Print

Καταπολέμηση της αϋπνίας: Συμβουλές για καλύτερο ύπνο

Pin It
 

Η αϋπνία επηρεάζει πολλούς και ο ύπνος σας πρέπει να προστατεύεται.Η αϋπνία βασανίζει πολλούς και μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές επιδράσεις στην ποιότητα ζωής.

Ο καλός ύπνος σε διάρκεια και ποιότητα είναι απαραίτητος, για τη σωματική υγεία, αλλά και για την ψυχολογική, κοινωνική και επαγγελματική ευεξία του κάθε ανθρώπου.

Η αϋπνία μειώνει την απόδοση στην εργασία και αυξάνει τους κινδύνους των εργατικών και άλλων ατυχημάτων.

Τα φάρμακα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Υπάρχουν ορισμένοι απλοί τρόποι, με κάποιες αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, που μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην εξασφάλιση ενός ύπνου, ο οποίος να είναι καλός όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητα του.

1. Διατηρείστε ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα

Να πηγαίνετε στο κρεβάτι για ύπνο, περίπου την ίδια ώρα κάθε νύχτα. Επίσης να ξυπνάτε κάθε πρωί περίπου την ίδια ώρα.

Το σώμα μας έχει ορισμένες λειτουργίες που ακολουθούν ένα εικοσιτετράωρο ρυθμό. Ο φυσιολογικός εικοσιτετράωρος κύκλος του ύπνου και της αφύπνισης, μπορεί να διαταραχθεί από τις απότομες αλλαγές προγράμματος.

Η διατήρηση μιας κανονικής ρουτίνας, όσον αφορά τις ώρες που πάτε στο κρεβάτι, βοηθά τον οργανισμό να αποκοιμάται σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

2. Να κοιμάστε όταν νιώθετε νυσταγμένοι

Εάν νιώθετε ότι είσαστε κουρασμένοι και νυστάζετε, θα πρέπει να πατε στο κρεβάτι.

Εάν όμως αντιληφθείτε ότι δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, τότε είναι καλύτερα να σηκωθείτε.

Πηγαίνετε σε ένα άλλο δωμάτιο, διαβάστε ένα βιβλίο ή κοιτάξτε τηλεόραση. Όταν ξανανιώσετε νύστα και κούραση να πάτε ξανά στο κρεβάτι.

3. Μειώστε τον καφέ και τα αλκοολούχα ποτά

Μην πίνετε καφέ μετά το μεσημέρι.

Αποφεύγετε να πίνετε αλκοολούχα ποτά αργά το βράδυ και εάν είναι δυνατό μην πίνετε καθόλου τέτοια ποτά για ένα χρονικό διάστημα.

Το αλκοόλ παρά το γεγονός ότι έχει ηρεμιστικές δράσεις, εντούτοις είναι δυνατόν αργότερα να σας ξυπνήσει διότι παρεμβαίνει στις φυσιολογικές διεργασίες του ύπνου.

4. Προσέξτε το φως

Το φως παίζει σημαντικό ρόλο στον ύπνο. Μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο που μας επιτρέπει να αποκοιμόμαστε και να ξυπνούμε.

Τα άτομα που επηρεάζονται από το φως και ξυπνούν πιο νωρίς λόγω του φωτός της ημέρας, θα πρέπει να βάζουν κουρτίνες στο υπνοδωμάτιο τους που να εμποδίζουν τον πρωινό φυσικό φωτισμό.

Εκείνοι που δεν μπορούν να ξυπνήσουν το πρωί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την αντίθετη μέθοδο, δηλαδή να αφήνουν το πρωινό φως να μπαίνει στο δωμάτιο τους.

Το βράδυ κατά την ώρα του ύπνου, ο συσκοτισμός του υπνοδωματίου, μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που επηρεάζονται από το φως.

5. Προστασία από το θόρυβο

Εάν υπάρχουν θόρυβοι που ενοχλούν, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά σκευάσματα για την ηχητική απομόνωση των αυτιών ή και ωτοασπίδες.

Επίσης μπορείτε να βάλετε μια ήπια απαλή μουσική η οποία να καλύπτει άλλους θορύβους και ταυτόχρονα να σας χαλαρώνει για να αποκοιμηθείτε.

6. Αποφεύγετε να κοιμάστε πολύ το απόγευμα

Αποφεύγετε να κοιμάστε πολλές ώρες το απόγευμα διότι πιθανόν να μη μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ.

Το απόγευμα μια μικρή ανάπαυση με ύπνο διάρκειας λιγότερης της μιας ώρας (30 έως 45 λεπτά), μπορεί να είναι πολύ βοηθητική.

7. Δοκιμάστε το ζεστό γάλα πριν πάτε για ύπνο

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει οργανική εξήγηση για το φαινόμενο αυτό, εντούτοις σε ένα αριθμό ατόμων, η παλιά αυτή μέθοδος φαίνεται να βοηθά.

Ίσως να πρόκειται για ψυχοσωματική δράση αλλά  δοκιμάστε το, διότι πιθανόν να σας διευκολύνει στο να αποκοιμηθείτε.

8. Προσοχή από τα φάρμακα

Πολλά φάρμακα έχουν σαν παρενέργεια, μεταξύ άλλων και την αϋπνία.

Ρωτήστε το γιατρό σας και το φαρμακοποιό σας για τις παρενέργειες των φαρμάκων που παίρνετε που μπορεί να είναι υπεύθυνες για την αϋπνία σας.

Ορισμένα αποσυμφορητικά φάρμακα, που παίρνουν πολλοί λόγω κρυολογήματος ή γρίπης προτού να κοιμηθούν, είναι διεγερτικά και εμποδίζουν τον ύπνο.

9. Μην παίρνετε φάρμακα μόνοι σας

Μην αγοράζετε από μόνοι σας φάρμακα ή άλλα σκευάσματα των οποίων οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι καταπολεμούν την αϋπνία.

Δεν υπάρχουν για πολλά από τα σκευάσματα αυτά τεκμηριωμένες μελέτες οι οποίες να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους.

Μάλιστα ορισμένα τέτοια σκευάσματα όπως τα αντι-ισταμινικά πιθανόν να έχουν παρενέργειες με πρόκληση νύστας κατά την ημέρα και κατά την εργασία.

Μην παίρνετε υπνωτικά ή ηρεμιστικά φάρμακα από μόνοι σας αλλά μόνο μετά από ιατρική εξέταση, συμβουλή και παρακολούθηση.

 

S8-SampleBelowArticle