Όταν ο προστάτης μεγαλώνει: Τι κάνετε για τα προβλήματα ούρησης;  

Δεν είναι όλοι οι άνδρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη που παρουσιάζουν συμπτώματα.

Η αύξηση του μεγέθους του προστάτη συμβαίνει σχεδόν σε όλους τους άνδρες καθώς αυξάνεται η ηλικία τους. Η υπερτροφία του προστάτη πιέζει την ουρήθρα και προκαλεί προβλήματα στην ούρηση και στην ουροδόχο κύστη.

Στις πλείστες περιπτώσεις η αύξηση του μεγέθους του προστάτη δεν σχετίζεται με καρκίνο. Αποκαλείται καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Επίσης δεν αυξάνει τον κίνδυνο του άνδρα να προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη.

Δεν είναι όλοι οι άνδρες με υπερπλασία του προστάτη που παρουσιάζουν συμπτώματα. Σε περίπου 50% των ανδρών με τη νόσο μπορεί να παρουσιάζονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

  1. Δυσκολίες στη ούρηση με αργοπορία έναρξης και μείωση της ροής των ούρων
     
  2. Πόνος κατά την ούρηση
     
  3. Δυσκολίες πλήρους κένωσης της ουροδόχου κύστης
     
  4. Ανάγκη για ούρηση πολλές φορές τη νύκτα
     
  5. Η παρουσία αίματος με πόνο μπορεί να σχετίζεται με ουρολοίμωξη ή άλλη πάθηση, επιπρόσθετα από την υπερπλασία
     
  6. Αίσθημα έντονης ανάγκης στον ασθενή για να ουρήσει
     
  7. Ακράτεια ούρων.

Ο άντρας που διαπιστώνει προβλήματα στην ούρησή του χρειάζεται να ζητά ιατρική συμβουλή από το γιατρό του. Με βάση το ιστορικό, την κλινική εξέταση και τις συμπληρωματικές εξετάσεις ο γιατρός θα μπορέσει να βάλει την ορθή διάγνωση.

Για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη υπάρχουν διάφορες φαρμακευτικές, χειρουργικές και άλλες λιγότερο επεμβατικές προσεγγίσεις.

Πολύ συχνά, οι άνδρες με υπερπλασία του προστάτη ερωτούν, για το τι μπορούν από μόνοι τους να κάνουν, επιπλέον από τη θεραπεία (φαρμακευτική, χειρουργική ή άλλη), που τους συστήνει ο γιατρός τους, για να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Στα μέτρα που μπορούν να λαμβάνουν οι άνδρες με υπερπλασία του προστάτη για να βιώνουν ηπιότερα το πρόβλημα περιλαμβάνονται:

  1. Όταν νιώθουν την ανάγκη να ουρήσουν να μην καθυστερούν να πηγαίνουν στο αποχωρητήριο. Επίσης πρέπει να πηγαίνουν σε αυτό, εάν παρουσιαστεί η ευκαιρία σε κάποια χρονικά πλαίσια, ακόμη και εάν δεν νιώθουν την ανάγκη να κατουρήσουν
     
  2. Να αποφεύγουν το αλκοόλ, τον καφέ και τρόφιμα ή ποτά που περιέχουν καφεΐνη, ιδιαίτερα μετά από το φαγητό
     
  3. Να μην πίνουν πολλά υγρά σε μια φορά. Είναι προτιμότερο να πίνουν συχνότερα αλλά κάθε φορά λιγότερες ποσότητες
     
  4. Να αποφεύγουν να πίνουν υγρά κατά τις 2 ώρες προτού πάνε τη νύκτα για ύπνο
     
  5. Να μην λαμβάνουν φάρμακα, που μπορεί να αγοράζονται από φαρμακεία και χωρίς συνταγή γιατρού, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των αποσυμφορητικών και των αντιισταμινικών. Τα φάρμακα αυτά μπορούν να επιδεινώνουν τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη
     
  6. Ο κρύος καιρός και η καθιστική ζωή επιδεινώνουν τα συμπτώματα της νόσου. Γι' αυτό οι ασθενείς να επιδιώκουν να μην κρυώνουν και να ασκούνται τακτικά.
     
  7. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών της βάσης της λεκάνης (ασκήσεις τύπου Kegel) συμβάλλουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα. Οι άνδρες είναι καλό να μάθουν και να κάνουν τις εν λόγω ασκήσεις τακτικά. Οι ασκήσεις Kegel ενδυναμώνουν τους μυς της βάσης της πυέλου. Για να αντιληφθείτε που βρίσκονται οι εν λόγω μυς, δοκιμάστε ενώ ουρείτε να σταματήσετε τη ροή των ούρων. Οι μυς που ενεργοποιούνται όταν το κάνετε αυτό είναι οι μυς που χρειάζεται να εξασκείτε για ενδυνάμωση της βάσης της λεκάνης. Οι ασκήσεις να γίνονται όταν η ουροδόχος κύστη είναι άδεια. Συστήνονται έντονες συστολές των μυών διαρκείας 10 δευτερολέπτων για 10 φορές οι οποίες να επαναλαμβάνονται 3 φορές ημερησίως
     
  8. Το στρες επιδεινώνει τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Η ορθή διαχείριση του στρες, με αποφυγή της ψυχολογικής πίεσης και έντασης, πιθανόν να μειώνουν το πρόβλημα της συχνουρίας.