Print

Υγιεινή διατροφή, για μακροζωία με υγεία

Pin It
Η Μεσογειακή διατροφή αυξάνει τη διάρκεια ζωής

Η υγιεινή διατροφή οδηγεί στη μακροζωία. Προστατέψετε την υγεία σας και ζήστε περισσότερο και καλύτερα με υγιεινή διατροφή (όπως η Μεσογειακή), τακτική άσκηση, περιορισμό του αλκοόλ και αποφυγή του καπνίσματος. 

Οι επιλογές, που καθημερινά κάνουμε και έχουν σχέση με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάρκεια και στην ποιότητα της ζωής μας.

Πριν περίπου 50 χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνότητα των καρδιακών παθήσεων παρουσίαζε μεγάλες αποκλίσεις σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου.

Η στεφανιαία νόσος ήταν τότε η κυριότερη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες ενώ σε άλλες χώρες με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες και τρόπο ζωής, η θανάσιμη αυτή ασθένεια δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου.

Παράλληλα φάνηκε ότι όταν άνθρωποι από λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες που δεν είχαν αυξημένα περιστατικά καρδιακών παθήσεων, μετανάστευαν σε ανεπτυγμένες χώρες, τότε και αυτοί σταδιακά προσβάλλονταν περισσότερο από στεφανιαία νόσο της καρδίας.

Η παρατήρηση αυτή επέτρεψε στους ερευνητές να συμπεράνουν ότι οι διαφορές όσον αφορά τη θνησιμότητα και νοσηρότητα λόγω καρδίας και καρκίνου που παρατηρούνταν μεταξύ των πληθυσμών διαφορετικών χωρών, δεν οφείλονταν σε γενετικές διαφορές αλλά πιθανότατα στη διατροφή και στον τρόπο ζωής.

Αξιόπιστα στοιχεία, που προκύπτουν από καλά σχεδιασμένες και αξιόπιστες μελέτες, δείχνουν ξεκάθαρα, ότι εμείς οι ίδιοι με τις δικές μας αποφάσεις και πράξεις μπορούμε να αυξήσουμε τη διάρκεια και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που μας δίνει σημαντικές νέες πληροφορίες για το ζήτημα της μακροζωίας, γιατροί από την Ολλανδία, εξέτασαν σε ηλικιωμένα άτομα το ρόλο που έπαιζαν 4 παράγοντες στη διάρκεια ζωής τους.

Οι 4 αυτοί παράγοντες ήταν:

  1. Η διατροφή Μεσογειακού τύπου, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, ψάρι και φτωχή σε κόκκινο κρέας, ζωικά λίπη και γαλακτοκομικά προϊόντα
     
  2. Η σωματική άσκηση 30 λεπτά καθημερινά
     
  3. Η εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ, περίπου 4 ποτήρια κρασιού ή το ανάλογο τους
     
  4. Η αποφυγή του καπνίσματος.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήσαν 2.339 άτομα μεταξύ 70 και 90 ετών που κατά την έναρξη της έρευνας δεν έπασχαν από καρκίνο, διαβήτη ή καρδιαγγειακή νόσο. Οι γιατροί παρακολούθησαν για τα δέκα χρόνια που διήρκεσε η έρευνα, τη σχέση μεταξύ των πιο πάνω παραγόντων και της διάρκειας ζωής των 1.507 ανδρών και 832 γυναικών που ελάμβαναν μέρος.

Οι διαπιστώσεις ήσαν οι ακόλουθες:

  1. Κατά τη διάρκεια της έρευνας αποβίωσαν 935 άτομα: 371 λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων, 233 λόγω καρκίνου και 145 από άλλες αιτίες
     
  2. Τα άτομα που είχαν υιοθετήσει και τους 4 παράγοντες που μελετήθηκαν (Μεσογειακή διατροφή, σωματική άσκηση καθημερινά για 30 λεπτά, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, αποφυγή καπνίσματος), είχαν 65% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια των 10 ετών της έρευνας
     
  3. Τα άτομα που είχαν εφαρμόσει μόνο τη σωματική άσκηση είχαν 37% λιγότερο κίνδυνο να πεθάνουν στα 10 χρόνια
     
  4. Όσοι υιοθέτησαν μόνο την αποφυγή του καπνίσματος, είχαν 35% μείωση του κινδύνου θανάτου
     
  5. Η Μεσογειακή διατροφή από μόνη της μείωνε κατά 23% τον κίνδυνο θανάτου
     
  6. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μείωνε κατά 22% τον κίνδυνο θανάτου κατά τη δεκαετία της έρευνας.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι υπάρχουν εδώ 4 μυστικά μακροζωίας που είναι απλά, μειωμένου οικονομικού κόστους και που μπορούν αποτελεσματικά να αυξήσουν τη διάρκεια και την ποιότητα ζωής μας.

Πιστεύουμε ότι οι πρακτικές προεκτάσεις για τη δημόσια υγεία των συμπερασμάτων της έρευνας αυτής είναι πολύ μεγάλες.

Η εφαρμογή των 4 αυτών μέτρων μπορεί να αρχίσει από πολύ πιο νωρίς στη ζωή και θα συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση των χρόνιων ασθενειών και των πρόωρων θανάτων.

 

S8-SampleBelowArticle