Η περίμετρος της μέσης σας: Κίνδυνοι για την καρδία

Η περίμετρος μέσης επηρεάζει την υγεία της καρδίας μας

Η μέτρηση της περιμέτρου της μέσης μας, ίσως να είναι ο καλύτερος και ευκολότερος τρόπος, που έχουν οι γιατροί, για να αξιολογούν τον κίνδυνο, που ο καθένας μας έχει, για καρδιακή προσβολή ή και ξαφνικό θάνατο.

Για χρόνια τώρα οι επιστήμονες και οι γιατροί είχαν παρατηρήσει ότι τα άτομα με μεγάλη κοιλιά είχαν αυξημένα προβλήματα υγείας.

Τώρα νέες έρευνες, μας δείχνουν ότι η περίμετρος της κοιλιάς, είναι ένας καθοριστικός παράγοντας που σχετίζεται με την πρόκληση σοβαρών καρδιακών παθήσεων.

Τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα είναι τόσο δυνατά που ορισμένοι ειδικοί αρχίζουν να ισχυρίζονται ότι μια ταινία μέτρησης της περιμέτρου της κοιλιάς, πιθανόν να είναι το καλύτερο εργαλείο που διαθέτουν οι γιατροί για την πρόβλεψη του καρδιακού κινδύνου σε ένα ασθενή.

Σήμερα οι γιατροί για να υπολογίσουν τον καρδιακό κίνδυνο στους ασθενείς τους, μετρούν την πίεση, τη χοληστερόλη στο αίμα, το βάρος του ασθενή για να δουν εάν είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Επίσης λαμβάνουν υπ' όψη κατά πόσο ο ασθενής τους είναι καπνιστής διότι δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το κάπνισμα παραμένει η κυριότερη θανάτων λόγω καρδίας.

Η παχυσαρκία έχει γίνει στην εποχή μας ίσως ο δεύτερος σημαντικότερος ένοχος θανάτων λόγω καρδίας μετά από το κάπνισμα. Η λεπτομερέστερη ανάλυση των στοιχείων, έχει δείξει ότι σημασία έχει όχι μόνο το κατά πόσο κάποιος είναι παχύσαρκος αλλά και το πως κατανέμεται στο σώμα το περιττό βάρος και λίπος.

Όταν το περιττό λίπος συγκεντρώνεται στη μέση, στην κοιλιά, τότε ο κίνδυνος για την καρδία αυξάνεται σημαντικά.Αντίθετα όταν το λίπος συγκεντρώνεται στους γοφούς, ο κίνδυνος δεν αυξάνεται τόσο πολύ.

Οι ειδικοί δηλώνουν, ότι δεν γνωρίζουν ακόμη ακριβώς ποια είναι η ιδανική περίμετρος μέσης για την υγεία.

Ωστόσο τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν ότι:

  1. Στους άνδρες ο κίνδυνος φαίνεται να αρχίζει όταν η περίμετρος μέσης είναι μεγαλύτερη από 102 εκατοστά.

  2. Στις γυναίκες ο κίνδυνος αρχίζει όταν η περίμετρος μέσης είναι μεγαλύτερη από 89 εκατοστά.

Παρά το γεγονός ότι τα ακριβή όρια των μετρήσεων της περιμέτρου της μέσης για τη σχέση της με τον καρδιακό κίνδυνο δεν έχουν ακόμη τελεσίδικα καθορισθεί, εντούτοις είναι βέβαιο ότι η αύξηση της περιμέτρου αυτής, είναι βασικός παράγοντας στην πρόκληση εμφράγματος μυοκαρδίου και ξαφνικού θανάτου λόγω καρδίας.

Ο λόγος για το φαινόμενο αυτό φαίνεται να είναι το γεγονός ότι το πάχος που μαζεύεται κάτω από το δέρμα στην κοιλιά και το σπλαγχνικό λίπος, είναι περισσότερο τοξικά για την καρδία. Και  τα δύο είδη λίπους, αλλά πολύ περισσότερο το σπλαγχνικό λίπος, είναι ικανά να παράγουν φλεγμονώδεις ουσίες που εμπλέκονται στη γένεση του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.

Έρευνες που παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας, επιβεβαιώνουν τα δεδομένα που ήδη είχαν διαφανεί.

Στην πρώτη έρευνα Γάλλοι γιατροί, μελέτησαν τις αιτίες θανάτου 7.000 Γάλλων αστυνομικών που απεβίωσαν. Εξέτασαν τη σχέση μεταξύ περιμέτρου μέσης και δείκτη μάζας σώματος, από τη μια και θανάτων λόγω καρδιακών προσβολών και ξαφνικών θανάτων, λόγω καρδίας από την άλλη.

Διαπίστωσαν, ότι όσο πιο μεγάλη ήταν η περίμετρος της μέσης τόσο πιο πολύ ήταν αυξημένος ο κίνδυνος για ξαφνικό θάνατο.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στα άτομα με ψηλό δείκτη μάζας σώματος (υπέρβαροι και παχύσαρκοι), ο κίνδυνος αυξανόταν μόνο όταν είχαν αυξημένη περίμετρο μέσης.

Σε μια δεύτερη έρευνα, Αμερικανοί γιατροί από τη Μινεσότα, συγκέντρωσαν διάφορες ανθρωπομετρικές μετρήσεις (περίμετρος μέσης, δείκτης μάζας σώματος, περίμετρος λαιμού, μέτρηση πάχους πτυχής δέρματος στο βραχίονα και στην κοιλιά), για 2.000 άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών.

Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι τα άτομα που είχαν περισσότερο λίπος συγκεντρωμένο στη μέση τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ανωμαλίες της καρδιακής λειτουργίας.

Μετά από 5 χρόνια παρακολούθησης των ατόμων που είχαν λάβει μέρος στην έρευνα, φάνηκε ότι αυτοί με μεγάλη περίμετρο μέσης και με επηρεασμένη τη διαστολική καρδιακή λειτουργία, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν.

Συνοπτικά θέλουμε να τονίσουμε τα ακόλουθα:

  1. Τα άτομα με μεγάλη περίμετρο μέσης, πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν προσπάθειες να τη μειώσουν.

  2. Η περίμετρος μέσης είναι ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει την υγεία της καρδίας μας.

  3. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να μετρούμε τη περίμετρο μέσης, όπως μετρούμε την πίεση, τη χοληστερόλη, το βάρος και  ύψος μας.

  4. Γνωρίζοντας και παρακολουθώντας την τιμή της, θα είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε άμεσα μέτρα (προσοχή στη διατροφή, απώλεια περιττών κιλών, τακτική σωματική άσκηση) για τη μείωση της.

  5. Εάν εφαρμόζουμε τα πιο πάνω απλά μέτρα τα ευεργετικά αποτελέσματα, για την υγεία μας μπορεί να είναι ανυπολόγιστης αξίας.