Σεξουαλική λειτουργία ανδρών: Τι συμβαίνει όταν αυξάνεται η ηλικία;

Οι δυσκολίες της σεξουαλικής λειτουργίας αυξάνονται στους ηλικιωμένους άνδρες

Η ανδρική ανικανότητα ή η ανεπάρκεια στύσης είναι πρόβλημα, που εμποδίζει ένα ποσοστό ανδρών, από του να έχουν σεξουαλική επαφή.

Οι αιτίες μπορεί να είναι ψυχολογικές ή σωματικές.

Οι σωματικές αιτίες είναι ο αλκοολισμός, οι χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και μερικά φάρμακα, που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της ψηλής πίεσης και της κατάθλιψης.

Αρκετές έρευνες μέχρι σήμερα είχαν ως αντικείμενο την ανδρική ανικανότητα, κάτω από διάφορες συνθήκες και ασθένειες.

Η επιρροή της αύξησης της ηλικίας στη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποτέλεσε το αντικείμενο διαφόρων μελετών. 

Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, έκαναν μια ευρείας έκτασης έρευνα σε 31,742 ηλικιωμένους άνδρες για να διακριβώσουν το τι συμβαίνει στις διάφορες πτυχές της σεξουαλικής λειτουργίας των ανδρών, όταν αυξάνεται η ηλικία.

Οι άνδρες ήταν ηλικίας από 53 έως 90 ετών. Η έρευνα άρχισε το 1986 και συμπληρώθηκε το 2000. Κάθε 2 χρόνια οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγιο που αφορούσε τις διάφορες πτυχές της σεξουαλικής τους δραστηριότητας.

Τα αποτελέσματά τους έδειξαν:

  1. Το 74% των ανδρών κάτω των 59 ετών και το 10% άνω των 80 ετών βαθμολογούσαν τη σεξουαλική τους λειτουργία ως καλή ή πολύ καλή
     
  2. Το 12% των ανδρών κάτω των 59 ετών δήλωναν ότι είχαν προβλήματα μέτριου ή σοβαρού βαθμού
     
  3. Το 22% των ανδρών ηλικίας από 60 έως 69 ετών, δήλωναν προβλήματα μέτριου ή σοβαρού βαθμού
     
  4. Στους άνδρες άνω των 69 ετών, το ποσοστό αυτών με προβλήματα μέτριου ή σοβαρού βαθμού ανερχόταν στο 30%
     
  5. Παρατηρήθηκε ότι πολλές πτυχές της σεξουαλικής ζωής των ανδρών όπως η σεξουαλική ορμή, η επιθυμία, η συνολική ικανότητα και ο οργασμός, παρουσίαζαν μείωση με το πέρασμα κάθε δεκαετίας μετά από την ηλικία των 50 ετών
     
  6. Οι παράγοντες που επιδείνωναν τη σεξουαλική ανικανότητα και τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών ήταν εκτός από την αύξηση της ηλικίας, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η απουσία σωματικής εξάσκησης, η ύπαρξη ασθενειών όπως διαβήτης, καρκίνος, εγκεφαλικά επεισόδια και η λήψη φαρμάκων εναντίον της κατάθλιψης και β καταστολέων που χρησιμοποιούνται για καρδιακές παθήσεις και ψηλή πίεση
     
  7. Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και ο χρόνος παρακολούθησης της τηλεόρασης, συσχετίζονταν με φτωχή ποιότητα στύσης.

Τα συμπεράσματα των ερευνητών είναι, ότι τα προβλήματα της σεξουαλικής λειτουργίας εμφανίζονται συχνά στους άνδρες όταν αυξάνεται η ηλικία τους.

Το ευχάριστο είναι ότι διαπιστώθηκε ότι παράγοντες που είναι δυνατόν να τροποποιηθούν και που έχουν σχέση με τον τρόπο ζωής, μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη διατήρηση μιας πολύ καλής ποιότητας στύσης και σεξουαλικής δραστηριότητας.

Οι παράγοντες, που βοηθούν τη στύση και τη σεξουαλική λειτουργία στους ηλικιωμένους άνδρες, ακόμη και όταν υπάρχουν σοβαρές ασθένειες είναι:

  1. Η αποφυγή του καπνίσματος

  2. Η διατήρηση μιας συστηματικής σωματικής εξάσκησης

  3. Η αποφυγή της καθιστικής ζωής

  4. Η καταπολέμηση του υπερβολικού βάρους σώματος.