Σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες: Προειδοποιητικά σημεία

Οι ασθένειες που μεταδίδονται διαμέσου του σεξ, αυξάνονται με πολύ γρήγορο ρυθμό

Οι ασθένειες που μεταδίδονται διαμέσου του σεξ, αυξάνονται με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Οι νέοι επηρεάζονται περισσότερο από τη δραματική αύξηση των ασθενειών αυτών.

Οι νέες γυναίκες είναι η ομάδα η οποία πλήττεται περισσότερο από την ανησυχητική αυτή κατάσταση που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες το πρόβλημα έχει πάρει διαστάσεις εθνικής επιδημίας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου η πολιτική ηγεσία θεωρεί πλέον ότι πρόκειται για μια κρίση, το ποσοστό των σεξουαλικώς μεταδιδομένων ασθενειών έχει διπλασιαστεί κατά τα τελευταία 10 χρόνια.

Εκτός από την αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων μόλυνσης με τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, παρατηρείται μια θεαματική αύξηση ασθενειών όπως η σύφιλης και η γονόρροια.

Αύξηση παρουσιάζει επίσης η μόλυνση με τα χλαμύδια, τα οποία εκτός των άλλων είναι υπεύθυνα για το 33% των περιπτώσεων στειρότητας στις γυναίκες.

Οι λόγοι της ανεπιθύμητης αυτής κατάστασης είναι η αδιαφορία που δείχνουν όλοι αλλά περισσότερο οι νέοι για τους κινδύνους που έχει το σεξ χωρίς προφυλακτικά μέτρα.

Το γεγονός ότι η ηλικία έναρξης των σεξουαλικών σχέσεων έχει γίνει μικρότερη, είναι ένας σημαντικός παράγοντας που ευνοεί τη μετάδοση των ασθενειών αυτών.

Παράλληλα όταν κάποιος διαπιστώσει ότι έχει μολυνθεί από ένα παράγοντα που μεταδόθηκε διαμέσου του σεξ, πολύ συχνά παραμελεί να ενημερώσει για το γεγονός αυτό, τον ή τους ερωτικούς συντρόφους που πιθανόν να έχει.

Το αποτέλεσμα είναι η αλυσίδα της μετάδοσης, να μην διακόπτεται και όλο περισσότεροι να προσβάλλονται με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ποια είναι όμως τα πιο συχνά προειδοποιητικά σημεία μιας σεξουαλικώς μεταδιδόμενης ασθένειας;

Είναι σημαντικό να είναι γνωστά ούτως ώστε εάν κάποιος τα παρατηρήσει ή εάν έχει οποιαδήποτε αμφιβολία να ζητήσει βοήθεια από το γιατρό του.

Τα σημεία και συμπτώματα είναι διαφορετικά ανάλογα με τον τύπο της ασθένειας που έχει μεταδοθεί διαμέσου του σεξ.

Είναι σημαντικό για κάποιον, έστω και εάν μόνο υποψιάζεται ότι έχει προσβληθεί από μια τέτοια ασθένεια, να ζητήσει ιατρική βοήθεια ή και να κάνει τα κατάλληλα τεστ.

Πρέπει να τονίσουμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις, άτομα που έχουν μολυνθεί πιθανόν να μην παρουσιάσουν συμπτώματα. Για το λόγο αυτό, έστω και η υποψία ότι κάποιος μολύνθηκε, θα πρέπει να τον οδηγεί στο γιατρό για έλεγχο προτού παρουσιάσει επιπλοκές ή μεταδώσει την ασθένεια σε κάποιον άλλο.

Τα συχνότερα σημεία που παρουσιάζουν οι άνδρες είναι:

  • Εκκρίσεις από το πέος: Εκκρίσεις που έχουν χρώμα όπως τον πύο ή ακόμη διαυγή υγρά που εξέρχονται από την ουρήθρα
     
  • Πόνος ή κάψιμο κατά τη διούρηση
     
  • Συχνουρία: Είναι η ανάγκη για επείγουσες ή συχνές διουρήσεις περισσότερο από ότι συνήθως
     
  • Εξελκώσεις στο πέος ή σε άλλα σημεία της γεννητικής ή πρωκτικής περιοχής

Η ύπαρξη τέτοιων συμπτωμάτων δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι κάποιος άνδρας έχει προσβληθεί από σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια.

Όμως ασθένειες όπως η γονόρροια, τα χλαμύδια, η τριχομονίαση, η σύφιλης και ο έρπης των γεννητικών οργάνων μπορούν να προκαλέσουν τα σημεία αυτά.

Στις γυναίκες τα συχνότερα σημεία περιλαμβάνουν:

  • Εκκρίσεις από τον κόλπο: Μια αλλαγή στην ποσότητα, το χρώμα και την οσμή των υγρών που χάνει συνήθως μια γυναίκα από τον κόλπο. Συνήθως οι κολπικές εκκρίσεις είναι διαυγείς ή λευκές. Εάν γίνουν κίτρινες ή πράσινες με μια έντονη μυρωδιά όπως για παράδειγμα μυρωδιά χαλασμένου ψαριού, μπορεί αυτό να είναι δείκτης βακτηριδιακής κολπίτιδας. Άλλες ανώμαλες πυώδεις εκκρίσεις μπορεί να παρουσιαστούν σε κολπίτιδες από μύκητες.

    Οι κολπίτιδες από βακτηρίδια ή από μύκητες μπορούν να μεταδοθούν διαμέσου του σεξ αλλά μπορούν και να αναπτυχθούν ανεξάρτητα από σεξουαλική επαφή. Η παρουσία εκκρίσεων από τον κόλπο συνοδεύει τις μολύνσεις από τριχομονάδες, χλαμύδια και γονόρροια
     
  • Πόνος κατά τη διούρηση: Πόνος ή κάψιμο όταν εξέρχονται τα ούρα (δυσουρία). Ανάγκη για συχνότερη η πιο επείγουσα διούρηση παρά ότι συνήθως.

    Οι ουρολοιμώξεις είναι πολύ συχνές στις γυναίκες. Για το λόγο αυτό η ύπαρξη των πιο πάνω σημείων δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι η γυναίκα έχει προσβληθεί από ασθένεια που μεταδόθηκε από το σεξ. Όμως η γονόρροια, τα χλαμύδια, οι τριχομονάδες και ο έρπης των γεννητικών οργάνων μπορούν να προκαλέσουν δυσουρία
     
  • Έλκη στην περιοχή των γεννητικών οργάνων: Ο έρπης των γεννητικών οργάνων όπως και η σύφιλης μπορούν να προκαλέσουν έλκη στη γεννητική και πρωκτική περιοχή
     
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή: Οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες είναι συχνή αιτία δυσπαρευνίας. Η δυσπαρευνία είναι μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Ο πόνος εμφανίζεται απότομα κατά την είσοδο του πέους στον κόλπο ή κατά την εισχώρηση ή ακόμη κατά τις ωθήσεις του πέους.

    Η δυσπαρευνία λόγω σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών συνοδεύεται και από ανώμαλες εκκρίσεις από τον κόλπο, απώλεια αίματος, δυσουρία ή ακόμη από έλκη των γεννητικών οργάνων
     
  • Ανώμαλες αιμορραγίες από τον κόλπο: Η απώλεια αίματος μεταξύ των περιόδων, ιδιαίτερα όταν οι απώλειες αυτές ακολουθούν μια σεξουαλική επαφή, μπορεί να είναι δείκτες μια ασθένειας λόγω σεξ. Η γονόρροια και τα χλαμύδια είναι από τις συχνότερες αιτίες που προκαλούν ανώμαλες αιμορραγίες από τον κόλπο.

    Σίγουρα υπάρχουν και άλλες αιτίες που προκαλούν απώλεια αίματος από τον κόλπο. Όταν όμως οι απώλειες αυτές συνοδεύονται από δυσουρία, άλλες εκκρίσεις από τον κόλπο και δυσπαρευνία τότε πρέπει ο γιατρός να ψάξει για την παθολογική αιτία που είναι υπεύθυνη.

Συμπερασματικά εμείς θα τονίσουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη μιας συνεχούς εκπαίδευσης και διαφώτισης όλων αλλά ιδιαίτερα των νέων, για θέματα που αφορούν τη σεξουαλική ζωή.

Η καλύτερη εκπαίδευση και προετοιμασία των νέων σε θέματα που αφορούν ένα τόσο καίριο τομέα όπως το σεξ, θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια πιο υπεύθυνη και προσεγμένη συμπεριφορά που μπορεί να επιφέρει μείωση της συχνότητας των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών.