Ο κίνδυνος τροχαίων δυστυχημάτων είναι μεγάλος ακόμη και μετά από ένα ή δύο αλκοολούχα ποτά

Εάν πρόκειται να οδηγήσετε να αποφεύγετε ολωσδιόλου να πιείτε ποτό που περιέχει αλκοόλ.

Εάν πιείτε έστω και ένα ή δύο ποτήρια κρασιού ή άλλου αλκοολούχου ποτού μερικές ώρες πριν πάρετε το τιμόνι για να οδηγήσετε το αυτοκίνητο σας, πρέπει να γνωρίζετε ότι ο κίνδυνος να κάνετε δυστύχημα αυξάνεται σημαντικά ακόμη και εάν τα επίπεδα αλκοόλ είναι εντός των επιτρεπτών από το νόμο ορίων.

Εάν είστε κουρασμένοι διότι δεν κοιμηθήκατε αρκετά και οδηγείτε, κινδυνεύετε περισσότερο να εμπλακείτε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Εάν πιείτε αλκοολούχο ποτό, έχετε στερηθεί τον ύπνο και οδηγήσετε τότε ο κίνδυνος για δυστύχημα αυξάνεται ακόμη πιο πολύ.

Στα συμπεράσματα αυτά, που καλό είναι πάντοτε να τα θυμούμαστε και να τα μεταφέρουμε και στα παιδιά μας, κατέληξαν Ιταλοί ερευνητές που εξέτασαν τις επιδράσεις της κατανάλωσης αλκοόλ και φαγητού όπως επίσης και της κούρασης στον κίνδυνο πρόκλησης ευτυχήματος.

Οι Ιταλοί γιατροί μελέτησαν τις περιπτώσεις 326 οδηγών που εισήχθησαν σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για θεραπεία μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα.Όλοι οι οδηγοί που ενεπλάκησαν σε δυστύχημα οδηγούσαν κατά τις 6 έως 18 ώρες που προηγήθηκαν του δυστυχήματος.

Εξετάστηκαν μεταξύ άλλων το τι είχαν κάνει οι οδηγοί προτού συμβεί το δυστύχημα. Επειδή είναι γνωστό ότι η κατανάλωση φαγητού επιβραδύνει την απορρόφηση αλκοόλ από το πεπτικό σύστημα και ότι επίσης προκαλεί υπνηλία με νύστα, οι ερευνητές εξέτασαν και τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης φαγητού πριν από την οδήγηση και κινδύνου δυστυχήματος.

Τα ευρήματα ήσαν τα ακόλουθα:

 1. Η κατανάλωση αλκοόλ υπερδιπλασίαζε τον κίνδυνο δυστυχήματος
   
 2. Ακόμη και η κατανάλωση ενός έως δύο αλκοολούχων ποτών κατά τις έξη ώρες που προηγούνταν του δυστυχήματος αύξανε κατά 2,17 τον κίνδυνο δυστυχήματος
   
 3. Οι οδηγοί που είχαν καταναλώσει κατά τις έξη ώρες που προηγήθηκαν του δυστυχήματος περισσότερα από δύο ποτήρια αλκοολούχων ποτών, είχαν τριπλάσιο κίνδυνο να εμπλακούν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα
   
 4. Η κατανάλωση φαγητού χωρίς όμως πρόσληψη αλκοόλ μείωνε ελαφρά τον κίνδυνο δυστυχήματος. Ωστόσο η κατανάλωση φαγητού χωρίς πρόσληψη αλκοόλ από οδηγούς με στέρηση ύπνου, δηλαδή οδηγούς που κατά τις 24 ώρες που προηγήθηκαν κοιμήθηκαν λιγότερο από ότι συνήθιζαν, συνοδευόταν από διπλάσιο κίνδυνο να κάνουν δυστύχημα στις δύο ώρες μετά από το φαγητό
   
 5. Οι οδηγοί που είχαν στέρηση ύπνου και που κατανάλωναν αλκοόλ πριν από την οδήγηση είχαν τριπλάσιο κίνδυνο να εμπλακούν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Τα συμπεράσματα και οι εισηγήσεις των Ιταλών ερευνητών ήταν:

 1. Οι οδηγοί πρέπει να αποφεύγουν εντελώς να πίνουν αλκοολούχα ποτά εάν πρόκειται να οδηγήσουν
   
 2. Το να φάνε οι οδηγοί και μετά να οδηγήσουν είναι ασφαλές εάν δεν έχουν πρόβλημα στέρησης ύπνου. Εάν έχουν στέρηση ύπνου προτιμότερο είναι να ξεκουραστούν και να κοιμηθούν για λίγο και μετά να οδηγήσουν
   
 3. Η μεγάλη κατανάλωση φαγητού πριν από την οδήγηση προτιμότερο είναι να αποφεύγεται.