Η αγάπη του πατέρα και η επιρροή της στα παιδιά

Η πατρική αγάπη είναι ένας πολύ ισχυρός παράγοντας για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας και ευτυχία του παιδιού.

Η επιρροή της αγάπης του πατέρα στα παιδιά του δεν έχει κατανοηθεί στην πραγματική της διάσταση.

Οι ερευνητές όσο και το πλατύ κοινό αντιλήφθηκαν την μεγάλη σημασία που έχει η μητέρα στη ψυχολογική ανάπτυξη και ωρίμανση των παιδιών.

Για τον πατέρα είναι σημαντικό να αξιολογηθούν και να τονισθούν τα δεδομένα που ήδη υπάρχουν σχετικά με τη συνολική ανάπτυξη των παιδιών του.

Η επίδραση της αγάπης του πατέρα στην ψυχολογική, συναισθηματική, κοινωνική και γνωστική ανάπτυξη του παιδιού και του νεαρού ενήλικα, αποδεικνύεται ότι είναι ένας πολύ ισχυρός και σημαντικός παράγοντας.

Σύμφωνα με μια διαχρονική έρευνα που έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, η αγάπη που δίνει ο πατέρας στο παιδί του έχει τουλάχιστο μια εξίσου δυνατή επιρροή στην ανάπτυξη του παιδιού όπως και η αγάπη της μητέρας. Μάλιστα βρήκαν ότι σε μερικές περιπτώσεις η αγάπη του πατέρα επηρεάζει περισσότερο.

Οι επιστήμονες άρχισαν την έρευνα αυτή διότι διαπίστωσαν ότι στη σύγχρονη κοινωνία η επιρροή της αγάπης της μητέρας στο παιδί έχει κατανοηθεί και αξιολογηθεί σωστά.

Για την επίδραση της πατρικής αγάπης όμως, ενώ υπάρχουν δεδομένα, αυτά δεν έχουν κατανοηθεί και εμπεδωθεί στο βαθμό που θα έπρεπε.

Για το λόγο αυτό ανάλυσαν 100 περίπου σχετικές μελέτες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι οποίες έγιναν από το 1949 μέχρι το 2001.

Οι μελέτες αυτές είχαν σαν αντικείμενο το ρόλο και επίδραση των γονιών στην ψυχολογική ανάπτυξη και συμπεριφορά των παιδιών.

Τα ευρήματά τους ήταν τα ακόλουθα:

  • Ο βαθμός απόρριψης ή αποδοχής του παιδιού από τον πατέρα επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού τόσο σοβαρά όσο και ο βαθμός αγάπης ή όχι του παιδιού από τη μητέρα του
     
  • Όταν ο πατέρας δεν δίνει την αγάπη του στο παιδί του, τότε αυτό επηρεάζει αρνητικά (στον ίδιο βαθμό που και η στέρηση της μητρικής αγάπης επηρεάζει), την αυτοπεποίθηση του παιδιού και την συναισθηματική του σταθερότητα. Επίσης προκαλεί κατάθλιψη, κοινωνική απόσυρση και αγχώδη κατάσταση
     
  • Ο κίνδυνος ένα παιδί να αναπτύξει επιθετική βίαιη συμπεριφορά, να γίνει χρήστης ναρκωτικών ή να έχει εγκληματική συμπεριφορά, επηρεάζεται στον ίδιο βαθμό από την αποδοχή ή απόρριψη από τον κάθε ένα από τους γονείς
     
  • Η αγάπη και η στοργική ανατροφή του παιδιού από τον κάθε ένα από τους γονείς του, έχει μια ισοδύναμη θετική επιρροή στην ευτυχία του παιδιού, στην κοινωνική και σχολική του επιτυχία από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση του
     
  • Σε μερικές περιπτώσεις η επιρροή της πατρικής αγάπης είχε ακόμη μεγαλύτερη επιρροή παρά αυτή της μητέρας
 

Οι ερευνητές τονίζουν επίσης το γεγονός, ότι σε άλλες έρευνες φάνηκε ότι η επιρροή της πατρικής αγάπης είναι ο ανεξάρτητος, καθοριστικός παράγοντας, για ορισμένου τύπου προβλήματα της προσωπικότητας, κοινωνικής συμπεριφοράς, για θέματα χρήσης ναρκωτικών και εγκληματικότητας.

Τα συμπεράσματα των ερευνητών είναι πολύ σημαντικά.

Αποτελούν ένα κώδωνα κινδύνου για τους πατέρες που τους καλεί να μην αμελούν τα παιδιά τους. Θα πρέπει να βρουν χρόνο και να το διαθέσουν με αγάπη για τα παιδιά τους.

Ο ρόλος του πατέρα και ιδιαίτερα η έμπρακτη  έκφραση αγάπης προς τα παιδιά του είναι εξ' ίσου σημαντικός και κάποτε περισσότερο, από αυτόν της μητέρας.

Ο χρόνος, η αγάπη και η στοργή που θα δώσουν οι πατέρες στα παιδιά τους, θα αποτελεί σημαντικό εφόδιο ευτυχίας και επιτυχίας για αυτά για όλη τους τη ζωή.