Print

Οικονομική επιτυχία των νέων: Ο ρόλος των γονιών τους και του σχολείου

Pin It
Ο νέοι μαθαίνουν πως να διαχειρίζονται τα χρήματα τους κυρίως από τους γονείς τους.

Οι συνήθειες που έχουν οι έφηβοι στη διαχείριση χρημάτων έχουν σχέση με τον τρόπο τον οποίο θα διαχειρίζονται τα οικονομικά θέματα που τους αφορούν όταν θα είναι ενήλικες.

Η μεταβατική περίοδος μεταξύ της εφηβείας και της εισόδου στην ενήλικη ζωή έχει μεγάλη σημασία στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς των ανθρώπων στο χρηματοοικονομικό τομέα καθόλη τη ζωή τους.

Τόσο οι καλές όσο και οι κακές συνήθειες σε ζητήματα οικονομικά σε αυτή τη φάση της ζωής των εφήβων είναι δυνατόν να παραμένουν στη διάρκεια της ενήλικης ζωής.

Οι οικονομικές αποφάσεις που λαμβάνουν οι άνθρωποι επηρεάζουν σοβαρά πολλές πτυχές της ζωής τους. Το αποτέλεσμα των οικονομικών τους αποφάσεων μπορεί να καθορίζει την επιτυχία ή αποτυχία τους, να επηρεάζει τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, την καριέρα τους και την οικογένεια τους.

Οι γνώσεις, η εκπαίδευση και η νοοτροπία που αποκτούν οι έφηβοι σε οικονομικά θέματα, στη διαχείριση των χρημάτων, στην οργάνωση του δικού τους προϋπολογισμού, στην ορθή χρήση του τραπεζικού και πιστωτικού συστήματος, των πιστωτικών καρτών και των δανείων κατά την ευαίσθητη μεταβατική φάση προς την ενήλικη ζωή έχουν θεμελιώδη επιρροή στη συμπεριφορά για τα χρηματοοικονομικά ζητήματα τους όταν θα είναι ενήλικες.

Η εκπαίδευση των παιδιών και ιδιαίτερα των εφήβων στον τομέα των οικονομικών θεμάτων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα τόσο για τους γονείς όσο και για το σχολείο. Η επαρκής μόρφωση σε οικονομικά ζητήματα είναι μια βασική συνιστώσα μιας επιτυχημένης ενήλικης ζωής.  

Οι γονείς έχουν πρωταρχικό και καθοριστικό ρόλο στην εκπαίδευση των παιδιών τους σε θέματα οικονομικά. Οι γονείς που προγραμματισμένα και με συνέπεια διδάσκουν στα παιδιά τους την ορθή χρηματοοικονομική διαχείριση μπορεί να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στις χρηματοοικονομικές τους γνώσεις και συμπεριφορά από ότι τα μαθήματα σχετικά με την οικονομία και τη διαχείριση χρημάτων που τους διδάσκονται στα σχολεία ή σε χώρους εργασίας.

Η επένδυση που κάνουν οι γονείς για να προσφέρουν οι ίδιοι στα παιδιά τους καλύτερη μόρφωση σε ζωτικά οικονομικά ζητήματα αποδίδει πολύτιμους καρπούς υπό τη μορφή καλύτερης υγείας των παιδιών τους όταν θα είναι νέοι ενήλικες με καλύτερη κοινωνική προσαρμογή και ακαδημαϊκές επιτυχίες.

Οι βαρυσήμαντες αυτές διαπιστώσεις προέρχονται από έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες του πανεπιστημίου της Αριζόνα σε νέους ενήλικες, φοιτητές κολεγίων. Ο στόχος της έρευνας ήταν να γίνει καλύτερα κατανοητό γιατί μερικοί νέοι ενήλικες βυθίζονται νωρίς στη ζωή τους σε χρέη ενώ άλλοι διαχειρίζονται τα χρήματα τους καλύτερα και πετυχαίνουν στον οικονομικό τομέα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις διαδικασίες κατά την εφηβική ζωή των φοιτητών που πιθανόν δίνουν εξηγήσεις για τις διαφορές που παρατηρούνται στους νέους ενήλικες όσον αφορά στη συμπεριφορά και στον τρόπο δράσης σε χρηματοοικονομικά ζητήματα. Η προσοχή εστιάστηκε στην περίοδο κατά την οποία οι φοιτητές έπρεπε να προσαρμοστούν στη νέα τους ζωή μακριά από την οικογένεια τους.

Στη διαμόρφωση της οικονομικής συμπεριφοράς των νέων ενηλίκων φοιτητών μελετήθηκε η επιρροή διαφόρων παραγόντων, όπως ο ρόλος των γονιών τους, η μόρφωση, η εργασία που είχαν κάνει στη ζωή τους, η σχέση τους με την οικονομική μάθηση, η συμπεριφορά και η νοοτροπία των πρωτοετών φοιτητών κολεγίου.

Συνολικά συμμετείχαν 2.098 φοιτητές από διάφορες εθνικές προελεύσεις. Συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικά με το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο των γονιών τους, τις συμπεριφορές των γονιών τους σε οικονομικά θέματα, την άμεση μόρφωση σε χρηματοοικονομικά ζητήματα που έλαβαν από τους γονείς τους, τις εμπειρίες εργασίας που είχαν όταν ήσαν μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τη μόρφωση σε οικονομικά θέματα που πήραν από το σχολείο τους.

Επίσης απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την υιοθέτηση του μοντέλου συμπεριφοράς των γονιών όσον αφορά στα οικονομικά ζητήματα, στην ποιότητα των σχέσεων τους με τους γονείς τους στον οικονομικό τομέα, στις οικονομικές τους γνώσεις, στη νοοτροπία και συμπεριφορά τους στη διαχείριση χρημάτων και τις σχέσεις τους με τα τραπεζικά ή πιστωτικά ιδρύματα.

Τα ευρήματα τους ήταν:

  1. Οι γονείς των νέων ενηλίκων είχαν τον πιο σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση της συμπεριφοράς τους στον οικονομικό τομέα και για τη διαχείριση των χρημάτων τους
     
  2. Σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση υγιών οικονομικών συμπεριφορών είχαν επίσης οι εμπειρίες εργασίας που είχαν αποκτήσει όταν εργάζονταν ως μαθητές και η μόρφωση σε οικονομικά θέματα που τους δόθηκε από το σχολείο τους
     
  3. Η από νωρίς στη ζωή των παιδιών έναρξη της μόρφωση τους σε οικονομικά ζητήματα σχετιζόταν με καλύτερο επίπεδο γνώσεων και συμπεριφοράς σε χρηματοοικονομικά ζητήματα.

Βλέπουμε λοιπόν πόσο μεγάλη σημασία έχει η κατάλληλη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και ιδιαίτερα των εφήβων στον τομέα της διαχείρισης των χρημάτων τους και γενικά στα οικονομικής φύσης θέματα.

Ο ρόλος και η επιρροή των γονιών είναι πρωταρχικός και καθοριστικός. Ταυτόχρονα τα εκπαιδευτικά συστήματα έχουν μεγάλη σημασία και πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στο ζωτικό αυτό τομέα της εκπαίδευσης των παιδιών και των εφήβων.    

Οι γονείς δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούν το σημαντικό στοιχείο της διαπαιδαγώγησης, μόρφωσης και εκπαίδευσης των παιδιών τους εάν τα θέλουν να πετυχαίνουν καλύτερα όταν θα είναι ενήλικες, να είναι οικονομικά εύρωστα και ανεξάρτητα γεγονός που θα τους προσθέτει στις δυνατότητες για καλύτερη υγεία, ισχυρότερη κοινωνική εξέλιξη, ευτυχισμένη οικογένεια και αρμονικές συζυγικές ή διαπροσωπικές σχέσεις.

 

 

S8-SampleBelowArticle