Print

Αντισυλληπτικά χάπια, δέσιμο σαλπίγγων, σπιράλ, διάφραγμα, βαζεκτομή και καρκίνος ωοθηκών

Pin It
Τα αντισυλληπτικά χάπια και άλλες αντισυλληπτικές μέθοδοι μειώνουν κίνδυνο γυναικών για καρκίνο ωοθηκών.

Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά ορμονικά χάπια παρουσιάζουν μειωμένο κίνδυνο προσβολής από καρκίνο ωοθηκών.

Η σχέση λήψης αντισυλληπτικών χαπιών και μειωμένου κινδύνου για καρκίνο ωοθήκης είχε διαπιστωθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Νεώτερα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν, ότι και οποιαδήποτε άλλη αντισυλληπτική μέθοδος μειώνει τον κίνδυνο προσβολής των γυναικών από καρκίνο των ωοθηκών.

Σε έρευνα που συμπεριέλαβε 2.648 γυναίκες βρέθηκε ότι αυτές που χρησιμοποιούν οποιαδήποτε μέθοδο αντισύλληψης, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια, η απολίνωση (δέσιμο) των σαλπίγγων, το ενδομήτριο σπείραμα (σπιράλ), το διάφραγμα ή η βαζεκτομή (αντισύλληψη στον άνδρα), έχουν μειωμένο κίνδυνο για προσβολή από καρκίνο των ωοθηκών που είναι από 45% έως 65% χαμηλότερος από τον κίνδυνο που διατρέχουν γυναίκες που δεν χρησιμοποιούν οποιαδήποτε μέθοδο αντισύλληψης.

Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί οι αντισυλληπτικές μέθοδοι μειώνουν τον κίνδυνο των γυναικών να προσβληθούν από καρκίνο των ωοθηκών;

Το ερώτημα αυτό είναι ακόμη πιο καίριο για τη βαζεκτομή, την απολίνωση των σαλπίγγων, το διάφραγμα και το σπιράλ.

Η βαζεκτομή γίνεται στον άνδρα και οι άνδρες που υποβλήθηκαν στην εν λόγω αντισυλληπτική διαδικασία δεν δίνουν στη γυναίκα σπέρμα κατά τη συνουσία. Το διάφραγμα αποτρέπει την είσοδο του σπέρματος στη μήτρα και το σπιράλ εμποδίζει το σπέρμα να προχωρήσει προς τις σάλπιγγες.

Οι ερευνητές από διάφορα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών που διεξήγαγαν την έρευνα η οποία για πρώτη φορά έδειξε τη σχέση μεταξύ οποιασδήποτε αντισυλληπτικής μεθόδου και μειωμένου κίνδυνου για καρκίνο ωοθήκης, πιστεύουν ότι η σχέση αυτή οφείλεται στη μείωση της φλεγμονής.

Οι Αμερικανοί ερευνητές πιστεύουν ότι το σπέρμα αυξάνει τη φλεγμονή όταν εισέρχεται στη γυναίκα. Η χρόνια φλεγμονή που δημιουργείται θεωρούν ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στις ωοθήκες.

Οι μέθοδοι που μειώνουν την έκθεση της γυναίκας στο σπέρμα όπως η βαζεκτομή, η απολίνωση των σαλπίγγων, το διάφραγμα και το σπιράλ μειώνουν τον κίνδυνο πρόκλησης φλεγμονής.

Τα αντισυλληπτικά χάπια μειώνουν και αυτά τη φλεγμονή. Τα ορμονικά αντισυλληπτικά σε χάπια μειώνουν τον αριθμό των ωορρηξιών που έχει μια γυναίκα. Κάθε ωορρηξία σχετίζεται με αύξηση της φλεγμονής.

Οι γυναίκες που γέννησαν παιδιά βρέθηκαν επίσης να έχουν μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών.

Η παρατηρητική αυτή έρευνα, που για πρώτη φορά εξέτασε τη σχέση άλλων αντισυλληπτικών μεθόδων εκτός από τα αντισυλληπτικά χάπια με τον καρκίνο των ωοθηκών προσφέρει ενδιαφέρουσες πιθανότητες για πρόληψη του επικίνδυνου αυτού καρκίνου. Χρειάζονται βέβαια περισσότερες και μεγαλύτερες εργασίες για επιβεβαίωση των ευρημάτων.

Εκείνο το οποίο διαχρονικά επιβεβαιώνεται είναι ότι τα ορμονικά αντισυλληπτικά χάπια μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής των γυναικών από καρκίνο ωοθηκών.

Με βάση τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα είναι σημαντικό όταν η γυναίκα αποφασίζει να ακολουθήσει μια μέθοδο αντισύλληψης να συζητά με το γιατρό της και τη σχέση αντισύλληψης και πρόληψης καρκίνου των ωοθηκών.

 

S8-SampleBelowArticle