτικών ινών κάθε μέρα.

Βλέπουμε λοιπόν ακόμη μια έρευνα που υποστηρίζει τη θέση ότι η άφθονη κατανάλωση φυτικών ινών απομακρύνει το θάνατο, μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από καρδιοπάθειες, ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, καρκίνο και προσφέρει μακροζωία με καλύτερη υγεία.

Θα συγκρατήσουμε ότι για να προστατεύουμε την υγεία μας, προτιμότερο είναι να τρώμε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια.